Bagsiden: Skruedimsen laver flotte hjørner

Illustration: Bent E. Hansen

Bent E. Hansen har – som vi fortalte om på bagsiden for en god måneds tid siden – en trædims stående på værkstedet, som han gerne ville høre mere om, og det kom der nogle gode bud ind på.

Læs også: Bagsiden: En skruedims fra værkstedet

Claus Jellinggaard var først på banen med et bud. Han mener, det er en skruestik, som kan fastholde emner i forskellige vinkler til brug for vinkler på 45, 60 og måske også 90 grader til geringssamlinger i hjørner.

Søren Laursen uddyber, at den midterste vinkel nok er 67,5 grader, da det så vil passe med (90+45)/2 grader, hvilket ville give god mening, når man arbejder med et hjørne på 90+45 grader. Bent E. Hansen kan efterfølgende bekræfte, at der er tale om en vinkel på omkring 67 grader.

Bent E. Hansens skruestik ligner meget godt den øverste flade version, som ifølge teksten her på tegningen benyttes af tømrere. De trekantede og firkantede modeller nedenunder er til snedkerarbejde. Illustration: Benchcrafted

Torben Snabe bakker op om skruestikteorien og har fundet nogle billeder frem på nettet af gamle træskruestik, og vi må jo sige, at den øverste dims på billedet til højre ligner Bent E. Hansens dims ret godt, bortset fra at Bents dims ikke har plader stikkende ud af siden.

På billedet står der, at denne flade version, som muligvis kan være produceret af La Forge Royale, er beregnet til tømrere, mens de trekantede og firkantede modeller er til snedkerarbejde.

Læs også: Bagsiden: Er det en fil?

Billedet stammer fra et blogindlæg, forfattet af Jameel Abraham fra den amerikanske familieejede virksomhed Benchcrafted, som fremstiller en masse værktøj og høvlebænke af træ. Så vi smed en e-mail over Atlanten for at høre nærmere.

Jameel Abraham synes også, at det er en meget flot skruestik til brug for at afrette træ til hjørner.

Han fortæller, at man simpelthen – som også nogle af jer andre har været inde på – sætter et emne fast i en af mellemrummene, drejer på håndtaget for at fastgøre træstykket og derefter saver langs toppen af dimsen for at få et perfekt vinklet snit.

I Jameels blogindlæg viser han også nederst en video af, hvordan en af snedkermodellerne benyttes, og her ser man bl.a., hvordan man bruger krogene til at holde de forskellige dele på plads, så der kun åbnes for den del, der skal benyttes.

Der ses også et vellignende billede her.

Vi takker for bidragene til opklaringen fra nær og fjern.

Illustration: Bent E. Hansen
Illustration: Bent E. Hansen
Illustration: Ingeniøren