Bagsiden: ‘Skovlen’ spreder vandglæde i blomsterbedet

14. januar 2022 kl. 02:00
Bagsiden: ‘Skovlen’ spreder vandglæde i blomsterbedet
Finn Hjortenbergs kusine ville gerne vide mere om denne lille ‘skovl’. Illustration: Finn Hjortenberg/privatfoto.
Før jul bragte vi et billede af en fin, lille skovl. Men det er åbenbart ikke en skovl, men en vandspreder.
Artiklen er ældre end 30 dage

Finn Hjortenbergs kusine fandt i sommer, hvad der ved første øjekast kunne ligne en lille skovl i en jordvold ved Brøndby Strand, og nu var spørgsmålet så, hvad den i sin tid var blevet brugt til. Vurderingen lød nemlig på, at den var mindst 70 år gammel.

Det fik vi mange fine bud på både på mailen og ing.dk.

Poul-Henning Kamp bød ind på ing.dk med en pilletæller. I hans barndom blev der produceret vitaminpiller på hjemstavnen, og han mente at have set nogle damer, som fyldte piller på glas med en lignende dims.

Claus Jellinggaard var enig i, at det qua hullet ved skaftet måtte være en slags tragt, men at den så lidt oversolid ud til at tælle piller med.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Bagsiden: En (måske) hjemmegjort ting fra maskinmesteren


Set i barndomshjemmet

Men så skal vi lige en tur over i mailbakken, for her var Eric Bramsen lynhurtig på tasterne. Han huskede en sådan skovl fra sine bedsteforældres have i Valby i 1940’erne, og her blev den brugt til at sætte på messingstudsen for enden af haveslangen for en smuk og skånsom vanding af blomsterbedene.

Jens Jørgen Svendsen har samme bud og uddyber, at ved at vippe strålespidsen (her kommer fjederen i brug) i forhold til ‘skeen’ opnås spredefunktionen.

»Vi havde sådan en i mit barndomshjem, og jeg kan sige, at man bliver meget kold om fingrene efter kort tids vanding,« fortæller Jens Jørgen Svendsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Bagsiden: Er det en fil?


Så ud over, at vi ser ud til at have fået flest bud ind, der lyder på havevanderen, så faldt der et ret tungt bevis ind i en mail fra Jørgen Aasberg Pedersen. Han sendte nemlig dette foto:

Illustration: Jørgen Aasberg Pedersen/privatfoto.

Han skriver: »Den mystiske ‘skovl’ er en meget effektiv havevander. For mig en arv fra mine svigerforældre. Dateringen på de 70 år er sikkert meget rigtig.«

Og den ligner jo meget godt.

Illustration: Ingeniøren.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger