Bagsiden: Seruminstituttet revisited

Illustration: Victor Valore / Wikipedia

Bare for det tilfælde at enkelte af jer ikke kan huske det, så skrev vi første gang om en skandale på Statens Seruminstitut juleaften 1971. Dengang handlede historien dog om en byggeskandale, som kostede ekstraudgifter på sølle 12,5 mio. kr. inklusiv moms på (dengang) 15%, dvs. netto ca. 10,9 mio. kr.

Sagen blev omtalt fyldigt både inde i bladet, hvor I kan læse en alenlang, kedsommelig artikel om skandalen på side 4, og en artikel i en mere frimodig stil af daværende bagsideredaktør Jenle.

Han konstaterer bl.a., at mange af fejlene ophævede hinanden. Som når kondens- vand i et kølerum giver fare for bakterier, mens afløbene i samme rum fryser til, så de heldigvis ikke kan slippe ud. Han mener heller ikke, at bygherren kan undre sig over, at der er gået råd i konstruktionen, når man ansætter et råd-givende ingeniørfirma. I kan læse den gamle bagsidehistorie her:
e-pages.dk/ingarkiv/10185/24

Centraladministrationen kunne altså dengang kun præstere en skandale til knap 11 mio., mens man nu kan gennemføre en skandale samme sted til hele 1.500 mio. kr. – endda uden ingeniørbistand og uden at bygge noget som helst! Selv med inflationen over ca. 45 år taget i betragtning, er det ret godt gået (omend SKAT stadig har rekorden ved at smide 12.000 mio. kr. ud ad vinduet).

Og som Jenle med en vis stolthed gjorde mig opmærksom på, så udkom Ingeniøren Ugeblad faktisk dengang alle årets uger – også fredag den 24. december!

Ak-ja, medieverdenens indtjening har desværre udviklet sig omvendt proportionalt med udgifterne til statens skandalesager ...

/Lynch