Bagsiden: Selfmade-køling: Hjælp til svedende kontorfolk

Eventuelle trofaste læsere vil vide, at vi igennem nogle år på initiativ af vor konstruktive læser Martin Bech har haft udviklingen af et selvbygget personlig skrivebords luftafkølingsanlæg fast på sommerprogrammet her på siden, naturligvis kaldet en Selfmade Desk-Top AirCon. Der er både tale om Free ware og Open Source, og enhver kan bygge videre og forbedre konstruktion - under forudsætning af, at vi andre får del i erfaringerne.

Projektet startede tilbage i 1997 med en ret primitiv ver sion, nemlig blot en papkasse med passende huller, monteret med en bordventilator og vaniljeis-emballage med frossent vand som køleelement. I sommeren 2000 kom så AirCon Mk II, som havde fået isoleret pap kassen, rigtige ventilationsriste i enderne og (efter et par indvendinger fra læserne) desuden køletaske elementer i stedet for isboksen.

Og ganske rigtigt, ikke så snart havde vi i år haft det første tilløb til en hedebølge (sommeren faldt som bekendt i St. Bededagsferien), før Martin Bech igen rykker det svedende kontorfolk til undsætning. AirCon Mk III er videreudviklet på baggrund af Mk I og Mk II, idet Martin modtog en del kreative forbedringer som er indført i Mk III. Bemærk især sølvpapiret og kondensbakken. Han har i øvrigt også testet andre luftkølere, men Selfmade AirCon'en er stadigvæk meget effektiv - set i forhold til de ganske få omkostninger, der er forbundet med at fremstille den, siger han. Her følger byggevejledningen til den nye AirCon Mk III:

Du skal bruge: 1 stk. papkasse fra 5 x 500 ark kopi papir (findes i nærheden af kopimaskinen) - 1 stk. bordventilator, 220 V, max rotordiameter Ø20 cm - 2 stk. kvadratiske ventilationsriste (findes i byggemarked) - 2-3 stk. køleelementer fra en camping køletaske - 1 stk. plastbakke maks. længde 20 cm (her kan en plastmadkasse benyttes) - 1 stk. billigt liggeunderlag (findes hos den kendte polykræmmer Jysk Sengetøjslager) - 1 rulle sølvpapir (kan findes i kantinen) - 1 stk. ude/inde termometer - Tape.

Byggevejledning: AirCon Mk III bygges på følgende måde: 1. Skær huller til ventilationsristene i papkassens for- og bagside. Der skal også skæres et lille hul nederst på bagsiden som kablet til bordventilatoren skal ud igennem. 2. Papkassen beklædes udvendigt med sølvpapir (beskytter mod varmestråling). 3. Liggeunderlaget tilskæres og tapes fast indvendigt i papkassen. 4. Ventilationsristene sættes fast på for og bagside. 5. Bordventilatoren sættes ned i papkassen således at luftstrømmen er fra bagside til forside. Lav eventuelt nogle udskæringer i liggeunderlaget således at bordventilatoren står ordentligt fast og så vingerne ikke støder på siderne af papkassen. 6. Træk kablet fra bordventilatoren ud gennem det lille hul i bagsiden af papkassen. 7. Stil 2 stk. frosne køleelementer på højkant inde i AirCon Mk III.

Her er det en fordel at finde en plastbakke som køleelementerne kan stå på da der kommer en del kondensvand. 8. Sæt låget på. Vær opmærksom på om det slutter tæt og at liggeunderlaget ikke kommer i klemme inde i papkassen. 9. Anbring ude/inde termometeret således at "inde" er temperaturen før AirCon Mk III og "ude" er i luftstrømmen efter AirCon Mk III. 10. Tænd for strømmen og nyd den kølige luft, som strømmer ud af din AirCon Mk III. Man får den bedste køling af luften ved at anbringe to-tre køleelementer på 500 gram på højkant i papkassen. De skal stå parallelt med luftstrømmen. Hvis bordventilatoren har flere forskellige hastigheder, bør man benytte den laveste.

Martin vil ikke beskrive den termodynamiske proces som får AirCon Mk III til at virke, men sender os i stedet et billede af det første ingeniørbarn i famillien i færd med at undersøge AirCon Mk III. Lynch

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Man kan nu få ventilatorer der går på USB-stik.

Jeg vil derfor foreslå at man bruger en passende polystyrolkasse, hvid flamingo, der kan tage de omtalte kølelementer og skilles ad, Den gør at man kan undvære liggeunderlag og plastbakken til kondensvand.

Sætter ventilationsriste i begge ender.

Hvis man er meget stilbevist og vil følge opskriften ovenfor, så pakkes det hele ind i sølvpapir.

De bedste hilsner Peter Kamp

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten