Bagsiden: Sagen opklaret: Den kaldes et ‘Trossemaal’

10. november 2017 kl. 16:58
Bagsiden: Sagen opklaret: Den kaldes et ‘Trossemaal’
Illustration: MI grafik.
De seneste uger har mysteriet om en skydelære præget Ingeniørens bagside – men nu skulle sagen være fuldstændigt opklaret!
Artiklen er ældre end 30 dage

Flere læsere kom for sent til sidste uges deadline vedr. historien om den gamle skydelære til måling af tovværk på skibe, men nu kan vi opklare sagen fuldstændig:

Læs også: Bagsiden: Skydelære for rebslagere?

Af Erik Pratts beretning i sidste uge fra hans tid som sømand fremgik det, at skydelæren først og fremmest er til brug paa skibe. Anders Bjerre Nielsen kan supplere med at oplyse, at den kaldes et ‘trossemål’ og at han i øvrigt selv har arvet et eksemplar efter sin far.

Trossemålet er beskrevet i den herlige ‘Lærebog i praktisk sømandsskab’ af Jens Kusk Jensen fra 1924 (genoptrykt i 2009, Høst og Søns forlag) og den efterfølger en bog med samme titel af Knud Hansen fra 1901.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Heraf fremgår det, at man på skibe måler omkredsen af trosser og tovværk, idet tovet netop skal kunne rotere imellem skydelærens kæber ved målingen. Tabellerne angiver brudstyrken for tovværk af hamp og manila, den sidste for både tre- og fireslået tovværk, samt for stålwire i to kvaliteter.

Trossemålet er beskrevet i Haandbog i praktisk sømandskab: ‘Et bekvemt instrument til at måle omkredsen af et tov med er det i Fig. 4 afbildede Trossemaal, af hvilket det tillige kan ses, hvad en trosse omtrent vejer ...’ Illustration: Privat.

De to skalaer på den bevægelige del giver henholdsvis diameter og omkreds i tommer. Lærebogen anbefaler endvidere, at belastningen aldrig bør overskride 1/5 af den angivne værdi paa trossemåleren! Også tak til Klaus Stubkjær for samme litteraturhenvisninger.

Ingeniørens bagside

Illustration: MI Grafik.

Backsite er avisens mangeårige skæve tilgang til teknologiens verden. Skriv til Lynch om sære og uforklarlige ting fra teknikkens overdrev. Og følg Lynch på Ingeniørens Backsite på Facebook, hvor der er livlig debat.

Hvad angår spørgsmålet om enheden ‘CIR’, som vi lod forblive uopklaret i sidste uge, formoder Rasmus Vestergaard Skannrup, at der er tale om en forkortelse for ‘circumference’, »da en engelsk tomme indtil 1959 var ‘lidt kortere’ end en amerikansk (i bedste journalistvendinger). En amerikansk tomme er på 25,4mm = pi x 8,085 mm. En CIR er så tykkelsen af en line med omkreds på 1 tomme«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Også tak for denne forklaring! Så mangler vi bare en sidste detalje, nemlig at en læser har undret sig over, at Erik Pratt skriver, at man med skydelæren kan vurdere et tovs »førlighed og styrke«.

Her skal man så lige slå op under førlighed i ODS (Ordbog over det Danske Sprog), der opregner en række betydninger og herunder disse: »... nu især (fagl.) om bredden af spantetræer, et tovs omkreds, et rundholts diameter, et træs tykkelse olgn.«

– Så er den ged vist barberet, som man siger.

/Lynch

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger