Bagsiden: Sælsomme knive med takker og buer

14. oktober 2022 kl. 06:0010
Bagsiden: Sælsomme knive med takker og buer
Illustration: Bo Albrechtsen.
Bagsideudfordringen denne gang omhandler nogle interessante knive, som en arkæolog fra Den Gamle By har liggende.
Artiklen er ældre end 30 dage

Bo Albrechtsen fra Den Gamle By i Aarhus har tidligere spurgt efter hjælp her på Bagsiden og har også selv bidraget med hjælp til opklaring af andre dimser.

Han har faktisk et par ukendte dimser mere liggende. De lå i en kasse med forskelligt gammelt værktøj, som han købte på et loppemarked. Måske I kan hjælpe.

Der er tale om de tre små knivlignende værktøjer – se flere billeder under artiklen – som han har fået, men ikke ved, hvad man skal bruge til. Bruger man nogle af dem sammen, eller har de hvert deres formål? De har nogenlunde samme størrelse, men skafterne er forskellige.

Bo Albrechtsen fortæller, at skaftet på den krumme kniv nærmest er gult med lak og helt uden brugsspor, og der er hverken mærker eller stempler på værktøjet. Den dobbeltkrumme klinge er kun slebet skarp på tværs ude for enden, hvor der er en lille styretap.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den takkede kniv – eller hvad det nu er – har derimod været brugt og er skarpslebet på tænderne. Skaftet er af lidt mørkere, brunt træ.

Det tredje værktøjet med én stor bue og to mindre har et skaft af meget lyst, stråfarvet bøgetræ med klar lak uden slid.

To af ‘knivene’ har fabrikantstempler på klingen, men ikke noget, som ringer en klokke hos Bo Albrechtsen.

Så giv jeres bud på bagsiden@ing.dk eller i kommentarsporet under artiklen. Så følger vi op med et samlet bud i næste måned.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Illustration: Bo Albrechtsen.

Illustration: Bo Albrechtsen.

Illustration: Bo Albrechtsen.

Illustration: Bo Albrechtsen.

Illustration: Ingeniøren.

10 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
16. oktober 2022 kl. 13:37

Det er skomager værktøj. Kender dem fra min afdøde far som brugte dem i forbindelse med at lave og reparere sko.

9
15. oktober 2022 kl. 17:00

Det første værktøj er en bindsålkniv. Det andet er en læderrasp. Det tredje kunne man kalde for en multikniv, også brugt i skomageriet. Den sidste kan man bruge for at skære en markering i bindsålen, der sidder på bunden af en læst. Siden bruger man bindsålkniven til at fjerne noget af læderet hvor man sidder tilbage med en kant hvor man kan håndsy skaftet på.

8
15. oktober 2022 kl. 09:54

Uden at have googlet, ville jeg sige læderknive/ skomagerværktøj, og af kommentarsporet ses det tydeligt, at der er enighed om dette. Håndsyede sko og værktøjet til dette er et studium værd. Knivene kunne være det der på fagsproget kaldes afrendeknive. Men det er et skud.

6
14. oktober 2022 kl. 11:23

Som barn i 50'erne var det ofte min opgave at gå til skomageren, når sko skulle forsåles. Og jeg mener at kunne huske at lim blev fordelt, så det dannede et rillet mønsker. Limen var noget sejt stads, husker jeg. Måske det takkede værktøj har været anvendt til at fordele limen.

4
14. oktober 2022 kl. 09:42

Re #3, jeg var nok lidt for hurtig

Linket går til den øverste kniv på det første billede i artiklen.

Tilgengæld tror jeg at det redskab, som er afbilledet med stempel R. Hess er dette:

Heel detailing iron

mvh Aksel

3
14. oktober 2022 kl. 09:33

Her er en link til R. Hess kniven

Og her, på engelsk beskrivelse af brugen" Feathering knife by manufacturer R.Hess, Germany. This tool is used to cut the insole holdfast. The support has a height of about 2,5 mm and is made for holdfasts with normal height."

Aksel

2
14. oktober 2022 kl. 08:42

Enig. Især den kniv med styretappen siger mig at det er læderværktøj.

1
14. oktober 2022 kl. 07:52

En hurtig søgning på værktøj og R.Hess viser at R.Hess har noget med skomager værktøj at gøre.