Bagsiden: Sådan kringles Møbius-teksten
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Bagsiden: Sådan kringles Møbius-teksten

Illustration: Ingeniøren
For- og bagside, hvor linjerne hælder -1,73 grader, og linjelængden er tilpasset ved at skalere skriftstørrelsen en lille smule. Illustration: Privatfoto
Det færdige Møbius-bånd med kun én side, hvor sangen kan læses som én lang linje. Illustration: Privatfoto

Hvordan printer man en festsang på én lang linje på begge sider af en smal papirstrimmel, så teksten står læsbar i sammenhæng flere gange rundt, når papirstrimlen er snoet 180 grader og limet sammen til et Møbius-bånd?

Historien om festsangen på Møbius-strimlen (”En opfindelse uden et problem”), som I læste for to uger siden, satte nok nogle spekulationer herom i gang.

Jeg kunne i hvert fald ikke lade være med at spørge opfinderen, hvordan han havde kringlet den tekst, så den blev læsbar.

I kan sikkert ikke bruge det til noget, men her kommer hans forklaring på ikke-problemets løsning, og den kan heller ikke patenteres:

PostScript er en printerdatastrøm, som de fleste computer­brugere ikke opdager eksistensen af, når deres applikation sender et dokument til print på en PostScript-printer.

Men PostScript er i virkeligheden et komplet programmeringssprog i sig selv. Hvis man kigger ind i, hvad PostScript kan, så åbner der sig en eventyrlig verden, hvor grafik kan programmeres.

Selv bogstaver behandles som vektorgrafik, hvormed man kan manipulere udseendet af bogstaver i det uendelige eller udfylde et bogstav med anden grafik.

Man kan føje bogstaver til en streng og hele tiden få at vide, hvor mange grafiske enheder, points, en streng nu fylder. Man kan rotere en tekstlinje en vilkårlig vinkel.

Udtrykket ‘fifty shades of grey’ giver ikke mening her, for der er uendelig mange gråtoner. Og farvetoner for den sags skyld.

Til Møbius-strimlen lægges et A4-papir i printeren. Hver anden linje af sangen skal stå på forsiden, hver anden linje af sangen skal stå på bagsiden.

Antal bogstaver på hver linje tværs over A4-siden skal kun passe nogenlunde, for hver linje skaleres til at passe præcis. Forskel i fontstørrelse som følge heraf kan øjet ikke se.

Hver tekstlinje på forsiden af papiret skal roteres -1,73 grader for den valgte linie­afstand, som er 16 mm.

På bagsiden skal teksten stå på hovedet og roteres også -1,73 grader ...

[Undskyld, men her undlader vi at bringe en stribe koder, som redaktøren ikke fatter en brik af. red.]

De bedste hilsner

Flemming Bøgelund

– – –

Tak for forklaringen! I andre kan evt. synge med ved at vende siden på hovedet for hver anden linje.

Bemærk f.eks. at første linje slutter med et enligt ‘e’, som efter sammenlimningen viser sig at være første bogstav i ordet ‘enhver’.

Dette indlæg blev godt nok lidt mere esoterisk i forhold til almindelig standard her på siden, men I er sikkert nogle nørder derude, som kan påskønne PostScriptforklaringen.

/Lynch

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

"[...] men I er sikkert nogle nørder derude, som kan påskønne PostScriptforklaringen."

Det kunne vi sikkert, hvis ikke den var 'undladt fordi redaktøren ikke fattede en brik af den'...

  • 2
  • 0

OK, du får den nørdede del her:
(klip:)
%%PostScript
%Opsætning af forsiden
166 mm 10 mm translate 90 rotate
-1.73 rotate
%Macro som skalerer fontstørrelse for en linie og printer linien
/lineshow {
dup stringwidth pop 275 mm exch div 25 mul
/x exch def
/Arial findfont x scalefont setfont
show
} def
%Printning af første linie i sangen ved hjælp af macro
(Mel.: I alle de riger og lande... I dag er det sol og sommer, og festkl\361dte smiler e ) lineshow
(klip slut)
Vh. Lynch

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten