Bagsiden: Riber Ret anno 1269 slår nu igennem i Canada

Illustration: MI grafik

Vor læser i Gibsons i distriktet British Columbia i Canada har reflekteret over baggrunden for en ændring af det lokale bygningsreglement og skriver bl.a.:

Hej Lynch.

Her i den lille by på vestkysten af British Columbia, har man fornylig ændret byggevedtægterne, så man kan få lov til at opføre et lille selvstændigt anneks til beboelse i forbindelse med en eksisterende bolig, hvis man holder en afstand på 5 fod til skel og 25 fod til den bestående bygning.

Sådan et anneks kan f. eks. bruges til svigermor – eller leje ud.

Det fik mig til at spekulere på, hvor langt en egentlig byggelovgivning går tilbage i tiden. For Danmarks vedkommende går det i hvert fald helt tilbage til Riber Ret, som var en lovsamling godkendt af Kong Erik Glipping og stadfæstet i Nyborg d. 26. juni 1269. Lovsamlingen gjaldt for Ribe by og var en stramning af Jyske Lov fra 1241.

Kong Erik Glipping (eller Klipping), der i 1269 bl.a. lovgav om afstanden til naboens lokum i Riber Ret. Billedet er fra et håndskrift ca. 1282, og fire år senere blev han forresten myrdet i Finnerup Lade, men det er en længere historie ... Illustration: Privat

At det var en stramning, ses af det gamle ‘mundheld’: “Tak du din Gud, min søn, at du ikke kom for Riber Ret” - hun så sin søn hænge i Varde galge ved Tinghøj! Tyveri blev i grove tilfælde straffet ved hængning.

Man var ikke så glad for at hænge kvinder, så de blev levende begravet – “for deres æres skyld”. Riber Ret havde oprindeligt 60 paragraffer, og paragraf 57 lyder:

“Når nogen vil bygge en svinesti eller en hemmelighed, er det ham ikke tilladt at bygge nærmere gaden end i 5 fods afstand, eller nærmere sin nabo end 3 fods afstand, eller nærmere kirkegården end 7 fods afstand, eller 5 fods, hvis det er nødvendigt”. (Der var åbenbart lidt henstand at hente, hvis det gjaldt kirkegården).

Jeg går ud fra, at en ‘hemmelighed’ er et lokum eller das.

Men mon ikke byggevedtægter går meget længere tilbage i tiden, f. eks. i det gamle Rom, hvor det vel næsten var nødvendigt med et vist system i tingene?

Med venlig hilsen

Henning Rasmussen

– – –

Tak for udredningen. Herhjemme har Bygningsreglementet afløst både Riber Ret og Jyske Lov – i hvert fald for så vidt angår bygningsbestemmelserne. Og selv om vi først i 1683 fik et landdækkende målesystem, var en fod vel ca. 30 cm i Ribe i 1269 såvel som i Canada i dag?

‘Hemmeligheder’ nævnes ikke i Bygningsreglementet, og svinestalde er nu en svineindustri for sig. Men bortset fra, at man under visse betingelser må bygge op til 12 meter i naboskellet, har vi et generelt afstandskrav på ca. 8 fod (2,5 m) til nabogrunden.

Så her er vi betydeligt skrappere end Riber Rets kun 3 fod. Til gengæld er vi bl.a. holdt op med at hænge tyveknægte og begrave kvinder levende ...

/Lynch

Illustration: MI Grafik
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

§200 "En bolig skal ud over et eller flere beboelsesrum have køkken, baderum og WCrum." Vi skal altså nu adskille hemmelighederne fra baderummet. Et voldsomt krav, der har gjort den bestående boligmasse forældet. Hidtil tilladt at kombinere bad og WC. §199"Boliger skal udføres, så boligen har en hensigtsmæssig størrlse..." Det er vel derfor at myndigheder, BBR og ejendomsformidlere svindler med de indvendige kvadratmeter som påpeget af flere. Bemærk rationelt tænkende som f.eks. Norge opmåler boligen efter anvendelse dvs indvendingt som antydet i paragrafen. Igen et eksempel i vores lovgivning med konflikt mellem hensigt og reelle forhold.

  • 0
  • 0

Er §229 fra Hamurabis lov fra ca. 1745 bc.

Jeg har ikke en officiel dansk oversættelse, men den engelske oversættelse lyder:

"If a builder build a house for a man and do not make the construction firm, and the house which he has built collapse and cause the death of the owner of the house, that builder shall be put to death."

  • 2
  • 0

Mon ikke vi bare er stødt ind i det danske fænomen, at jurister (generelt) ikke kan teknik, og teknikere (generelt) ikke kan formulere sig juridisk (sagde manden, med erfaring fra flere år med specifikationer fra byggebranchen)...

  • 6
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten