Bagsiden: Regnestokken er til måling af krudt og kugler

Illustration: Ejvind Johansen

Billeder af en meget flot, gammel regnestok ankom kort efter nytår til Bagsidens mailboks. Ejvind Johansen havde arvet stokken fra sin far, som var chefingeniør ved Søartilleriet på Holmen, men Ejvind var usikker på, om stokken stammede derfra.

Vi spurgte jer, hvad den mon havde været brugt til, og flere bud pejlede os ind på noget med krudt og kugler.

»Kan man forestille sig, at stokken angiver den fornødne mængde krudt til forskellige typer af granater for forskellige skudlængder,« lød buddet på ing.dk fra Lars Hammer.

Jens Clausen gav det forslag opbakning og henviste til en norsk hjemmeside, Arkeliet, hvor han har fundet en lignende stok, der er blevet brugt til at måle vægten af krudt og kugler samt ladningens mængde. Carl-Christian Munk-Nielsen fortæller, at en sådan hedder en kaliberstok.

Vi skrev til Trond Johannessen, som er en af folkene bag den norske hjemmeside, og selvom han ikke havde set præcis sådan en stok før, var han er enig med læserne i brugen af den. Han ville også gerne komme med et bud på, hvad der står på stokken.

Klik på billedet for at forstørre det. Illustration: Ejvind Johansen

Tager vi ovenstående nærbillede, som Ejvind Johansen har eftersendt, ser der ud til at stå:

Granat: Granaters diameter til pund.

M Caliber: Diameter på mundingen af morter. Caliber efter den nye vægt. Det vil sige, at den angiver vægten i københavnerpund (knap 500 gram) efter diameter.

R Krud: Rundt krudt, dvs. for bomber og granater og brandkugler.

C Krud: Cylinderkrudt for brug på krudtmål.

og

Blye Lødig: Lødighed af blykugler, dvs. diameter på antal kugler af bly, som går på et pund. 20 lødig er diameteren på en af 20 kugler for at få et halvt kg, 32 lødig er et lod (1 lod 1/32 pund = 15,625 g). Samme kalibersystem, som bruges i dag på haglkaliber efter det britiske pund.

R Krud: Rundt krudt, fortsat fra den anden side.

M Caliber: Morter diameter, fortsat fra den anden side, som ender på diameteren på 300 pund/150 kg.

Granat: Fortsat fra den anden ende op til 320 pund.

Og på dette:

Tryk på billedet for at forstørre det. Illustration: Ejvind Johansen

N Jern: Nye Jern, diameter på kanon.

N Caliber: Caliber for kanonkaliber efter den nye vægt. Det vil sige, at den angiver vægten i københavnerpund (knap 500 gram) efter diameter.

R Blye: Diameter af blykugler.

Steen: Diameter af stenkugler til brug i morterer og haubitser.

og

Steen: Fortsat fra den anden ende op til 165 pund.

R Metal: Runde kugler til metalkanoner, dvs. bronzekanoner.

G Iern: Diameter på jernkugler efter gammel vægt - Nürnberg Pund 386g brugt indtil 1687.

G Caliber: Diameter for kanonkaliber efter gammel vægt - Nürnberg Pund 386 g brugt indtil 1687.

Tak til jer for at spore os ind på, hvad den skulle bruges til, og for den videre hjælp til bogstavtydning til Trond Johannessen fra Arkeliet, hvor Ejvind Johansens regnestok nu også har fået plads på denne side.

Illustration: Ingeniøren

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.