Bagsiden: Posen er til vand – ikke hundetis

Hvorfor beskytter gartnerne i Bernstorffsparken stolperne mod hanhundes markeringer, men lader selve træet stå blottet, spørger en læser. Svaret får vi fra højeste sted. Illustration: Søren Henrik Jepsen

Bagsidens læsere er sikkert på mange måder, som folk er flest. Men de har svært ved at gå en tur uden at undre sig, hvis de støder på ting og sager – og så skriver de heldigvis til os.

Tag nu Søren Henrik Jepsen, som var en tur i Bernstorffsparken i Gentofte og undrede sig over den noget alternative måde, hvorpå plastikposerne var ophængt ved de nyplantede træer:

»Poserne beskytter ikke imod vejsalt eller trafikskader, for træet er plantet inden for indhegningen. De beskytter mod hanhundemarkeringer, men jeg har svært ved at se, at ubeskyttede stolper ville lide overlast. Er der noget, jeg har overset?« skriver han.

Umiddelbart får man jo lyst til at give Søren Henrik Jepsen ret i, at det virker overflødigt at beskytte trykimprægnerede stolper mod hundetis m.v. og lade selve træet stå ubeskyttet. Men samtidig sætter vi jo her på Bagsiden en ære i at søge den højeste ekspertise, og den finder man i dette tilfælde hos Slots- og Kulturstyrelsen.

Og ifølge slotsgartner Bjarne Nørgaard er der altså noget, både vi og Søren har overset. For den grønne plast er rettelig en såkaldt vandingspose:

»Vandingssækkene på vedlagte foto er monteret på opbindingspælene for ikke at belaste træet. En praksis vi ofte anvender ved etablering i nyplantninger, og vandet finder vej til rodklumpen på træet,« skriver slotsgartneren og tilføjer:

»Vi salter ikke i slotshaverne, og træerne har derfor ikke behov for beskyttelse.«

Vi siger tak til slotsgartneren, og efter en tur på Google står det klart, at fidusen ved en vandingspose er, at vandet siver langsomt ud gennem de små huller i bunden af posen. Dermed holdes jorden omkring vandingsposen fugtig længe, så træerne stille og roligt kan suge det til sig og ikke tørrer ud. Smart.

Illustration: Ingeniøren
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Nogle træer sparer efter sigende ressourcer ved kun lige nøjagtigt at lave nok rodnet. Hvis man vander direkte omkring stammen, så laver de ikke rødder til siden.

Ved at placere poserne lidt fra stammen, så tvinger man træet til at lave rødder til siden. Dermed har det bedre chancer når vandingen en dag ophører.

  • 4
  • 0

Grunden til at der skal vandes, er at træet er kultiveret med et lille rodnet hvor selve træet er 5-8 år. For at træet skal udvikles må rodnettet udvikles og træet støttes i mellemtiden med bånd. Planter man 3-5 års træer er der ikke noget problem, men er udsat for fejning af rådyr og gnav fra harer.

Men i en park er den største trussel nok mere de tobenede og deres bedste ven: hunden.

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten