Jeg piller ofte hårdkogte æg, og det er meget forskelligt hvor let skallen er at få af.
Jeg har hørt at det skulle blive bedre når ægget bliver ældre, hvor det omvendt kan være umuligt ved nylagte æg.
Æggeproducenterne burde vide noget.
At pille et kogt æg er noget alle, selv de mindste, kender til. Især vanskeligheden ved det: Skallen sidder fast, den kogte æggehvide går af sammen med skallen og så videre.
Sådan skriver Flemming Bøgelund, alias Patentingeniøren fra Hillerød, i en mail til bagsiden, hvor han samtidig tilbyder læserne opskriften på en æggepilleløsning efter ‘tusinder af års pillerier’:
»De kogte upillede æg rystes i en gryde. Hvis man gør det manuelt tager det et minut eller to. Og overraskelsen er meget stor: Skallen går af af sig selv, og man kan herefter samle de pillede æg op af gryden.«
Flemming Bøgelund mener, at ugens tip kunne have interesse for en driftig fabrikant, som vil konstruere et lille elektrisk rysteapparat for økonomisk udnyttelse af ideen.
»Der er ingen tvivl om, at man kan optimere rystefrekvens og rysteamplitude med et sådant apparat, så man får det bedste og hurtigste resultat. Måske kan man så ovenikøbet gøre det ved blødkogte æg ved rette indstilling,« skriver han.
Indtil videre har han klogelig nøjedes med at afprøve tricket på hårdkogte æg.
»Min livserfaring siger mig, at skallen går nemmest af, jo længere tid ægget har ligget i køleskabet. Men det har jeg ikke rigtig belæg for. God fornøjelse,« lyder det fra Patentingeniøren.
Ligger du inde med lignende lifehacks, som kan gøre livet lettere, er der ingen grund til at holde dig tilbage med at sende det til Bagsiden.
Jeg piller ofte hårdkogte æg, og det er meget forskelligt hvor let skallen er at få af.
Jeg har hørt at det skulle blive bedre når ægget bliver ældre, hvor det omvendt kan være umuligt ved nylagte æg.
Æggeproducenterne burde vide noget.
læg det på en hård overflade, og rul det frem og tilbage med håndfladen, med lidt tryk på, så skallen går i stykker.
Hurtigt vil skallen være meget nem at pille af.
Desuden er det en god ide at give det et chok ved at kvik nedkøle det. Det påvirker skal vs hvide som derved nemmere løsnes.
Til slut så anbefales det af nogle også at tilsætte lidt eddike til nylagte æg når ægget koges, da de blødgør skallen, som så igen gør det nemmere at få skallen af.
Andre siger at hvis ægget kommes i kogende vand hænger skallen i. Hvis ægget varmes op med vandet hænger skallen ikke i.
Jeg har ikke fundet en sikker korrelation.
For at forstå hvordan man nemt piller et æg skal man have øje på ægets anatomi. Først og fremmest skal man vide at æggets skal er perforeret af tusindevis af små porrer. Under skallen findes der to skalmembraner, den indre og ydre og det er sammenkløbningen af disse to membraner der afgør hvor nemt det er at pille. Selve æggehviden er spiller også ind. Over tid vil æggehviden fordampe gennem de mange små porrer i ægget hvilke vil betyde 2 ting. Først og fremmest vil den lille luftlomme der sidder mellem de to skalmembraner i æggets stumme ende udvidde sig for da den fordampede æggehvide vil miste volumen, Derudover vil æggehviden langsomt ændre pH værdi og blive mere og mere basisk. Denne højere pH værdi vil nedbryde den indre skalmembran som gør at ægget let kan pilles. Luftlommen giver dog den udfordring at der under kogning kan opstå et damptryk i denne som får skallen til at sprænge, hvorfor man kan prikke sit æg i den stumme ende. Under normal opbevaring i køleskab vil man typisk se den nemmeste pilning fra efter 10 dage fra lægge datoen lidt kortere ved små æg end store, og ligeledes afhængig af den relative luftfugtighed i opbevaringen. Man kan ligeledes eksperiments med at komme bagepulver eller natron i kogevandet da den basiske kogning kan hjælpe med nedbrydning af den ydre skalmembran.
Mvh Ægsperten
Når jeg har kogt æg, og jeg skal pille dem, så bruger jeg et trick, som ligner det Flemming bruger. Jeg kommer ægget i et vandglas halvt fyldt med vand. Så holder jeg hånden over glasset og ryster op og ned i ca 10 sekunder. Det er alt rigeligt til, at skallen er lige til at fjerne.
Jeg kan se det smarte med en gryde, da man så kan pille en del flere i en fart 😊👍
Mvh Bjørn
den udfordring at der under kogning kan opstå et damptryk i denne som får skallen til at sprænge,
For at undgå, at damptrykket får skalle til at springe, bruger man en æggeprikker. ;-)
For at fjerne skallen, skal ægget have et kort kuldechok unde vandhanen, en brydning af skallen ved lette slag på et eller vaskens kant efterfulgt af at få fat under hinden, hvorefter skallen let vikles af.
Jeg har hørt at det skulle blive bedre når ægget bliver ældre
Ældre æg der har ligget nogle dage ved køkkentemperatur, før de koges, er nemmere at pille.
Jeg har tidligere set produktionen på en større dansk fabrik hvor der blev kogt og pillet tusindvis af æg hver dag, de benyttede denne type maskine ;) [https://www.youtube.com/watch?v=rgfeYju62ng]
Helt enig med Peter Kyllesbeck. Får ægget ikke et hurtigt kuldechok under vandhanen straks efter kogning (og det gælder både blød- og hårdkogt), så opfører det sig netop som beskrevet i artiklen - umuligt at pille, da hviden ikke vil slippe skallen. Hilsen Jonna - tidl. økonoma, glad smuglæser af Ingeniøren :-)
Jeg spurgte en ægproducent, men den sagde bare 'GOK' og løb hen i den anden ende af hønsegården.
Vi har ikke flere producenter end vi kan holde styr på hvilken producent der producerer hvilke æg.
Ved kogning og afskalling er der generelt ikke forskel på producenterne, det er først når der kommer alders betonede vindæg at forskellen mellem producenterne melder sig.
De vælger på den måde selv af blive kød producent.
Kulde efter kogning er bedst, f.eks at ligge det hårdkogte æg i køleskabet natten over.
Iskoldt vand som andre nævner, er med blandet succes, men vi ser dog, men uden gennemgribende statisktisk arbejde, en tendens der kunne understøtte den tese.
Alderen på ægget synes ikke at have meget at sige.
læg det på en hård overflade, og rul det frem og tilbage med håndfladen, med lidt tryk på, så skallen går i stykker.
Det er sådan Laura gør i Matador. Jeg har selv gjort sådan siden jeg så det første gang. Det sammen med en tur i koldt vand efter kogning.
Får ægget ikke et hurtigt kuldechok under vandhanen straks efter kogning
Som den gamle smed ville have sagt det: "Det skal bratkøles....."
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard