Bagsiden: En opfindelse uden et problem...

Illustration: Ingeniøren
Møbius-båndet med festsangen i ‘båndsløjfe’ på kun én side. Illustration: Privatfoto

Fra en selvpensioneret patent­ingeniør i Hillerød er indløbet et brev med et nødråb (som igen fik min kone til at udbryde: ”De er altså skøre, de ingeniører”) – og selv om I næppe kan hjælpe ham med at finde det problem, som hans seneste geniale opfindelse løser, kommer det her:

Kære Lynch

Jeg har holdt mange foredrag for kolleger om, hvordan man tager et patent. Jeg fortalte, at hjernen skulle vrides en gang og tænke anderledes end alle andre.

Jeg gav så dette eksempel med en Møbius-strimmel, hvor hjernen i sandhed er vredet. En Møbius-strimmel er som bekendt en endeløs papirflade, der fremstilles ved at vride en strimmel papir 180 grader og lime enderne sammen, så den udgør en sløjfe. Det resulterer i en flade, som kun har én side.

Hvis man kigger på hjemme­siden for United States Patent and Trademark Office, vil man kunne finde et halvt hundrede patenter, som enten direkte baserer sig på en Møbius-strimmel eller refererer til en sådan.

For at være patenterbar skal en opfindelse være ‘en løsning til et teknisk problem’. I øvrigt skal den have nyhedsværdi samt involvere et opfindsomt tiltag, som ikke er åbenbart for enhver. Det er det, jeg mener med, at hjernen skal vrides.

Jeg skrev et lille velkomstvers til min datters konfirmation. Dernæst printede jeg sangen på Møbius-strimler, en til hver gæst. Sangen består af kun en enkelt linje, som går rundt og rundt.

Når jeg fortalte mine kolleger herom, blev de altid fyr og flamme for, at jeg skulle tage et patent på ideen. Meeeen ... løsningen opfylder ikke det krav til patentet, at opfindelsen skal være ‘en løsning til et teknisk problem’. Der er ikke noget problem til løsningen. Der er ingen, der har det problem at trykke tekst på en Møbius-strimmel.

Venlig hilsen

Flemming Bøgelund

– – –

Tak for belæringen. Du har da i hvert fald løst det ikke-tekniske, men nok så vanskelige problem, at få teksten på begge sider af papirstrimlen til at hænge naturligt sammen efter vridning og sammenlimning!

/Lynch

Illustration: MI Grafik