Bagsiden: Øldåseforskerne på SDU får travlt
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Bagsiden: Øldåseforskerne på SDU får travlt

Illustration: Ingeniøren

Flere læsere har kommenteret sidste uges opsigtsvækkende historie om det videnskabelige eksperiment, som blev udført af 12 opofrende PhD-studerende ved SDU, der måtte drikke sig igennem 1.031 dåser øl for at dokumentere, at det ikke nytter at banke på siden af dåsen for at få skummet til at lægge sig.

”De må på den igen,” mener Martin Wolsing, som bekræfter min indvending imod eksperimentet:

”De har lavet den klassiske ‘rookie mistake’ ved kun at banke på siden. Alle ved, at der skal bankes på toppen, før det virker.”

Men det ved alle vi andre faktisk ikke, før SDU-PhD’erne har gentaget eksperimentet med en ny bankeøvelse.

Lars Petersen har en anden indvending:

”Det er ikke angivet i artiklen, hvilken alkoholprocent øllen havde, så pilsnerstyrke er nok forventelig. Vil der så være mere skum fra 7% guldøl, end der vil være fra 0,5% alkoholfri øl? Hvis proteinindholdet er højere i guldøl, kunne skummængden sagtens være højere.”

Hvortil Martin Wolsing kan oplyse, at alkoholproducenten i Carlsberg pilsner er 4,6, mens proteinindholdet er omkring 0,6 g/100 ml. En Elephant indeholder 0,7 g/100 ml. Carlsberg Nordic (alkohol­fri) indeholder 0,3 g/100 ml.

”Hvad det så betyder for skummet i rystede øl, skal jeg ikke gøre mig klog på (for jeg husker jo altid at banke på toppen ... ,” skriver han.

Men Thomas Tanghus har allerede konkluderet, at øldåsebankning mest har ritual af karaakter: ”Hvis jeg banker på en dåse øl, er det mest for at signalere: – Hej øl, godt at se dig igen!”

Vi andre venter spændt på de nye forskningsresultater fra SDU.

/Lynch

Illustration: MI Grafik
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten