Bagsiden: Nu kan alle bladre i Opfindelsernes Bog
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Bagsiden: Nu kan alle bladre i Opfindelsernes Bog

Illustration: Ingeniøren

Her er ugens mest interessante nyhed, som vi bringer, hele to uger før vort tillæg får plads til den. Nemlig at ing.dk’s digitale arkiv, ‘Ingeniørernes Danmarkshistorie’, netop er blevet velsignet med endnu ca. 8.000 siders teknologihistorisk guf.

Herunder også hele to udgaver af ‘Opfindelsernes Bog’, som adskillige læsere har efterlyst. Når jeg skynder mig at råbe op herom på denne fremtrædende plads, skyldes det især en bemærkning, som nu afdøde DTU-professor Ulrik Krabbe kom med i en artikel for nogle år siden, hvor han sluttede en begejstret omtale af bogen således:

”Den flittige læsning af Opfindelsernes Bog omkring 12-års alderen og fremad medførte, at jeg som ret ung blev fast overbevist om, at det var ingeniør, jeg skulle være. Jeg kan have ondt af de unge mennesker, som henslæber flere år på at finde et livservherv, som ville passe dem.”

Denne flotte forside anno 1877 er ikke digitaliseret, men her kan I se den alligevel. Illustration: Ingeniøren

Selv begyndte jeg ganske vist først at læse bogen i 16-17-års alderen, men kan bekræfte, at den havde ganske samme virkning på mig.

Derfor, kære forældre (og bedsteforældre), hvis I vil gøre landet og den opvoksende slægt en tjeneste, så prøv at få jeres børn (og børnebørn) til at læse i de digitale udgaver, som nu kan tilgås fra alle dertil indrettede digitale modtageapparater.

Kun på den måde kan vi komme den grasserende ingeniørmangel til livs!

Man lander direkte på titel­bladet af 1. bind af 1. udgave fra 1877 her: llk.dk/wb7n2j

Men måske er det bedre at starte med den mindre omfattende 4. udgave fra 1926, som var den, Ulrik Krabbe genlæste? I finder første bind her: llk.dk/wgoar0

Da alle og enhver har adgang til vores danmarkshistorie uden nogen som helst dikkedarer, er det bare med at få ungerne i sving!

/Lynch

Illustration: MI Grafik
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jeg har selv tre forskellige udgaver af værket (herunder begge de nævnte) på papir, og har som andre haft megen fornøjelse af dem. Nu var jeg spændt på, hvordan man har digitaliseret de spændende modeller, der ligger som bilag bag i 4. udgave. Her vises indviklet mekanik ved at man "interaktivt" kan folde lag efter lag af og efterhånden komme dybere og dybere ind i maskineriet. Kunne den moderne digitale teknik mon klare det?

Det ser det ikke ud til. Jeg kunne kun finde det forreste billede af "Damptærskeværket", men ikke bladre mig ind i det indre.

Trods det er det da en fin ide med digitale udgaver, selvom papirudgaverne altså foreløbig er de bedste. Om de eller de digitale kan fange nutidens børn og unge, må jo komme an på en prøve.

Lars Lund-Hansen

  • 0
  • 0

Jeg har et 8. bind med undertitlen "Den Nyeste Tids Opfindelser", fra 1883 redigeret af George Lütken. Mangler dette fra samlingen, eller udgør det en ikke-kanonisk del af førsteudgivelsen?

  • 0
  • 0

Meget interessant! Det er undgået min opmærksomhed, at der findes et 8. bind som fortsættelse af 1. udgave og med samme redaktion. Den bog bør faktisk med i vores Danmarkshistorie!
Være venlig at skrive til mig på elp.@ing.dk, meget gerne med et foto af titelblad og indholdsfortegnelse samt oplysninger om , hvor mange sider, bogen er på, og om der er indklæbet udfoldningsark.
Vh. Erik

  • 0
  • 0