Bagsiden: Nu kan alle bladre i Opfindelsernes Bog

Illustration: Ingeniøren

Her er ugens mest interessante nyhed, som vi bringer, hele to uger før vort tillæg får plads til den. Nemlig at ing.dk’s digitale arkiv, ‘Ingeniørernes Danmarkshistorie’, netop er blevet velsignet med endnu ca. 8.000 siders teknologihistorisk guf.

Herunder også hele to udgaver af ‘Opfindelsernes Bog’, som adskillige læsere har efterlyst. Når jeg skynder mig at råbe op herom på denne fremtrædende plads, skyldes det især en bemærkning, som nu afdøde DTU-professor Ulrik Krabbe kom med i en artikel for nogle år siden, hvor han sluttede en begejstret omtale af bogen således:

”Den flittige læsning af Opfindelsernes Bog omkring 12-års alderen og fremad medførte, at jeg som ret ung blev fast overbevist om, at det var ingeniør, jeg skulle være. Jeg kan have ondt af de unge mennesker, som henslæber flere år på at finde et livservherv, som ville passe dem.”

Denne flotte forside anno 1877 er ikke digitaliseret, men her kan I se den alligevel. Illustration: Ingeniøren

Selv begyndte jeg ganske vist først at læse bogen i 16-17-års alderen, men kan bekræfte, at den havde ganske samme virkning på mig.

Derfor, kære forældre (og bedsteforældre), hvis I vil gøre landet og den opvoksende slægt en tjeneste, så prøv at få jeres børn (og børnebørn) til at læse i de digitale udgaver, som nu kan tilgås fra alle dertil indrettede digitale modtageapparater.

Kun på den måde kan vi komme den grasserende ingeniørmangel til livs!

Man lander direkte på titel­bladet af 1. bind af 1. udgave fra 1877 her: llk.dk/wb7n2j

Men måske er det bedre at starte med den mindre omfattende 4. udgave fra 1926, som var den, Ulrik Krabbe genlæste? I finder første bind her: llk.dk/wgoar0

Da alle og enhver har adgang til vores danmarkshistorie uden nogen som helst dikkedarer, er det bare med at få ungerne i sving!

/Lynch

Illustration: MI Grafik
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
     

Jeg har selv tre forskellige udgaver af værket (herunder begge de nævnte) på papir, og har som andre haft megen fornøjelse af dem. Nu var jeg spændt på, hvordan man har digitaliseret de spændende modeller, der ligger som bilag bag i 4. udgave. Her vises indviklet mekanik ved at man "interaktivt" kan folde lag efter lag af og efterhånden komme dybere og dybere ind i maskineriet. Kunne den moderne digitale teknik mon klare det?

Det ser det ikke ud til. Jeg kunne kun finde det forreste billede af "Damptærskeværket", men ikke bladre mig ind i det indre.

Trods det er det da en fin ide med digitale udgaver, selvom papirudgaverne altså foreløbig er de bedste. Om de eller de digitale kan fange nutidens børn og unge, må jo komme an på en prøve.

Lars Lund-Hansen

 • 0
 • 0
                 

Jeg har et 8. bind med undertitlen "Den Nyeste Tids Opfindelser", fra 1883 redigeret af George Lütken. Mangler dette fra samlingen, eller udgør det en ikke-kanonisk del af førsteudgivelsen?

 • 0
 • 0

Meget interessant! Det er undgået min opmærksomhed, at der findes et 8. bind som fortsættelse af 1. udgave og med samme redaktion. Den bog bør faktisk med i vores Danmarkshistorie! Være venlig at skrive til mig på elp.@ing.dk, meget gerne med et foto af titelblad og indholdsfortegnelse samt oplysninger om , hvor mange sider, bogen er på, og om der er indklæbet udfoldningsark. Vh. Erik

 • 0
 • 0

Nu er den digitale version af 1. udgave af Opfindelsernes Bog komplet i 'Ingeniørenes Danmarkshistorie', idet 8. bind med sine godt 800 sider fra 1883 nu er på plads. Det var HITEKs formand, Klaus Thiesen, der skaffede det eksemplar, vi 'slagtede' til formålet (og som han nu vil få genindbundet), Gå ind på sagesiden - ing.dk/danamrkshistorie/browse - klik på 'Ingeniørbøger' og på 'Søg' (uden søgeord), så dukker titelbladet op i oversigten over bøgernes forsider Endnu engang tak for tippet til Thomas Andersen! Vh. Erik

 • 1
 • 0

....kan man læse dem på nettet. Dem som selv har dem på hylderne, synes at det er fantastisk at disse 8 146år gamle bøger nu er tilgængelige på nettet. Det er ren faktisk de bøger der har givet mig min tekniske basale forståelse. Bøgerne er faktisk en "Rosettesten" til at forstå datiden. Jeg har foruden også bind 3 af 1877 udgaven, som jeg erhvervede som 9årig feriedreng på Nordfyn i 1952 fra Melby Bibliotek, der havde kasseret den fordi den var i en for elendig forfatning. Den har for mig betydet en indsigt i fysik og kemi der sætter de enorme tekniske fremskridt der siden er sket i et forståeligt lys.

I bind 3 antages det ,at hvis en anvendelig flyvemaskine skulle blive opfundet, så ville den aldrig blive et alvendeligt transport middel, da hvis maskinen fik drivkraftstop så ville den frygteligste død være sikker for passagererne, Læs selv Bind tre side 109 om "Luftsejladsen" det er en øjeåbner for at forstå negative reaktioner på al ny teknik. God fornøjelse.

 • 2
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten