Bagsiden: Nordsjællandske læsere har ordet
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Bagsiden: Nordsjællandske læsere har ordet

Ja-ja, jeg husker da udmærket de gode gamle dage, dengang Bagsiden udlovede præmier til opgaveløsere og senere hen gav whisky eller rødvin (naturligvis den fine ‘Lynch Moussas’) til opgavestillere. I behøver ikke hele tiden at minde mig om det!

Dette er ikke barnebarnet Benjamin fra Helsinge, men kunne vist nok godt være det om nogle år ... Illustration: Lars Refn, 2017

Men disse fede tider er forbi! Og selv om vi – med bistand fra kloge folk hos AAU og SDU – nu har genindført ‘Tænkeboksen’ (dog ikke med x), er der i vore dage ikke noget som helst at vinde for vore nørdede løsere – bortset fra skovens fagreste træ, der som bekendt er æren.

Af samme grund har vi heller ikke bedt jer om at indsende jeres løsninger, men blot henvist jer til at tjekke ind på ing.dk/fokus/taenkeboksen og selv snakke sammen dér.

Som flere har af jer har observeret, er opgaverne også i denne omgang meget forskellige, både hvad angår temaer og sværhedsgrad. Sidste uges opgave, hvis løsning I kan se nederst på siden, hørte tydeligvis til i den nemmere kategori (selv om løsningen kvadratrod 34 m ikke dukkede op i alle besvarelserne). Jeg vil undtagelsesvis indvi jer i uddrag af min korrespondance herom med diverse læsere, selv om løsningerne altså ikke giver bonus.

Jørgen Christiansen i Helsinge konstaterer således, at ugens opgave ikke ligefrem er en ‘hjernevrider’, men ellers helt fin:

”... Præsenteret for mit barnebarn, Benjamin, 6. klasse, Helsinge realskole, kom han med løsningen på under 15 minutter. Han lagde simpelt hen de to ender af rummet ned til hver side, så de var i samme plan som gulvet.

Herefter trak han en ret linje fra edderkoppens placering til fluens placering. Her fremkom en trekant med kateterne på 1 m og 6 m. Han målte afstanden til lidt over 6 m. Ved en efterregning med Pythagoras kunne edderkoppens vej beregnes som kvadratroden af 37 = 6,0828 m. Vinklen, edderkoppen skal kravle ned efter, er således 9,46 grader.”

Det fremgår af den officielle løsning nederst på siden, at Benjamin ikke har fundet den helt optimale løsning, men til gengæld har udvidet besvarelsen til også at beregne edderkoppens kravlevinkel!

Hvilket viser, at vi her på stedet også kerer os om den opvoksende slægt (og især børnebørnene!) – og mon ikke Undervisningsministeriets ansvarlige for de udskældte, ‘digitale og selvrettende’ nationale test, hvis svar åbenbart blæser i vinden, kunne lære noget her?

Også tak til Leif Rump for en fin (men copyrightet) satiretegning. Kai Thaarslund fra Snekkersten undskylder ulejligheden og ønsker mig god søndag efter at have beskrevet løsningen. Han konstaterer i øvrigt korrekt, at ”edderkoppen kan vælge mellem fire forskellige ruter, idet der på grund af ‘super- symmetrien’ er lige langt via gulvet, via loftet og via én af de to aflange vægge”.

Vi bliver i det nordsjællandske, idet Ole Maymann, der residerer ‘lidt udenfor Horserød’, og altså ikke inde i samme, synes, det er længe siden, han har været nævnt på Bagsiden (hvilket i øvrigt senest skete i februar 2017).

Han indsender derfor en tegning af den udfoldede kasse og konstaterer korrekt, at løsningen er meget ‘heltalsvenlig’, og ”at gode gamle Pythagoras har ikke levet forgæves”.

Men så bliver Maymann aldeles nostalgisk og mindes Bagsidehistorier om ”æggekogning-optimering, toilet­rullers rotationsmoment og postkassers udflytning”. Og nævner mærkeligt nok ikke, at han tilbage i september 1990 vandt en flaske opgavestiller-whisky for at indsende en tænkebox-opgave!

Nå, I må såmænd gerne sende mig jeres løsninger, men de fede tider er altså forbi!

/Lynch

Illustration: MI Grafik
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten