Bagsiden: ‘Mirakelapparatet’ Cera Heater
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Bagsiden: ‘Mirakelapparatet’ Cera Heater

Illustration: Ingeniøren

I almindelighed er der alt for meget usagligt markedsføringsgas ude på nettet til, at man orker at dementere alt sludderet. Men forleden fik jeg et veritabelt deja vu, da vor forargede læser bad mig kommentere et usædvanligt groft eksempel – og samtidig advarede mig mod risikoen for at overtræde injurielovgivningen.

Vi bør hænge firmaet ‘satana.dk’ ud til hån, spot og latterliggørelse for usaglig markedsføring af et lille elektrisk ‘mirakelapparat’ ved navn ‘Cera heater 350’, mener han med god grund. Og selv med risiko for at overtræde injurielovgivningen statuerer vi et eksempel:

Illustration: Screendump

Til Lynch.

Diverse reklamer for (næsten) gratis el-varme - meget billigere i drift end et varme­tæppe! - har hærget medierne i månedsvis.

Jeg vil ikke gå i detaljer - det kan I meget bedre selv - men det er ikke nødvendigt at kende meget til termodynamik for at gennemskue, at der må være tale om væsentlige afvigelser fra sandheden.

Med venlig hilsen

Leif Rump

– – –

Ja, firmaets tekst får godt nok ikke for lidt. Faktisk er det nu muligt at opvarme et helt hus med en diminutivt varmeapparat med en effekt på kun 350 watt. Læs selv den uhæmmede anprisning:

”Heldigvis for dig er der en bedre og billigere måde at holde hele dit hus varmt på! Det er nemt, diskret og koster næsten intet. Det er derfor, vi med stolthed præsenterer Cera heater 350!

Du kan let tilslutte dette mirakelapparat, og i løbet af minutter er hele huset varmt.

Ja, du læste rigtigt! På ingen tid har alle dine rum den ønskede temperatur.Har du et koldt soveværelse, der ofte er under 17 grader? Det er ikke noget problem! For nogle få ører kan Cera Heater 350 opvarme dit soveværelse til 23 grader. Tænk bare på, hvad du sparer sammenlignet med et elektrisk varmetæppe, der er en stor strømsluger ...” (citat slut)


Ganske rigtigt en usaglig gang salgsgas, der nok kan lokke 249,- kr. fra forudsætningsløse forbrugere (nedsat fra 499,- kr., hævder firmaet med et velkendt salgstrick), så her bør Forbrugerombudsmanden bestemt gribe ind, hvis hun kan finde tid hertil.

Men når jeg fik fornemmelsen af at have oplevet det før, skyldes det, at vi for 60 år siden her på bladet fik en lærestreg, da vi i et læserbrev beskyldte et firma for ‘svindel’ i teksten til en annonce for magnetisk vandbehandling.

Den gamle historie fra 1958 handler om en injuriesag om markedsføring af ‘Evis-klodsen’, som var en permanent magnet til at spænde udenpå et vandrør, hvorved den angiveligt kunne opløse og forhindre kalkdannelser.

To kemiingeniører beskyldte i bladet importøren for ”på grov og uansvarlig måde” at udnytte køberens manglende viden om vand og vandrensning.

Men sandelig om ikke firmaet fik dem dømt for injurier, idet retten kaldte beskyldningerne for svindel for ubeføjede, fordi det ikke var godtgjort, at firmaet ikke var i god tro. Læs om den spektakulære sag her: llk.dk/iq65yk

Siden har det vist sig, at magnetisk vandbehandling faktisk somme tider virker, så dommen, der dengang vakte stor forargelse i ingeniørverdenen, var såmænd på sin vis retfærdig nok. Selv om den videnskabelige forklaring på fænomenet vist stadig mangler, se et forsøg her: e-pages.dk/ingarkiv/8603/3

Men at påstå, at man kan opvarme et hvilket som helst parcelhus med en effekt på kun 350 watt er dog alligevel i en sådan modstrid med de gængse naturlove, at disse love her formentlig trumfer injurielovgivningen. Så jeg ser med sindsro frem til et sagsanlæg.

/ Lynch

Illustration: MI Grafik
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

For nogle få ører kan Cera Heater 350 opvarme dit soveværelse til 23 grader. Tænk bare på, hvad du sparer sammenlignet med et elektrisk varmetæppe, der er en stor strømsluger

Det magiske er da ikke at 350watt kan opvarme et (meget lille) hus, men at den via dens magiske evner, kan konvertere el til varme på en helt ny og banebrydende metode, der slet ikke er lig mekanismen bag et varmetæppe, og samtidigt kun koster få øre i drift!
Varmetæppe på typisk 50watt, bruger altså meget mere strøm end dette vidunderaparat på 350watt!

 • 2
 • 0

Det er ikke alle der kan skelne mellem varme i form af temperatur og effekt målt i watt.
Og smarte sælgere udnytter det, selvom de måske ikke selv kender sammenhængen.

 • 1
 • 2

Tjah, det svarer til effekten i 6 stk gammeldags glødelamper. Der er sgu nok ikke mange huse der kan opvarmes af 6 stk 60 W elpærer. En elvarmeovn går da også typisk op til 2 kW.

 • 1
 • 0

Ja det kunne være godt for samfundet hvis den generelle intelligens kunne hæves til et niveau hvor alle kunne gennemskue et sådan salgsfremstød. Problemet er nok bare at så var der rigtig meget vi ville stoppe med at købe. Det ville være rigtig godt for planeten og os, men skidt for kapitalismen og hamsterhjulet.
Lagkage eller pest, det kan være svært at vælge 😉.

 • 6
 • 3

Ja det kunne være godt for samfundet hvis den generelle intelligens kunne hæves til et niveau

Før tiden løber fra os, så må intelligensniveau især hos vores politikere løftes, så de indser alvor i klimamål og ikke favoriserer forurenende forbrænding med stort CO2 udslip til følge.

Politikere skal skabe karme, så den jævne borger en kold blæsende januardag, opnår en feel good følelse i den globale klimasags navn, når han tager i byen og køber et par eldrevne varmeovne på 350 W.

At køber skal føle sig snydt og røvrendt, på grund af horribel afgifts malkning på el, når han sætter gemen elovn i stikkontakten i år 2019, er både tragiskt og dybt forkasteligt og må stoppe, det kan ikke gå hurtigt nok.

 • 1
 • 2

Der kommer næppe nogen retssager, da satana.dk har fjernet den fra sortimentet. Det er nok bedst for den slags ider at gemme sig under radaren. Men varmeapparatet findes på Realcooldeal.dk, der både har fordoblet førprisen og tilbudsprisen. Alle 4 anmeldelser på Trustpilot af denne side, nævner da også det lille apparat, der lover mere end hvad det kan holde. En af anmeldelserne er endda fra en mand der har betalt de over 500 kr for dimsen - og ikke engang modtog den.

 • 1
 • 0

Det er åbenbart meget "moderne" at sælge smarte el-radiatorer med en yderst lempfældig omgang med både sandhed og videnskab. Jeg har fornyligt set et godt eksempel på Kickstarter, hvor et firma forsøgte at sælge tidlig adgang til deres nye el-radiator der med sin graphen-belagte (blev i videoen smurt ud med en spartel) overflade var mellem 80 og 95% mere effektiv end andre "gammeldags" radiatorer.
Det rigtigt tragiske var at det tog flere runder med Kickstarter for at overbevise dem om produktets svindelagtige karater. Det var ikke umiddelbart evident for dem at konvertering af el til varme allerede er 100% effektiv , men de blokerede dog projektet til sidst. Det lykkedes dem dog at rejse knap 3 mill. kr. :-/
Hvis man er nysgerrig kan det stadig ses her: https://www.kickstarter.com/projects/koled...

Især videoen er underholdende. :-)

 • 6
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten