Bagsiden: Lumskebugten ligger i Grønland
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Bagsiden: Lumskebugten ligger i Grønland

Hovedtemaet i denne uge er opklaringen af mysteriet om, hvorvidt navnet på det traditionsrige værtshus 'Lumskebugten' inde ved Nordre Toldbod i København har en faktisk maritim oprindelse. Det problem har naturligvis optaget en del læsere efter artiklen om den bløde rabat i Lumskebugten på Tåsinge (tilbage i nr. 37), som viste sig at hedde Lunkebugten.

Til alles lettelse kan vi nu - ved indsigtsfulde læseres hjælp - opklare sagen og belyse den i alle relevante detaljer.

Inden vi går til geografien skal vi dog lige have overstået erhvervshistorien. Flemming Sejer Eriksen kan nemlig referere fra Jan Møllers bog 'Københavns ældste butikker', hvori der bl.a. står:

"Efter en sanering af 'Brokkens Bod' i 1850 åbnede en 'Beværtningspavillon' i det ny etablerede kompleks i 1854. Den fik med tiden navnet 'Lumskebugten'. Det sælsomme navn er hentet fra en betegnelse på et søkort. I bugter med særlige strømforhold kan der dannes lavvandede sandbanker, som kan flytte sig med strømmen. De er farlige for de søfarende, der ikke kender stederne, for de risikerer, at skibet løber på grund og sidder fast i en sådan 'lumskebugt'. Man har vel ment, at det samme kunne ske for en sømand, der er gået i land..."

Så meget om restauranten. Men faktisk var det 'sælsomme navn' ikke hentet fra et søkort, som anført. Dels kan jeg ikke finde nogen officielt benævnt lokalitet ved navn Lumskebugten i hverken de indre eller ydre danske farvande, dels kan Jørgen Rose oplyse, at der findes en maritim lokalitet oppe i Grønland med dette navn, men at den er navngivet så sent som i 1907.

Så faktisk forholder det sig lige omvendt: Bugten er opkaldt efter værtshuset!

Dette fremgår af den litteraturhenvisning, Jørgen Rose angiver, nemlig Geografisk Tidsskrift, Bind 21 (1911-1912), som I kan finde på nettet. Her står i en liste over stednavne: "Lumskebugten: På S-siden af Germania Land, V for Lille Snenæs. bredde 76 længde 19, Oprindelse: Efter beværtningen uden for porten til Nordre Toldbod i Kbh. Bugten havde ligesom kroen en evne til at drage de forbipasserende til sig. Navngiver: DKX 1906-08 - efter forslag af Chr. Bendix Thostrup (2007) - Aflagt på DKXkort 'Nordöst-Grön- land fra 76°9' til 78° nordlig Bredde'."

Så er den lumske bugt sat på kortet!

Den nævnte Christian Bendix Thostrup (1876-1945) var 3.styrmand, regnskabsfører og sekretær på Danmarks-ekspeditionen (DKX) til Nordøstgrønland 1906-08. Han var en interessant personlighed (fortæller en 'googletur') og havde åbenbart en veludviklet humoristisk sans. Om navngivningen af selve 'Germania Land' kan I forresten læse en interessant anekdote i Wikipedia.org... Og sådan kunne jeg blive ved, men her stopper vi Grønlandshistorien.

Der er imidlertid indløbet visse andre oplysninger, som ikke bør forbigås. Således skriver Erik Zinck:"Det skulle ikke undre mig, om Lumskebugten er opfundet af Anders Ands mangeårige oversætter Sonja Rindom. Hun var 'mor' til landet 'Langtbortistan', og kunne også have givet Kaptajn Klos ankerplads navnet Lumskebugten, som den hed i den danske udgave af Peter Pan."

John E. Piper erindrer det samme, og en vis smuglæser (samt musik- og matematiklærer) Rune Laugesen kan oplyse, at 'Lumskebugten' stammer fra Peter Pan"...i hvert fald Disneys udgave."

Endelig er adskillige lumske bugte åbenbart navngivet uofficielt af lystsejlerfolket. Således skriver et medlem af 'Nappedam Bådelaug' Claus Vegener, at han og mange andre er gået på grund i Lumskebugten inde i bunden af Egens Vig ovre ved Mols.

"Vi synes den er 'lumsk', skiftende sø og vind gør bunden utydelig og der er jo også lidt tidevand. Kapsejladsbaner lægges jo typisk, så man skal krydse mellem mærkerne - det skal ikke være for nemt."

Vegener vedlægger et foto (optaget på hans kones 'Ventus puls&gps ur' ) fra området, hvor det er bøje nr. NB3 nederst til højre, det handler om."Det blå spor er fra en sejlads... Flækken til højre er Egens Havhuse. Nappedam Bådelaug er mod Nord og Kalø Slotsruin er på den grønne halvø til venstre."

Så kan jeg vist ikke koge mere suppe på den pølsepind. Også tak for andre interessante breve - f.eks. fra vor læser i Vallensbæk, der har besøgt Lumskebugten i Vejle. /Lynch

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først