Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Bagsiden: Til ler, tænder eller hove?

Illustration: Mette Bøgeskov/privatfoto

Helt tilbage i september bragte vi et foto af ovenstående dims, som Mette Bøgeskov havde samlet op ved Aarupskolen på Fyn.

Umiddelbart ligner det jo en fil, hvilket Mette også syntes, men hvad har den mon så filet?

Vi smed aben videre til jer for at få nogle bud, og det har været en både nem og svær sag på samme tid.

Det nemme har bestået i, at I var rørende enige om, at der var tale om en fil – eller en rasp. Så langt så godt. Men hvad har den så filet?

Jens Bovbjerg foreslår i kommentarsporet på ing.dk, at den måske har været brugt på hestetænder.

Læs også: Bagsiden: Er det en fil?

Her må Søren Lund dog lige sætte foden ned og understrege, at så vil han nødigt været hesten. Nu er Bagsiden ikke hesteekspert, så vi slog lige op, om man vitterligt filer hestetænder med slige genstande.

Og hvor vi må konstatere, at det åbenbart er gængs tandhygiejne blandt heste at få raspet tænder, så ser det dog heldigvis ud til, at hestetandlægerne har nogle lidt mindre instrumenter til formålet. Så vi håber, at hesten gik fri af denne.

Peter Kyllesbeck og flere andre foreslår, at den har været brugt at lave skulpturer eller arbejde i ler eller træ med, men der har også været et par forslag om, at det kunne være en murbinder af ældre dato.

Peter Barker mener derimod, at der er tale om en slags krampe, der bruges til at slå ind i endetræ på f.eks. en svelle for at hindre revner i at opstå og brede sig.

»Rent spekulativt kunne der være en sammenhæng mellem svellen og legepladsen, hvor ’filen’ blev fundet, skriver Peter i en mail og hentyder måske til arbejdet med i sin tid at bygge legepladsen.

Læs også: Bagsiden: Hvem kan regne den her ud?

Efter råd fra Ejvind Johansen, som foreslår, at den er til at rense hove med, har vi forhørt os i Den Gamle By i Aarhus.

Her gik historisk og arkæologisk rådgiver Bo Albrechtsen ind i sagen, og det lader til, at Ejvinds forslag ikke er helt dumt.

»Jeg har selv blandt alt mit gamle værktøj et par raspe med en meget tilsvarende behugning. En sandsynlig anvendelse er tilpasning af en hestehov med behov for en kompenserende skoning, hvor man ikke bare kan nøjes med at bruge en almindelig stor hovfil. At der skulle være tale om en murbinder eller et keramikerværktøj forekommer mig meget usandsynligt,« fortæller Bo Albrechtsen, som derved også mener, at redskabets bøjning er med vilje for at kunne få ordentligt fat.

Vi kørte den også lige forbi DTU Byg, som heller ikke mener, at der er tale om en murbinder – eller en krampe til træ for den sags skyld.

Igen får vi svært ved at sætte to streger under et svar – måske især fordi man kan undre sig over, hvad en hovrenser laver på en legeplads, men det skal man måske ikke tænke så meget over.

I er i hvert fald velkommen til at fortsætte debatten eller stemme på forslagene i kommentarfeltet under artiklen.

Illustration: Ingeniøren

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det kunne ligne noget, hvor enderne er støbt ind i en gipsform (der muligvis bruges til at støbe noget i keramik med), som et slags håndterings/løfte-øje?

Jeg tror bestemt ikke det er en fil - det er tænderne alt for uens og for langt fra hinanden til.

Desuden ser det ud til, at den ene ende er vinklet i forhold til den anden - som kunne tyde på at skabe så høj friktion, som muligt, hvis den f.eks. var støbt ind i en masse.

  • 0
  • 0

Jeg kender godt de raspe du linker til - jeg bruger dem selv, som hobby-keramiker - men som jeg ser det er disse meget finere, end den 'dims', der er på billedet. Den vil jo rive leret op og efterlade en meget ujævn overflade, med den store uensartede 'knopper' den har. Desuden ville den nok også have forskellige 'kornstørrelser' i hver sin ende, hvis det var sådan en.

Her er iøvrigt et billede af en buste jeg er i gang med :)

https://scontent.fbll1-1.fna.fbcdn.net/v/t...

  • 3
  • 0

Det er en rasp. Jeg undrer mig over, at den er bøjet, men det kan have været nødvendigt til en specialopgave. Min svigermor var billedhugger og benyttede den type raspe til arbejde med ler og gips. Hun havde også et lignende stykke værktøj, der var glat. Jeg vil tro, at hun brugte det til at fjerne sporene efter raspene.

  • 3
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten