Bagsiden: Langt ude i skilteskoven

17. juni 2022 kl. 06:002
Bagsiden: Langt ude i skilteskoven
Hvad kan der mon stå på skiltet her?, tænkte Ole Skaarup. Illustration: Ole Skaarup.
Artiklen er ældre end 30 dage

 

Først da han kom tæt på, gav skiltet virkelig mening. Illustration: Ole Skaarup.

I Odsherred Kommune gør man noget for at oplyse bilisterne om de farer, der lurer fremme på vejen, skriver Ole Skaarup til Bagsiden.

Da han i byen Strandhuse mødte skiltet ovenfor, blev han som fhv. vejingeniør nysgerrig og måtte straks undersøge, hvilke budskaber der gemte sig bag bladhanget.

»Det viste sig, at svaret var meget enkelt og forståeligt,« skriver han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

 
 
 
OBS: Artiklen fortsætter længere ned ad siden – bare scroll ned et par gange
 
 
 
 
 
 

Det er åbenbart ikke kun detailhandlen, der har problemer med SI-enhederne, påpeger Preben Howarth. Illustration: Preben Howarth.

og apropos skilte...

... spørger Preben Howarth, om man kan dømmes for at køre med for høj hastighed, når skiltene med påbuddet angiver en længde.

»Apropos bagsidens jævnlige indlæg om sjove priser, så er vejingeniørers forkerte brug af SI-enheder nok langt mere (lands)omfattende, end købmandens forkerte præfix på volumen af en flaske drikkelse på tilbud,« påpeger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kigger man i Bekendtgørelse om vejafmærkning, står der da heller ikke noget ‘km’ under tallet på den variable færdselstavle C55. Og heller ikke ‘km/t’.

Så det er et åbent spørgsmål, hvordan det malplacerede længdemål har sneget sig ind.

Illustration: Ingeniøren.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
3. august 2022 kl. 14:03

Jeg mener at have læst en lidt anden forklaring i et Ud & Se-lignende magasin en gang: At skiltene skal overholde internationale regler og derfor bruger man ikke det danske "/t". Omvendt bruger man ikke "/h" fordi det ikke er dansk.

Om det er rigtigt eller ej, aner jeg ikke.

1
3. august 2022 kl. 10:03

Man har da så vidt jeg ved altid (lige så længe jeg kan huske, ca. 42 år) "forkortet" SI-enhederne på trafiktavler, så den "sidste" enhed er taget bort: Afstandsangivelser står med "Stednavn" + afstanden uden nogen former for enhed, altså er "km" forkortet væk. Hastigheder har altid været angivet med "Hastighed_i_km_pr_time" og så "km" som enheden, selvom der naturligvis menes "kmt/t" ergo er "/t" forkortet væk. Da man ikke rigtigt har tavler for acceleration, så kan vi ikke vide om "/t^2" ville have været forkortet til "/t" eller blevet helt væk.

Jeg kan så se at moderne udgaver af midlertidige hastighedsbegrænsninger kan fåes helt uden enheder, men det er ikke slået igennem ret mange steder i virkelighedens verden.

https://www.gbks.dk/CustomerData/Files/Folders/5-pdf-og-artikler/19_65-faerdselstavler.pdf