Bagsiden: Læs Ørsteds forklaring her
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Bagsiden: Læs Ørsteds forklaring her

Illustration: Ingeniøren
Ørsteds artikel fra 1822, hvori han (NB: uden datidens gotisk krøllede bogstaver!) kommenterer forsøget med magnetnålen, kan læses her: [e-pages.dk/ingarkiv/10729/4 Illustration: Ingeniøren

(https://www.e-pages.dk/ingarkiv/10729/4)]

Tillad mig at reklamere for sidste uges utroligt interessante temasektion, hvor videnskabsredaktør Jens Ramskov fortæller historien om Ørsted som videnskabsmand med udgangspunkt i hans påvisning af sammenhængen mellem elektricitet og magnetisme for 200 år siden - og ikke mindst, hvad deraf fulgte.

Hvis sektionen landede i den voksende bunke til senere læsning, så find den straks frem igen, inden jeres muligvis forkortede korttidshukommelse glemmer den!

Der går nemlig formentlig 100 år, før vi igen fejrer vores naturvidenskabelige nationalhelt med en sådan særudgave. I hvert fald er det snart 100 siden, vi udgav et særnummer om ham den 1. september 1920. Hvis I skulle få lyst til at sammenligne videnskabsjournalistik før og nu, finder I den udgave i ‘Tidsmaskinen’ her: ing.dk/231950

Og hvis I ligefrem skulle have lyst til at læse teknologi- og videnskabsskabshistorie så at sige fra Ørsteds egen pen, helt blottet for journalistik, træffer det sig desuden så heldigt, at han i 1822 i en stor artikel i sit eget ‘Tidsskrift for Naturvidenskaberne’ bl.a. gennemgår eksperimentet med magnetnålen.

Tidsskriftet indgår nu i vores åbne, digitale arkiv – Ingeniørernes Danmarkshistorie – som snart rummer ca. 380.000 sider. Søgesiden finder I her: ing.dk/danmarkshistorie/browse – God læselyst!

/Lynch

Illustration: MI Grafik
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten