Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Bagsiden: Knivmagneterne skal have et udligningsjern

Jens Laigaards kreation med fine, små magneter. Han ville dog gerne være sikker på, at de var placeret bedst muligt og spurgte læserne om hjælp. Illustration: Jens Laigaard

I efteråret sendte Jens Laigaard et billede af en flot knivholder, som han havde snedkereret. Han ville dog gerne have bagsidelæsernes bud på, hvilken vej han skulle vende magneterne for at få knivene til at sidde bedst muligt fast.

Der kom flere gode bud. Palle Koch bakkede på nettet op om Jens’ løsning, men understregede, at magneterne bør vende samme vej, da knivene ellers ville søge mod hinanden, når nordpol tiltrækker sydpol. Han tilføjede, at man ville udnytte begge magnetens ender bedre, hvis Jens Laigaard limer magneterne fast i en lille jernkop og efterfølgende fylder den med epoxy.

På den måde vil der kunne skabes et lukket kredsløb, så snart kniven placeres på koppen.

Mogens Kjær er enig, men foreslår en lidt nemmere model, hvor Jens Laigaard simpelthen køber terningformede magneter og sætter dem i med siden til, så der er adgang til begge poler.

Også i den mere lavpraktiske ende af skalaen foreslår David Clement, at Jens Laigaard bruger et langt stykke ‘udligningsjern’, som alle magneterne sidder på. På den måde vil man få én lang magnet.

Læs også: Hjælp en læser: Hvilken vej skal magneterne vende?

Vi har vendt forslagene med lektor på Aarhus Universitet Finn Jensen, som sidder i bestyrelsen i Dansk Magnetisk Forening. Han er også fan af udligningsjernet, hvis magneterne sættes skiftevis på, for ellers vil det ikke ændre noget, siger han. Udligningsjernet vil ligesom koppen forbinde nord- og sydpol ved at lade fluxen bevæge sig uhindret gennem jernet.

Derimod mener han, at forslaget fra Ulrich Meyhoff om at benytte et Halbach-array er ‘overkill’. I et Halbach-array arrangerer man magneterne i forskellige retninger efter et bestemt mønster, som vil rette stort set al magnetismen fra bagsiden om til forsiden, hvor man vil kunne udnytte magneternes fulde kræfter.

Men ifølge Finn Jensen er der ingen grund til at lave et sådant array på en knivholder, medmindre man har planer om at holde et sværd oppe.

Udligningsjern kan være nøglen

Richard Tovsig har sendt et billede af sin velfungerende knivholder fra Trip Trap og fortæller, at de enkelte magneter sidder i samme retning og hæfter på en jernstang i ophænget. Havde magneterne været isat skiftevis, kunne stangen muligvis også have tjent som udligningsjern. Der er tale om en ældre og udgået model, men firmaet bag Trip Trap vurderer, at jernet i dette tilfælde primært har været brugt som montageemne. Illustration: Richard Tovsig

Vi har præsenteret forslagene for Jens Laigaard, som siger: »Jeg havde slet ikke overvejet at bruge udligningsmetal – det er helt klart et forsøg værd«.

Han mener dog, at det i så fald kan blive nødvendigt at begynde forfra med en ny knivholder for ikke at svække træet i den nuværende, når der nu allerede er boret huller.

Indtil han kommer i gang med en ny, har han lavet et andet lille hack på sin holder, nemlig at skære en rille på tværs af træet på knivsiden og lægge en gummisnor i, så knivene ikke glider af.

»Det har ikke noget med den magnetiske kraft at gøre, men det betyder i hvert fald, at der kræves betydeligt mindre magnetisk kraft,« skriver Jens Laigaard til os.

Vi følger op, hvis Jens Laigaard får prøvet nogle flere knivholderprojekter af. Eller hvis I andre gør. I er som altid også velkomne til selv at sende billeder ind af et projekt, som I er gået i stå med og mangler en skare af løsninger på. Skriv til bagsiden@ing.dk /mst

Illustration: Ingeniøren

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Der står om Jens Laigaard, at han har lavet en ændring.

Indtil han kommer i gang med en ny, har han lavet et andet lille hack på sin holder, nemlig at skære en rille på tværs af træet på knivsiden og lægge en gummisnor i, så knivene ikke glider af.

Mon ikke det er på langs af træet i årernes retning?

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten