Nu kan neodyn-magneter fås med forskellig styrke af magnetisme, så det burde ikke være så svært, at finde den gyldne middelvej , så man får en perfekt knivholder.
I efteråret sendte Jens Laigaard et billede af en flot knivholder, som han havde snedkereret. Han ville dog gerne have bagsidelæsernes bud på, hvilken vej han skulle vende magneterne for at få knivene til at sidde bedst muligt fast.
Der kom flere gode bud. Palle Koch bakkede på nettet op om Jens’ løsning, men understregede, at magneterne bør vende samme vej, da knivene ellers ville søge mod hinanden, når nordpol tiltrækker sydpol. Han tilføjede, at man ville udnytte begge magnetens ender bedre, hvis Jens Laigaard limer magneterne fast i en lille jernkop og efterfølgende fylder den med epoxy.
På den måde vil der kunne skabes et lukket kredsløb, så snart kniven placeres på koppen.
Mogens Kjær er enig, men foreslår en lidt nemmere model, hvor Jens Laigaard simpelthen køber terningformede magneter og sætter dem i med siden til, så der er adgang til begge poler.
Også i den mere lavpraktiske ende af skalaen foreslår David Clement, at Jens Laigaard bruger et langt stykke ‘udligningsjern’, som alle magneterne sidder på. På den måde vil man få én lang magnet.
Vi har vendt forslagene med lektor på Aarhus Universitet Finn Jensen, som sidder i bestyrelsen i Dansk Magnetisk Forening. Han er også fan af udligningsjernet, hvis magneterne sættes skiftevis på, for ellers vil det ikke ændre noget, siger han. Udligningsjernet vil ligesom koppen forbinde nord- og sydpol ved at lade fluxen bevæge sig uhindret gennem jernet.
Derimod mener han, at forslaget fra Ulrich Meyhoff om at benytte et Halbach-array er ‘overkill’. I et Halbach-array arrangerer man magneterne i forskellige retninger efter et bestemt mønster, som vil rette stort set al magnetismen fra bagsiden om til forsiden, hvor man vil kunne udnytte magneternes fulde kræfter.
Men ifølge Finn Jensen er der ingen grund til at lave et sådant array på en knivholder, medmindre man har planer om at holde et sværd oppe.
Vi har præsenteret forslagene for Jens Laigaard, som siger: »Jeg havde slet ikke overvejet at bruge udligningsmetal – det er helt klart et forsøg værd«.
Han mener dog, at det i så fald kan blive nødvendigt at begynde forfra med en ny knivholder for ikke at svække træet i den nuværende, når der nu allerede er boret huller.
Indtil han kommer i gang med en ny, har han lavet et andet lille hack på sin holder, nemlig at skære en rille på tværs af træet på knivsiden og lægge en gummisnor i, så knivene ikke glider af.
»Det har ikke noget med den magnetiske kraft at gøre, men det betyder i hvert fald, at der kræves betydeligt mindre magnetisk kraft,« skriver Jens Laigaard til os.
Vi følger op, hvis Jens Laigaard får prøvet nogle flere knivholderprojekter af. Eller hvis I andre gør. I er som altid også velkomne til selv at sende billeder ind af et projekt, som I er gået i stå med og mangler en skare af løsninger på. Skriv til bagsiden@ing.dk /mst
Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.
Nu kan neodyn-magneter fås med forskellig styrke af magnetisme, så det burde ikke være så svært, at finde den gyldne middelvej , så man får en perfekt knivholder.
Der står om Jens Laigaard, at han har lavet en ændring.
Indtil han kommer i gang med en ny, har han lavet et andet lille hack på sin holder, nemlig at skære en rille på tværs af træet på knivsiden og lægge en gummisnor i, så knivene ikke glider af.
Mon ikke det er på langs af træet i årernes retning?
Mon ikke det er på langs af træet i årernes retning?
Njah, så ville det primært være en pyntetingest der ikke giver megen friktion - kun i knivens bredde. Hvis den går på tværs vil der være friktion for den del af knivens længde der ligger i brædtes bredde(højde da brædtet skal hænge vandret).
M
Hvis den går på tværs vil der være friktion for den del af knivens længde der ligger i brædtes bredde(højde da brædtet skal hænge vandret).
I så fald skulle han lave riller - en for hver kniv og med en stump gummisnor i hver.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard