Bagsiden: Kaptajn Carlsens transistor er landet på Datamuseet
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Bagsiden: Kaptajn Carlsens transistor er landet på Datamuseet

Illustration: MI grafik

Den historiske transistor, som Kaptajn Kurt Carlsen med det skæve skib havde fået som gave i 1952 (omtalt den 5. oktober), og som Ole Malmbak i sin tid havde byttet sig til og gerne ville forære til et passende museum, er nu landet hos Datamuseet i Ballerup.

Formand for Datahistorisk Forening, der driver Datamuseet, Finn Verner Nielsen, tager med glæde tage imod donationen af type A-eksemplaret med den specielle historie:

Illustration: Privat

”Vi har jo i samlingen flere af de tidlige transistorer fra nogle af de første computersystemer i Danmark bl.a. fra de ydre enheder omkring DASK (maskinen selv var som bekendt bygget mest med radiorør) og fra 1958 SPAS- systemet hos SAS. Endvidere har vi et eksemplar af Niels I. Meyer-forskningsgruppens første danskfremstillede transistor – den er vist fra 1957.

Vi har derfor mulighed for at lave en lille udstilling med disse første transistorer, hvis udvikling har betydet så meget for it- og databranchen.”

Ja, så fik også denne teknologihistoriske historie en lykkelig slutning!

/Lynch

Illustration: MI Grafik