Bagsiden: Instrumentet fra Samsø er et gammelt svejsemål
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Bagsiden: Instrumentet fra Samsø er et gammelt svejsemål

Illustration: MI grafik

Som forventet har adskillige læsere meldt sig med løsningen på sidste uges mysterium vedr. funktionen af det sære instrument, som Anne Warberg Larsens far havde købt på et loppemarked på Samsø.

Illustration: Privat
Illustration: globaltools.dk
Den gamle ‘a-måler’ sammen med en ny, mindre fleksibel en, som kan købes på ‘globaltools.dk’ for 187,50 kr. Højden på svejsefugen i vinkelhalveringslinjen (a-målet) aflæses på gliderens mm-skala. Illustration: globaltools.dk

Finn Petersen var først med denne forklaring: ”Mon ikke det er et instrument til måling/kontrol af en sammensvejsning mellem to vinkelstillede plader. Ser ud til at den kan måle a-målet på en kantsøm”.

Adspurgt om, hvorledes man udfører målingen, svarede han med et link til firmaet globaltools.dk, hvorfra jeg har snuppet illustrationerne her og tilføjede:

”Det aktuelle instrument er noget mere fleksibelt i sin opbygning, hvilket nok gør det mere precist ved skæve vinkler. Vi kan jo gætte på at det kommer fra et stålskibsværft”.

Hans Linde Sørensen meldte sig kort efter med samme forklaring og skriver bl.a.:

”Instrumentet er formodentlig fra en svejsemester, fordi a-målet er en konstruktionsstørrelse og indgår i styrkeberegninger, skal det i nogle tilfælde kontrolleres og det er ret vanskeligt på anden måde, end med en sådan ‘vinkelmåler’, fordi a-målet måles på vinkelhalveringslinjen”.

Også tak til tre andre læsere for samme korrekte forklaring!

/Lynch

Illustration: MI Grafik
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten