Bagsiden: Hvilken tang har bølgerillede kæber og slyngplanter?

11. marts 2022 kl. 02:0029
Bagsiden: Hvilken tang har bølgerillede kæber og slyngplanter?
Illustration: Bo Albrechtsen.
En arkæolog hos Den Gamle By i Aarhus vil gerne vide, hvad det er for en tang, han ligger inde med. Kan I hjælpe?
Artiklen er ældre end 30 dage

I forrige avis fik vi hjælp fra Den Gamle By i forsøget på at løse mysteriet om ‘filen fra legepladsen’.

Arkæologen Bo Albrechtsen, som gav sit besyv med, har nu bedt os sende bolden videre, og det gør vi med glæde.

Han har nemlig en tang liggende blandt de gamle stykker værktøj, som han har lidt bøvl med at finde oplysninger om.

Der er ifølge Bo tale om en gammel specialtang med udveksling og bølge-rillede kæber, som det ses på billederne nedenfor. Han skriver desuden:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Tangen er forsynet med en smuk slyngplante-dekoration på håndgrebene og er mærket med et stempel, som jeg ikke har set før. Jeg ved ikke, hvad tangen har været anvendt til, og/eller hvor den er fremstillet og hvornår. Hvis nogen af Ingeniørens læsere ved noget om denne tang, vil jeg blive glad for informationen.«

Vi har jo haft op til flere tænger på menuen her på Bagsiden, og jeg erindrer, at der har været en skyhøj opklaringsprocent i den forbindelse.

Så vi prøver da lige igen: Nogen for hvem denne tang ringer en klokke? Kom med dine bud herunder eller til bagsiden@ing.dk.

Illustration: Bo Albrechtsen.

Illustration: Ingeniøren.

29 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
27
25. marts 2022 kl. 16:22

Den ligner sørme også rigtigt meget, og rillerne vender rigtigt. Måske forestiller det lille stempel en halmkube, og ikke et vægtlod som jeg først troede.

24
19. marts 2022 kl. 07:57

når jeg flår rødspætter.

Tjah, den ville sikkert være bedre end en almindelig fladtang pga det dybe zigzag mønster; men opspændingstangen nedenfor er nok endnu bedre :o)

Jeg kan ikke tælle hvor mange gang jeg har bandet over min fars gamle, rustne tænger da jeg var barn og havde tjansen med at fjerne tang og krabber fra garnet og flå fisken. Intet kunne holde fast nok i de glatte skind...

23
18. marts 2022 kl. 23:25

Det ville faktisk forklare kæbens ydre form...

22
18. marts 2022 kl. 21:58

Det kunne den minsandten godt minde om, men bølgerne vender den forkerte vej i forhold til en moderne tang.

21
18. marts 2022 kl. 20:58

Til at spænde noget op over en kant, for eksempel et malelærred på en ramme?

20
17. marts 2022 kl. 16:53

Hvis jeg havde sådan en, ville jeg bruge den til at holde fast i skindet, når jeg flår rødspætter.

19
17. marts 2022 kl. 14:11

en krympetang til stålbånd

Måske, men så ville man vel benytte et værktøj med parallelle kæber (fx en større udgave af såden een: https://www.toolsntoolsuk.co.uk/shop/parallel-action-zig-zag-pliers-metal-and-wire-bending-jewelry-crafts-making )

"Vores" tang efterlader et et bølgemønster hvor amplituden på bølgerne er størst på værktøjssiden af emnet, dvs medfører enten en krumning eller en ulige deformering, hvilket matcher et formål med at krympe en plade eller et rør, men er vel ikke er supervelegnet til at klemme en plombe. Ikke at jeg har nogen erfaring med gamle båndstrammere/klemmere overhovedet, dog.

18
17. marts 2022 kl. 10:36

Jeg tænker det kunne være en krympetang til stålbånd for baller. Stålbånd der surres om paller og pakker lukkes med en sammenfoldet clips hen over begge ender af båndet. Tangen kunne have været brugt til at krympe clipsen over samlingen mellem de overlappede bånd.

15
15. marts 2022 kl. 15:46

jeg læser det som YKAE

Det var også min første læsning men ved nærmere eftersyn er jeg mindre sikker på at det er et Y for det står noget over linien for de tre andre bogstaver.

14
15. marts 2022 kl. 15:09

eller alternativt, at kunne bukke det rundt i en ret lille radius.

Måske blot et kosmetisk hensyn á la de fine ciseleringer på håndtagene ? Kæberne behøver nok ikke fuld styrke til at kunne arbejde i de godstykkelser de formår at spænde over og så har designeren valge den form han fandt pænest - eller også tænkte vedkommende mere intuitivt end fagligt og troede at kravene var mindre længere fra omdrejningspunktet... Et kakkelovnsrør er jo ret blødt, så det er nok ligegyldigt.

Anyway jeg har set en del ældre tænger med såvel mønstrede greb som den kæbefacon så et eller andet æstetisk fænomen kan der have været inde over formgivningen.

Jeg har travet lidt rundt på nettet for at finde det logo med krydsede økser på et lod og de fire bogstaver. Men jeg kan ikke finde det, heller ikke ved at lede efter "Maker's mark", hallmark og andre engelse termer. Det kan godt være at der har stået B til sidst (eller rettere, AB). så det er en en svensk smedje vi skal have fat i, men jeg læser det som YKAE. Hvad læser i andre?

12
13. marts 2022 kl. 01:47

#1 og #5, I overser det fælles for svejsetænger, er at de kan justeres efter tykkelsen på de emner, de skal holde. (skruen bag på håndtaget)

Den mulighed har den pågældende tang ikke.

Den er derimod, modsat svejsetænger, "gearet" til et meget stort tryk til gengæld for et meget lille "gab", der kun tillader den at bide i en fvh tynd plade.

Det tyder altsammen på at den er beregnet til at præge et bølgemønster i en metalplade, eksempelvis enden af et pladerør, for at krympe diameteren.

11
12. marts 2022 kl. 21:41

Jeg tænker en form for plombetang, men slyngplanterne forvirrer.

10
12. marts 2022 kl. 20:03

Tror også, den er til at lave bølger i blik til såkaldte "bølgeklip" som man kan slå ind i endetræ for at holde det sammen. Lignende bruges også til at holde sammen på leca vægelementer

8
12. marts 2022 kl. 14:35

vi havde hjemme på fødegården sådan en tang til at stramme hegnstråd op med, når vi satte elektrisk hegn op

Med mit beundrende kendskab til landmænds evner med værktøj, så kan tangen have været brugt til mange andre ting, end den oprindeligt var beregnet

Jeg kender flere landmænd, og ikke mindst min svigerfar, der var landmand af den gamle skole.

Jeg er overbevist om, at mange landmænd, udrustet med en knibtang, en hammer og en stor skruetrækker med lige kærv ville kunne lave alt - op til og inklusiv enhver mekanisk fejl på en rumfærge.

Hver gang jeg kigger i mit værktøjsskab og ser specialværktøj til lige netop det ene eller det andet, kan jeg mærke en svag skam.

7
12. marts 2022 kl. 14:26

Den er tydeligvis IKKE ment som en gribetang.

Fordybningerne er forskudt, så de passer ned i hinanden. Den yderste del af kæberne er ydermere afpasset i dybde, så de svarer til centerlinien gennem alle toppene og dalene.

Den er helt tydeligt lavet til at skulle præge 4 bølgedale og 4 bølgetoppe i et eller andet.

Post #6 lyder som et plausibelt bud.

6
12. marts 2022 kl. 09:09

Min med-hjemmeværnsmand Søren fik mig på sporet - vi havde hjemme på fødegården sådan en tang til at stramme hegnstråd op med, når vi satte elektrisk hegn op.

3
11. marts 2022 kl. 11:12

Til arbejde med læder, lærred eller stof?

2
11. marts 2022 kl. 11:00

Måske til at lave 'bølger' i en tynd blikplade?

1
11. marts 2022 kl. 10:48

Det ligner en tang til at holde rigtig godt fast på et tyndt og hårdt emne. Ikke ulig en moderne svejsetang. Men kan den også låses fast?