Bagsiden: Hvem kan regne den her ud?

28. januar 2022 kl. 02:007
Bagsiden: Hvem kan regne den her ud?
Illustration: Ole Vanggaard.
Ole Vanggaard har en regnetavle liggende fra gamle dage. Men hvordan bruger man den?
Artiklen er ældre end 30 dage

Illustration: Ole Vanggaard.

Tilde Lohmann Nielsen fra København har sendt et billede af en formentlig ret smart regnetavle – eller additionstavle, som der står på skiltet.

Den stammer fra hendes mormors forskolelærertid i 1940’erne eller 1950’erne, og derfor går hun ud fra, at det er en dims, som man har brugt i undervisningen i forskolen.

Hendes onkel Ole Vanggaard har den liggende på Møn og er ifølge Tilde meget interesseret i at vide, hvordan man bruger den.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Bagsiden: Er det en fil?


Men er der nogen, der kan give en god forklaring på systemet? Skriv til os på bagsiden@ing.dk eller i kommentarfeltet under artiklen.

Illustration: Ole Vanggaard.

Illustration: Ingeniøren.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
29. januar 2022 kl. 12:42

Side 105 i følgende giver en kort beskrivelse af additionstavler o.l. Det er et hjælpemiddel til at stille regneopgaver, og vist med en pædagogisk bagtanke om, at barnet får oplevelsen af selv at bestemme, hvilke stykker der skal regnes:

På side 98 (ikke pdf'en men som det er angivet på siderne) i det dokument er brugen faktisk beskrevet to sætninger:

"På de følgende klassetrin kunne man afdække således på langs i ”Additionstavlen”, at de fx genererede 15 opgaver hvor et tocifret tal skulle ganges med et encifret. Det var næsten som i en senere tids programmerede undervisning på computer, blot med den forskel, at barnet ikke kunne kontrollere sit svar."

Så svaret er "hjælpemiddel til at stille opgaver i regning" - alternativet var at læren skulle udtænke nye opgaver og skrive dem på tavlen.

Dette forklarer i øvrigt hvorfor der er lille representation af små cifre: det er for nemt at regne med små tal.

De manglende pinde til afdækning kan let produceres i ethvert hjemmeværksted.

En detalje som også er i det dokument Malte har fundet antyder at det ikke er for at børnene skal vælge hvad de vil regne - de skal regne dem alle sammen!

Det er noget med at tingene kun bliver hængende hvis processen gentages mange gange - det er ret interessant læsning. Hvis du får noget forklaret giver det ingen mening, hvis du gør det selv så lærer du det og gør du det tilstrækkeligt mange gange så bliver det også hængende i hjernen.

6
29. januar 2022 kl. 08:40

Ja, så er den ged vist barberet.

Maltes link viser iøvrigt, at det var rigtigt antaget, at der mangler et eller flere stykker træ til afblænding for, at onkels tavle er komplet.

3
28. januar 2022 kl. 05:28

Jeg ville bruge den til hurtigt at stille en række opgaver op som eleverne kunne løse. Det stemmer meget godt overens med nogle af de andre illustrationer i Maciejs fine fund.

Måske mangler der et lodret stykke træ, som kunne rykkes fra højre til venstre for at ændre størrelsen/sværhedsgraden. Det er der på den illustrerende.

Jeg bemærker at hvert ciffer optræder flere gange jo større det er. Men mon ikke det bare er for sværhedsgradens skyld?

2
28. januar 2022 kl. 03:02

...den er vist på side 207 men uden beskrivelse.