Bagsiden: Hvem er det, der banker?

Frank Lemb og hans nabo ville gerne vide, hvad denne dims i sin tid blev brugt til. Nu har læserne fundet en forklaring. Illustration: Frank Lemb/privatfoto

Så er der nyt i sagen om den håndholdte dims med læderrem, som Frank Lemb for et stykke tid siden sendte et billede af til Bagsiden.

Hans nabo havde fundet den i forbindelse med oprydning i sine aners gemmer, men ingen af dem vidste, hvad dette håndværktøj har været brugt til. Den bedste tese lød på, at den indgik i arbejdet med at vedligeholde leer, en såkaldt harreambolt.

Det kunne der godt være noget om, skriver flere af jer i kommentarsporet på ing.dk. Altså at man holder ambolten på den ene side af lebladet og banker på den anden side med en hammer for at rette buler ud.

Jens Jacob Haugaard og andre mener dog ikke, at remmen er beregnet til at tage om hånden, da det ville være lidt for ustabilt og nærmest kræve tre hænder, da man også skal kunne holde både le og hammer. Men måske kan man montere den om en hegnspæl, før man går i gang med at banke. Alternativt er det nok noget mindre, man banker på. F.eks. nitter?

Men se så, hvad Frans Thomsen har fisket frem fra gemmerne og sendt et billede af til Bagsiden. Kan vi blive enige om, at den ligner naboens dims temmelig godt – bare uden remmen?

Illustration: Frans Thomsen/privatfoto

Frans skriver: »I viser en dims på bagsiden. Det er en ambolt til udlægning af store skovsave, der var ca. 2 meter i længden eller mere, samt bloksavsklinger. Jeg har i min læretid som skibstømrerlærling brugt sådan en krabat.«

Har forklarer videre, at man holder den flade side ind på savbladet og bruger en lille hammer til at slå hver anden tand ud til den ønskede vinkel.

»Ved udlægning og filing af en bloksavsklinge bruger man den store vinkel og til skovsave den mindre. Det var tider dengang,« konstaterer Frans Thomsen.

Han gør os desuden opmærksom på et foto fra Dansk Skovbrugs Tidsskrift, oktober 1998, hvor man ser ambolten som en lillebitte dims ved siden af de enormt store save.

Savudlæggeren er markeret med en rød ring i billedet Illustration: Dansk Skovforening

Erik Kristensen fortæller om lignende erfaringer fra sin far, der var skovarbejder, og begge skriver, at man desuden bruger et særligt måleur til at kontrollere udlægningen af tænderne.

Umiddelbart ser det ud til, at dimsen her er ramt spot on – men det er muligt, at ambolten også kan anvendes til andre hamrende gerninger. Vi har før set værktøj her på siden, som folk kender til mere end én anvendelse af. Tak til alle bidragydere.

Illustration: Ingeniøren