Bagsiden: Hvem er arving efter brandchef (mv.) Povl Vinding?
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Bagsiden: Hvem er arving efter brandchef (mv.) Povl Vinding?

Illustration: MI grafik

Som om der ikke allerede er nok at bladre i, overvejer vi nu at udvide ‘Ingeniørernes Danmarkshistorie’ med endnu en samling tekster. Foruden de ti ingeniørtidsskrifter på i alt ca. 325.000 sider kunne vi tænke os at digitalisere en række ingeniør­historiske registre og bøger.

Det kunne være ‘Ingeniørstaten’ fra 1971 med levnedsbeskrivelser af kandidater fra Polyteknisk Læreanstalt fra 1829 til 1969 og f.eks. bogen ‘Danske Teknika og deres dimittender gennem 50 år’ fra 1931.

Desuden er det oplagt at digitalisere de to bøger om hhv. Dansk Ingeniørforenings historie (‘De ansete Mænds Fagforening’ af T. Morsing) og Ingeniør-Sammenslutningens historie (‘Ingeniør-krønniken’ af Jørgen Tvergaard). Vi har da også allerede skaffet os arvingers og forlags tilladelse til disse genudgivelser.

Denne bog fra 1939 kunne indgå i ‘Ingeniørernes Danmarkshistorie’, men ... Illustration: Privat

Kategorien ‘Ingeniørbøger’ skal naturligvis gøres søgbar på ordniveau sammen med de ti tidsskrifter, der allerede ligger i systemet. Derved kunne tidsskrifternes ‘dagsaktuelle’ indhold så at sige sættes i historisk perspektiv ved søgning på de navne, der optræder i artiklerne.

En anden af de bøger, der kunne passe fint i samlingen, er ‘Dansk Teknik gennem 100 Aar belyst i Levnedsskiltringer’ af Poul Vinding, som portrætterer 11 personligheder (fra Ørsted til Ostenfeld). Poul Vinding levede fra 1886 til 1960 og var i sin tid en kendt og hædret civilingeniør, forfatter og i mange år brandchef i København.

Men vi skal jo i følge Ophavsretsloven i indtil 70 år efter forfatterens død have arvingernes tilladelse til en sådan digital genudgivelse. Vi har allerede forlagets tilladelse, men indtil nu har jeg ikke kunnet finde en af Povl Vindings efterkommere, som vi kunne drøfte sagen med.

Derfor stiller jeg spørgsmålet videre til vores (tilsammen) altvidende læsere:

– Hvem kender til den ikke-jyske gren af Vinding- slægten, som rummer arvingerne efter Poul Vinding, der er født i Nykøbing Sjælland, og hvis hustru hed Lillian Claudi-Magnussen?

Desuden har Jørgen Rin-dorf gjort opmærksom på ”en guldgrube for den historisk interesserede”, nemlig et jubilæumsskrift, som DIF’s Afdeling for Nordjylland udgav i december 1942 om perioden 1917-1942, bl.a. med beretninger om diverse ingeniøropgaver i landsdelen.

Tilsvarende eksempler efterlyses! Og i øvrigt også bøger med titler som ‘Historien om dansk ingeniørkunst’ og ‘Store danske ingeniørbedrifter’, som jeg ikke har kunnet opspore. Kender I dem?

Hvis I har forslag til andre, ældre værker, der kan passe i samlingen, så skriv til lynch@ing.dk herom.

Men forfatteren skal helst have været død i mindst 70 år – eller også må I gerne kende arvingerne ...

/Lynch

Illustration: MI Grafik
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Betyder det så at du igen vil have penge til projektet ?
.. jamen du må sige til så indbetaler vi straks et par håndøre, så du kan komme videre :-)

 • 0
 • 0

Tak for tilbuddet! Jeg har endnu ikke overblik over omfanget af bogprojektet og dermed omkostningerne, men heldigvis er der sket et pænt fald i priserne på området, siden vi indledte digitaliseringsprojektet, og 'systemomkostningerne' er betalt, så måske kan vi finde en enkelt donor i nabolaget ... :-)

 • 0
 • 0

Jagten på arvingerne efter brandchef og forfatter (mv.) Povl Vinding er nu slut.

Et barnebarn til den 90-årige Ulla Beate Kamper, Povl Vinding tredje datter, reagerede forleden på efterlysningen og lovede at fremføre vort ønske om tilladelse til at digitalisere Vindings bog ‘Dansk Teknik gennem 100 Aar’ for hende.

I dag blev jeg - noget overraskende - ringet op af Vindings ældste datter, 98-årige Tove Fenger Palsbo. Hun havde talt med Ulla om sagen og de var helt enige om, at det var en glimrende idé at vi genudgiver bogen! I morgen besøger jeg derfor Tove i hendes lejlighed på Østerbro i København og får hendes underskrift herpå!

Hermed tak for bistand til diverse slægtsforskende og hjælpsomme læsere samt børnebørnene i Vinding-klanen. Vh. Lynch

 • 1
 • 0

Jagten på arvingerne efter brandchef og forfatter (mv.) Povl Vinding er nu slut.

Et barnebarn til den 90-årige Ulla Beate Kamper, Povl Vinding tredje datter, reagerede forleden på efterlysningen og lovede at fremføre vort ønske om tilladelse til at digitalisere Vindings bog ‘Dansk Teknik gennem 100 Aar’ for hende. Omtrent samtid skrev et barnebarn til Vindings ældste datter til mig fra Japan, som jeg så forklarede sagen.

I mandags blev jeg - noget overraskende - ringet op af Vindings ældste datter, 98-årige Tove Fenger Palsbo, der nu hedder Manswell til efternavn. Hun havde talt med Ulla om sagen og de var helt enige om, at det var en glimrende idé at vi genudgiver bogen! Tirsdag besøgte jeg derfor Tove i hendes lejlighed på Østerbro i København og fik en hyggesnak og hendes underskrift!

Hermed tak for bistand til diverse slægtsforskende og hjælpsomme læsere samt to af Vindings oldebørn. Vh. Lynch

 • 1
 • 0

Du skal vide, at jeg - noget overraskende - blev ringet op af Povl Vindings ældste datter, 98-årige Tove, som fortalte, at både hun og søsteren Ulla synes det er en glimrende idé at genudgive faderens bog.

Jeg har i tirsdags besøgt hende på Østerbro i København og fået en underskrift herpå.

Vh. Erik

Erik Lyngsø-Petersen
Redaktør, Mediehuset Ingeniøren a/s

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten