Bagsiden: Hvad stod der på de manglende lodder?

Illustration: Gunnar Schiøtt Hansen/privatfoto

Vores smuglæser gennem mere end 60 år, Gunnar Schiøtt Hansen fra Himmelev ved Roskilde, vil meget gerne have jeres hjælp.

Han fandt nemlig for nogle år siden dette fine lodsæt på et lørdagsmarked på torvet i Roskilde.

Der er, som Gunnar skriver, tale om en pænt forarbejdet bøgetræsklods uden låg og uden påskrift eller mærker af nogen art og med plads til otte lodder. Der mangler dog to her.

Der er ingen autorisationsstempler på lodderne, men traditionelle masseangivelser på de fleste, fortæller Gunnar videre.

Det store lod til venstre har en masse på 300 g, mens den nederste række består af lodder med masserne 100, 50 og 20 g. Det sidste i rækken gætter Gunnar på, har været på 10 g.

Hvorfor står der græs?

»Læg mærke til, at der ikke er to 20 g lodder,« skriver Gunnar og antyder dermed, at man har måttet lægge 10 g loddet over i den anden skål for at nå f.eks. 40 eller 90 gram, hvilket man ifølge Gunnar ellers typisk ikke ville gøre.

I øverste række mangler det venstre, som Gunnar skønner til at ligge i området 125 til 140 g, mens det midterste er på 85 g og det højre på 100 g. Dog står disse vægtangivelserne ikke på lodderne – der står derimod ’GRÆS 1’ og ’GRÆS 2’.

Så nu er Gunnars spørgsmål: Hvad tror I, at masserne af de manglende lodder har været? Og hvad har der stået på det manglende lod i øverste række? Og hvem har brugt et sådan sæt lodder?

Kan I mon hjælpe Gunnar med at opklare the missing links? Og hvorfor står der egentlig græs på lodderne? Send dit bud til bagsiden@ing.dk eller skriv det i kommentarfeltet under denne artikel.

Illustration: Ingeniøren
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvis de manglende lodder er på henholdsvis 10 og 135 g kan man ved brug af begge vægtskåle lave samtlige vægte med 5g spring fra 5g til 800g. Prøv selv

 • 0
 • 0

Undskyld. Det kniber med 5 g spring fra 720g og op. Men 135g til det sidste lod er nok fortsat det mest sansynlige

 • 0
 • 0

Når der nu ikke er låg på klodsen, kan det tænkes, at det har været en del af et større sæt, hvor der har været to eller flere klodser i en æske eller nogle lodder i låget. Det kunne forklare, hvorfor man ikke med dette sæt kan veje f.eks. 40g eller 90g uden at lægge det (formodede) 10-grams lod på den modsatte vægtskål. De ekstra lodder kunne f.eks. være 1g, 1g, 2g, 5g, 10g. Hvis det manglende lod i nederste række er 10g, så kan man med de små lodder og denne række få alle vægte fra 1g til 199g i skridt af 1. Med tilføjelse af GRÆS 2 loddet på 100g og loddet på 300g kan man få alle vægte fra 1g til 599g

GRÆS 1 loddet på 85g virker i den forbindelse lidt overflødigt, og det gør det manglende lod ved siden af også. Men det kan tænkes, at disse lodder skal bruges til hyppigt forekommende kvantiteter, som man skal kunne finde hurtigt. I så fald kan det manglende lod være hvad som helst.

Jeg har ingen ide om, hvad GRÆS betyder i denne kontekst.

 • 0
 • 1

Jeg har ingen ide om, hvad GRÆS betyder i denne kontekst.

Det er ikke usandsynligt at det faktisk betyder "græs" som i lat: Poaceae familien.

Indenfor inspektion og måling var det meget almindeligt med specialiserede lodder, f.eks et "min" og et "max" lod, for på den måde at eliminere indlysende fejlkilder og unødvendig tidsspilde.

Præcis hvem der i givet fald har vejet bestandtdele af græs er nok sværere at skyde sig ind på men mit gæt er et sted i kvalitetskontrollen af høstede græsfrø.

 • 4
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten