Bagsiden: Hundesteds historie skal skrives om
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Bagsiden: Hundesteds historie skal skrives om

Illustration: Ingeniøren
Søkort fra en opmåling i 1760'erne, hvor Hunderevet ikke er markeret. Hundested fandtes heller ikke, men ligger i dag på spidsen af Halsnæs lidt nord for Lynæs Illustration: Wikipedia

I Hundested på Halsnæs i Nordsjælland har man indtil for nogle dage siden ment, at byens navn hentydede til et stenrev, Hunderevet, ud for kysten ved Spodsbjerg nord for byen. Her har Christian d. 7. efter sigende jagtet sælhunde omkring år 1800.

Det tror ikke ret mange på længere, for tilsyneladende har revet aldrig eksisteret.

En venlig læser har gjort mig opmærksom på, at egnens lokalhistoriske forenings blad ‘Fortidsnyt på Halsnæs’ netop er udkommet med et særnummer med denne sensationelle afsløring.

I en særdeles grundig artikel konstaterer pensioneret civilingeniør Peter Snabe, der i 40 år har været sommerbeboer i det nærliggende Kikhavn, at det ikke er muligt at finde dokumentation for, at Hunderevet nogensinde har eksisteret.

Han har været så ufin at foretage kartografiske studier og kan dokumentere, at der hverken på gamle søkort - det ældste er fra 1690 - eller på autoritative landkort - det ældste er fra 1768 - er indtegnet, eller så meget som antydet, et stenrev ud for Spodsbjerg.

Kortet 'Sjælland nordvest' er trykt i 1773. Heller ikke her ses Hundetorvet, selv om vanddybderne er noteret omhyggeligt. Illustration: Wikipedia

Den første gang, man overhovedet støder på betegnelsen Hunderevet, er i 1960’erne, og ingen aner tilsyneladende, hvordan historien om revet er opstået. Når Snabe kom til at interessere sig herfor, skyldes det, at ingen af de ældre på egnen havde hørt om noget Hunderev i deres ungdom. For at hjælpe satte Snabe sig for at finde den historiske kilde, men altså forgæves.

Selv Wikipedia er hoppet med på historien og skriver, at når Hunderevet ikke længere eksisterer, er det, fordi stenene er fjernet og brugt til fundament for Trekroner- fortet og flere havne på Øresundskysten.

Når sagen vækker en del lokal opsigt, skyldes det også, at nogle behjertede lokale borgere har dannet ‘Foreningen Hunderevet’ og har fået både Kystdirektoratets tilladelse til at ‘genetablere’ revet og et tilsagn om 2,8 mio. kroner fra Velux Fonden til dækning af omkostningerne ved projektet.

Men måske opstod skrønen om Hunderevet, fordi ingen i realiteten aner, hvorfra byens navn stammer? Og måske vil man alligevel gennemføre det kontrafaktiske projekt for at råde bod på denne historieløshed?

Foreløbig er der vist nok lagt op til et oprivende lokal­historisk rivegilde for og imod Hunderevet.

/Lynch

Illustration: MI Grafik
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten