Bagsiden: Hedder det overhovedet en ornepik?

Illustration: Michael Deichmann/privatfoto

Før sommerferien bad vi om hjælp til opklaring af en dims – muligvis en ornepik – fra benzintanken i Tikøb.

Men først skal vi lige diskutere navnet, for Søren Lund mener, at vi er gået galt i byen med navnet ornepik. Han mener, at det hedder en ornepit, hvilket herefter blev diskuteret lidt frem og tilbage i kommentarfeltet.

Derfor så vi os nødsaget til at prøve at få styr på den del, så vi kunne vende tilbage til brugen.

Først konsulterede vi selvfølgelig Google for at se, hvad diverse værktøjsforhandlere havde stående i kataloget. Men det var lige så svært at få et entydigt svar herfra, så vi lod den lige ligge lidt.

Venstre om

Tilbage til brugen: Flere mener, at der sagtens kan være tale om en ornepik/ornepit, altså et værktøj til at trække skruer og bolte ud med.

Dog påpeger Søren Lund, at snoningerne går den gale vej – medmindre den er til bolte med linksgevind, hvilket Kaj Sørensen mener, at de godt kunne være, da det var meget benyttet i England i fordums tid.

I stedet foreslår Søren Lund, at det bare er et gammelt, smedet beslag, som har haft forskellige formål på den gamle benzintank, som i gamle dage måske mest blev brugt til hestevogne.

Peter Barker skriver så til os, at de små skruer kunne være snittappe, der bruges til gevindskæring i huller. Den lange ‘dims’ kunne så både være opbevaring, men også til at dreje snittappene rundt i hullet.

»Bemærk slidsen i venstre ende, heri sættes den flade ende af tappen, som ses på højre ende af den fritliggende snittap,« skriver han.

Her lyder der dog igen et nix fra Søren Lund, da der ikke er æg til at skære et gevind.

Propper eller gevindrensere

Han vil i stedet erklære sig enig med Claus Jellinggaard, som bare mener, at det er et sæt propper til at lukke dyser eller oliekanaler med. Alternativt mener han, at den måske bare er til at rense gevind med, hvis den ikke kan skære.

Men så opdagede Kim Madsen, at selve gevindet ser ens ud på alle de små skruer, mens den anden ende af hver enkelt enhed ser forskellig ud. Derfor mener han, at man bruger gevindet til at skrue dimserne fast på et håndtag.

Mange gode bud, og hvordan finder vi så det rigtige?

Vi spurgte os for hos Håndværksmuseet i Randers, hvor samlingsinspektør Frede Jensen erklærer sig på holdet, der mener, at værktøjet er til at trække knækkede bolte ud med.

»Og det kan godt passe, at det er til linksgevind, for det havde gamle biler på hjulene, så de ikke risikerede at løsne sig, når hjulene kørte rundt,« skriver Frede Jensen til os og understreger ligesom Kaj Sørensen, at det især gjorde sig gældende for de gamle engelske biler.

Han ønsker dog klogeligt ikke at gå ind i debatten om, hvorvidt den så hedder en ornepik eller en ornepit, så skal vi ikke blot i fred og fordragelighed aftale, at begge går an.

Illustration: Ingeniøren

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Stig, ejeren af "værktøjet", ejer ganske vist også benzintanken i Tikøb, men han ejer også Tikøb mølle, som han er ved at føre tilbage til fordums glans og pragt og det er på møllen han har fundet værkstøjet.

 • 6
 • 0

Aha, der er også en mølle indblandet! Jamen, så skal skal vi måske også have nogle mølle-relaterede bud på banen? Giv den endelig gas her i kommentarsporet. Bh. Mie

 • 5
 • 0

Ja den har konisk venstresnoet gevind, men det er jo netop for at kunne trække en knækket bolt med retgevind ud. Man borer et hul i den knækkede bolt og skruer pikken i venstre om indtil den knækkede løsner sig og skruer UD.

 • 2
 • 0

Google har talt:

Ornepik : 2140 resultater

Ornepit : 589 resultater

Og hermed er "videnskaben" helt klar i spyttet ?

God weekend

PS: Så lige Jakobs indlæg. Med mine fynske rødder kan jeg kun udbryde: ???

 • 3
 • 0

Ornepik : 2140 resultater

Ornepit : 589 resultater

Jeg vil mene begge er korrekte, "pit" er Fyyyeensk slang for "pik" der hvor man ikke kunne sige den slags...

Det kunne forklare min mulige vildfarelse, da jeg har boet de første 45 år af mit liv på Fyn.

Det er jo ikke svært at gennemskue associationen bag værktøjets beskrivelse, men "pit" betyder (i min fynke verden) først og fremmest "tap" eller "spids", og kan således beskrive både værktøjer og kropsdele med denne form.

Om det alene er et fynsk begreb, kan jeg blive i tvivl om når jeg læser denne forklaring.

“Bruges især af Drenge (her og i Jylland) som en anstændigere Benævnelse end Pik.”

Der bor flere på Fyn og Jylland end i resten af landet, og flertallet har nu engang ret.

Og ja, når vi taler om møller på Fyn, er det svært for udenfynske at forstå; er det bare møller, vi taler om, eller er det bare møller?

 • 5
 • 0

Ja den har konisk venstresnoet gevind, men det er jo netop for at kunne trække en knækket bolt med retgevind ud. Man borer et hul i den knækkede bolt og skruer pikken i venstre om indtil den knækkede løsner sig og skruer UD.

Nej, den har højresnoet gevind (kig igen). Skal man drive en knækket skrue ud, skal den selvfølgelig drejes modsat den vej, den blev skruet i.

Hvis du skruer en skrue i bund, og fortsætter med at dreje til hovedet knækker af, så hjælper det jo ikke at du drejer samme vej med ornepitten.

Det er derfor ornepitter ser ud som de gør: https://www.primusdanmark.dk/skrueudtraekk...

Iøvrigt interessant som nutidens tilknappethed fører til ord som "skrueudtrækkere" og "skrueuddrivere". Hos Bauhaus og Harald Nyborg har de hverken ornepitter eller ornepikke, kun "skrueudtrækkere".

Også i nævnte link, foretrækker de "skrueudtrækker" og "-uddriver", men erkender dog at de blandt håndværkere er "bedre kendt under navne som ornepit eller ornepik".

Det er vel kun et spørgsmål om tid før man viger også udenom begreber som han- og hun-stik?

 • 3
 • 1

Ligner mest af alt reparations "pløkker" til brug ved revnede motorblokke o.lign. Se nederste billede for et udvalg og ca. midt i artiklen et hvor de er isat : https://www.enginebuildermag.com/2015/04/e...

Den teknologi fandtes ikke i hestevognenes tid. Den er relativt ny, og imho et mindre mirakel.

Bemærk det særlige gevindprofil (beskrevet som "upward thread pitch" under skitsen), der gør at skruerne både griber ind i hinanden og ind i materialet på hver side af revnen, og holder på den måde materialet sammen.

Og det holder!

 • 1
 • 0

En ornepik kender jeg som almindeligt slang for en linkstap til udtagning af skruer som er "vredet over" det er et udtryk som jeg har lært allerede i barndommen.

De som stammer fra landet og har haft daglig gang i en svinestald ved at orners diller ligner en proptrækker, så det at bruge navnet om en linkstap er vel ret naturligt.

 • 3
 • 1

I min optik har "ornepikken" fortsat venstregevind, som den også skal have for at trække en højregevind bolt ud.

 • 1
 • 1

Af alle dem omkring min alder (54) og ældre, jeg kender der arbejder som mekaniker/smed etc kalder 9 ud af 10 den for en Ornepik, eller på vendelbomål en "vonni pig".

De unge mennesker kalder den en "skrueuddriver".

 • 0
 • 0

RE mere En ornepik kender jeg. Jeg må blankt erkende at jeg ikke har holdt gevindtælleren på ornerne og faktisk hverken har styr på snoning eller gevindstigning.

Det at bruge diverse betegnelser i forbindelse med øge/ folkelige benævnelser er vist ret brugt. En Præstepik om en svamp som stinker, en god pasning er når noget passer som pik i Pigenavn (ingen nævnt ingen glemt) - Når en kortspiller blander kortene længe, skal vedkommende passe på ikke at slide patterne af damerne.

Alle omkring vores alder #20 må beklage så fattigt kønsløst og politisk korrekt de unge menneskers sprog efterhånden er:)

 • 1
 • 0

En sjov diskution, pit og pik er det samme.. I sydsjælland er en pit en pik, fx er der et gammelt udtryk, som jeg har hørt hele min barndom i det sydsjelandske, "det kører som pit i Grete" som man/vi bruger omkring fx maskindele som er velsmurte og kører godt :-)

 • 1
 • 0

Jeg lærte at bruge en ornepit i starten af 1960'erne, når jeg havde kvajet mig og knækket en bolt i en knallertmotor var den til stor hjælp.

Jeg har hørt værktøjet omtalt som både ornepit og ornepik.

Måske er pit fynsk for pik eller måske er det en lidt pænere måde at nævne det forbudte på ... ?

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten