Bagsiden: Glædelig bagjul: En kemikers spørgsmål om brunkager
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Bagsiden: Glædelig bagjul: En kemikers spørgsmål om brunkager

Illustration: Ingeniøren

Min afdøde mor, som var en habil kok og fungerede som kogekone, bagte brunkager hver jul uden overhovedet at læse på opkriften, hvis hun da havde nogen. De smagte lige ens og dejligt hvert år! Men vor læser oppe i omegnen af den juletraditionelle Nødebo Præstegaard tager desværre de videnskabelige briller på - og så skal det jo gå galt:

Til Lynch.

Som pensioneret CK70 læser jeg med fornøjelse Bagsiden.

Julen er overstået, men fra bagningen af de brune kager rumler nogle spørgsmål i mit hoved, som jeg håber, Bagsiden kan hjælpe med:

  1. Sukker, sirup og smør smeltes. Skal de ‘kun’ smeltes, eller skal blandingen afkoges for vand og sukkeret hydrolyseres i glucose og fructose?

  2. Temperaturen ,når melet tilsættes, er kritisk. ‘Endelig ikke for varmt’ sagde min mor. Skal temperaturen være under gelatineringstemperaturen (ca 68 oC) for melet, når det tilsættes?

  3. Ved for stort indtag af de gode brune kager skal man ofte på toilettet. Hvad er indholdet i de brune kager, der forårsager denne ‘bivirkning’? Så kunne den pågældende ingrediens måske udelades?

Jeg ved, at problemet i disse tider minder om Storm P’s flue: ‘- Hvad mener de om verdens-situationen? - Ikke noget, jeg har fået noget i øjet’ ...

Mvh. Niels Kildegaard


Tja, det sidste fænomen, du nævner, har jeg ikke bemærket. Men jeg har googlet mig til, at der, foruden de nævnte ingredienser, skal bruges kanel, nellike, smuttede mandler, sukat, potaske og 1 spsk. vand (‘lillefingervarmt’).

Så måske er problemet, at du spiser for mange?

/ Lynch

Illustration: MI Grafik
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten