En vægt?
»Hvad har denne stok mon været brugt til? Den er nok fra omkring først i 1900-tallet«.
Sådan skriver Bagsidelæser Ejvind Johansen fra Ans i Midtjylland til os i en mail, flankeret af en række billeder af, hvad der kunne ligne en meget detaljeret regnestok. (se flere billeder nedenfor og klik på dem for at se dem forstørret).
Ejvind, 87, fortæller videre, at han har arvet stokken fra sin far, som var chefingeniør ved Søartilleriet på Holmen, men om stokken er fundet dér, og om det måske kan være en efterladenskab fra Anden Verdenskrig, ved han ikke.
Måske går den tilmed så langt tilbage som 1800-tallet, hvis man ser på det flotte håndarbejde, vurderer Ejvind Johansen.
Når stokken er foldet ud, måler den 47 cm i længden, og så er den 3 cm bred og 8 mm tyk. På enderne står der ICT og 1805.
På den ene langside er der en tommeskala, der går til 18”.
Så, kære bagsidelæsere: Kan nogen tyde inskriptionerne og give Ejvind et bud på, hvad den har været brugt til? Er det en ganske almindelig tommestok med lidt flere parametre end tommer? Og i så fald hvilke?
Skriv til bagsiden@ing.dk eller i kommentarsporet under denne artikel.
En vægt?
Jeg tror vi med sikkerhed kan fastslå at der IKKE er en "ganske almindelig tommestok".:-)
Tror man skal forfølge sporet "chefingeniør ved Søartilleriet".
Bogstaverne er lidt svære at læse, men kan tyde Granat og M Caliber. Sidstnævnte er muligvis mundingskaliber. Er de andre inskribtioner R Krub, C Krub, B Dye Lodic, Stern og R Metal?
Kan man tænke sig, at stokken angiver den fornødne mængde krudt til forskellige typer af granater for forskellige skudlængder? I så fald er den trykte avis' brug af ordet regnestok måske mere retvisende end ordet tommestok.
Min umiddelbare opfattelse var, at det er en tommestok med de tre forskellige tomme angivelser, nemlig den svenske på 2,47 cm, den dansk/norske på 2,62 cm og den engelske på 2,54 cm. Men da "R Metal" kan være et metalbor med forskellige diametere, og "Stern" kan betyde "bov" svarende til for- eller agter stævnen på et skib, samt at "Lodic" kan henvise til en kalkulator for ladning eller stabilitet, kommer jeg på den tanke, at emnet måske både er en tommestok OG en regnestok .
Det ser ud som om at Lars Hammer er inde på noget af det rigtige. En søgning på nettet gav dette link: http://www.arkeliet.no/cannons/cannon_inst... Tilsyneladende en målestav til at finde vægten af kugler (d.v.s. Caliber), kanoner og krudt samt ladningens mengde i forhold til kulens diameter. Envidere afhængig af kuglens materiale, sten, metal, mv. samt den ønskede skudvidde.
TAK Jens Clausen det er sikkert det rigtige svar, især dit link som viser nøjagtigt hvad den har været brugt til der gik nok en hel del tid før man fik fyret kanonen af dengang men man havde jo bedre tid den gang i gamle dage i forhold til nu. Det gjalt jo om at få ramt rigtigt ved første skud. det er en virkelig fin regnestok som hæren gjorde meget ud af tingene dengang. Vi har jo også lært at bruge en regnestok, før lommeregnerns tid, vi blev jo virkelig hurtige til at regne på en sådan dengang ja det var vel i 50-60 erne. Så endnu engang stor tak til dig Jens fra spørgeren Ejvind Johansen (ritejv@fibermail.dk).
Hej Lars, det har du ret i. Fik ikke rettet til i netversionen, men nu står den også som regnestok her. Vh. Mie, ing.dk.
Det er en kaiberstok. For de meget interesserede kan jeg anbefale "Det militære Målestsytem" af Kurt Petersen.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard