I et vellykket forsøg på at lade, som om den pandemiske verden derude stadig er næsten normal, har en for tiden hjemmegående fysiklærer fra Fredericia bedt os opklare et mysterium:
Kære Bagside
Blandt Fredericia Gymnasiums samling af gamle effekter til fysik- og kemiundervisningen findes det viste apparat, som ingen i dag kender til anvendelsen af.
Jeg håber, at der blandt Bagsidens sædvanligvis alvidende læserskare vil være hjælp at hente til at finde ud af, hvad formålet er med apparatet.
Jeg kan oplyse følgende: Samlet højde 65 cm, fodstykke 12,5 x 20 cm, cylinderen har diameter 9 cm og højden 23 cm. Formålet med spejlet på toppen er tydeligvis, at elever kan se, hvad der sker på overfladen. Den gule masse i cylinderen er ikke identificeret, men bærer præg af at overfladen er forkullet.
Med håb om hjælp til at opklare mysteriet.
Mvh.
Morten Terp Randrup
– – –
Ja, det må vi have opklaret, og det vil undre mig, om billederne herover ikke får en klokke til at ringe hos en af vore ældre læsere.
I har i øvrigt hele påsken til at tænke over det, for vi udkommer først igen den 17. april, hvor vi desuden alle håber at kunne skimte enden på coronakarantænen.
God påske!Lynch
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Indholdet kunne godt ligne silikagel, men det må da have været nogle kedelige timer hvis man bare har skulle sidde og se silikagelen skifte farve.
Muligvis et silica gel filter?
Iøvrigt ser det ud til at spejlet er eftermonteret af hensyn til undervisningsformål :)
Jeg tror det er et "Wilson apparat" Kan ses i Struers katalog over fysiske apparater fra 1936 Katalog nr. 9355. Dvs. "Gammeldags" partikeldetektor.
Er der en lille studs i låget på cylinderen? Ind mod bagpladen. Der kunne en vacuumpumpe måske have været tilsluttet.
Det kunne måske være et apparat til undersøgelse af sammenhæng mellem kogepunkt og tryk. Spejlet må være velegnet til at iagttage bobledannelse i en væske i beholderen. Et manometer (på apparatets storhedstid helt klart et kviksølvmanometer) kunne forbindes til rummet over et væskeindhold via et glasrør op gennem proppen. Apparatet kunne evt. også anvendes til at bestemme mættet damps tryk. Men jeg er lidt i tvivl om, hvordan man får målt temperaturen i beholderen. Det ser ikke umiddelbart ud til, at der er let adgang til at montere et termometer. Men det kunne dog også være via proppen.
Jeg tror det er et vacuumkammer. Måske der har været tilsluttet en pumpe eller ejector til gummiproppen. Gad vide hvad det er der er i - det ligner et salt.
Jeg tror der mangler noget af apparatet. Det har nok været forbundet til en anden reaktor, eller der har været et eller andet som skal sættes op der hvor proppen er.
Vi havde den også på Hjørring Gymnasium, den ser for dyr ud til at vi havde den på hirtshals Kommuneskole ;-)