Bagsiden: Fysiklærer - Hvad er det for et apparat?
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Bagsiden: Fysiklærer - Hvad er det for et apparat?

Illustration: Ingeniøren
Illustration: Morten Terp Randrup
bunden af cylinderen sidder en taphane, og ved siden af ses en mørnet gummiprop i en studs, hvorigennem cylinderen åbenbart kunne tømmes. Illustration: Morten Terp Randrup
En velkendt leverandør Illustration: Morten Terp Randrup
Spejlet fasthioldes i den rette vinkel ved at være fastgjort til en liste på bagsiden. Illustration: Morten Terp Randrup

I et vellykket forsøg på at lade, som om den pandemiske verden derude stadig er næsten normal, har en for tiden hjemmegående fysiklærer fra Fredericia bedt os opklare et mysterium:

Kære Bagside

Blandt Fredericia Gymnasiums samling af gamle effekter til fysik- og kemiundervisningen findes det viste apparat, som ingen i dag kender til anvendelsen af.

Jeg håber, at der blandt Bagsidens sædvanligvis alvidende læserskare vil være hjælp at hente til at finde ud af, hvad formålet er med apparatet.

Jeg kan oplyse følgende: Samlet højde 65 cm, fodstykke 12,5 x 20 cm, cylinderen har diameter 9 cm og højden 23 cm. Formålet med spejlet på toppen er tydeligvis, at elever kan se, hvad der sker på overfladen. Den gule masse i cylinderen er ikke identificeret, men bærer præg af at overfladen er forkullet.

Med håb om hjælp til at opklare mysteriet.

Mvh.

Morten Terp Randrup

– – –

Ja, det må vi have opklaret, og det vil undre mig, om billederne herover ikke får en klokke til at ringe hos en af vore ældre læsere.

I har i øvrigt hele påsken til at tænke over det, for vi udkommer først igen den 17. april, hvor vi desuden alle håber at kunne skimte enden på coronakarantænen.

God påske!

/Lynch

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jeg tror der mangler noget af apparatet. Det har nok været forbundet til en anden reaktor, eller der har været et eller andet som skal sættes op der hvor proppen er.

  • 0
  • 0

Det kunne måske være et apparat til undersøgelse af sammenhæng mellem kogepunkt og tryk. Spejlet må være velegnet til at iagttage bobledannelse i en væske i beholderen. Et manometer (på apparatets storhedstid helt klart et kviksølvmanometer) kunne forbindes til rummet over et væskeindhold via et glasrør op gennem proppen. Apparatet kunne evt. også anvendes til at bestemme mættet damps tryk. Men jeg er lidt i tvivl om, hvordan man får målt temperaturen i beholderen. Det ser ikke umiddelbart ud til, at der er let adgang til at montere et termometer. Men det kunne dog også være via proppen.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten