Bagsiden: Forklaring - en gammel antenneafstemningsenhed
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Bagsiden: Forklaring - en gammel antenneafstemningsenhed

Illustration: Ingeniøren
Illustration: Wikipedia

Foreløbig er indløbet to forslag til funtionen af sidste uges apparat, som Thomas Hailmann har arvet efter sin slægtning, Just Høeg, der i 1905-6 arbejdede for Valdemar Poulsen ved udviklingen af trådløs telegrafi.

Klavs Parner Nielsen skiver bl.a.: ”Messingpladen med modstandsskive og bevægelig spolemodstand samt klemmepoler til antenne kan være en antenneafstemnings­enhed. Det foregår ved, at man sætter dette tekniske vidunder i serie med antennen (kan fungere både som sende- og modtage-enhed).

Er set i det danske forsvar som en antenneafstemningsenhed, der sad i det danske radioudstyr, i gamle dage. Enheden bevirker, at man kan nøjes med en antenne på f.eks. 1 m og dække mange frekvenser uden at skulle skifte antenne.”

Samme formål er Sten Carlsen inde på:

”Som det ses, er ankeret drejeligt med nogle meget letløbende lejer, næsten som et senere drejespoleinstrument - hvis nogen kan huske, hvad det er?

En mulig funktion er måling af strømmen i ankeret. Variation af ankerstrømmen (mens hjulet drejes rundt) vil medføre varierende udslag i ankerets drejningsmoment, og ved en given strøm vil det vippe nok til at løfte fjederen og bryde kontakten under fjederen. Det kunne være en detektor i modtageren. Muligvis et forsøg på at erstatte kohæreren.”


Tak for forslagene. Thomas Heilmann gør opmærksom på, at antenneafstemning passer godt med Just Høegs egen beretning om sit arbejde for Valdemar Poulsen, hvor han bl.a. skriver:

”I Foraaret 1905 blev det overdraget mig at bygge den første Afsenderstation paa en Mark ved Bagsværd Sø, paa samme Sted, hvor den nuværende Lyngby Radio ligger ... I Forsommeren var jeg med til Eksperimenter med en lille transportabel Modtager, som efterhaanden fjernedes mere og mere fra Afsenderstationen, indtil vi naaede ud til Virum.

Da der var opnaaet Resultater – omend ikke særlig godt afstemte – paa denne Afstand, blev jeg sendt ud til Taastrup for at bygge en lille Modtagerstation paa Stenagergaards Jord. Paa denne Station, som jeg betjente, efter at den var færdig, opnaaedes for første Gang en virkelig fin Afstemning af de Signaler, som udsendtes fra Lyngby-Afsenderen ...”

– – –

Ja, det peger unægteligt på, at Høeg har brugt dette (eller et lignende) apparat i sit arbejde. Mon vi kommer det nærmere?

/Lynch

Illustration: MI Grafik
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten