

Noget tyder på, at statikerne på Femernprojektet går efter en bundsolid tunnel. Der skal ikke spares på betonen! På Femern.com fortæller selskabet under overskriften ‘Tonstunge tunnelelementer flyder som et hult skibsskrog’ om, hvordan elementerne bygges:
Stig Rostgaard, som har tippet Bagsiden om sagen, har regnet lidt på konsekvenserne:
»73.000 tusinde ton. Det må være 73.000.000.000 kg pr. element. Der skal være 79 elementer af denne type samt 10 elementer med andre specifikationer. Alene de 79 elementer vejer altså 5.767.000.000.000 kg.
Den årlige globale produktion af beton er 17.000.000.000.000 kg. Resten af verden må derfor nok indstille sig på at reducere deres byggeaktiviteter i de kommende år, idet Femern forbindelsens elementer altså lægger beslag på 33 pct. af verden årlige betonproduktion!«
PS: Hos Femern følger de heldigvis også med på Ingeniørens Bagside, og slåfejlen er i mellemtiden blevet rettet. Så det behøver I ikke at sende flere mails om til Bagsidens mailboks :)
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Lad nu være med at stille for store krav Thomas, nøjes med at dumpe dem, som ikke magter tallene i rum og vægt sammenhænge.
Hvert element indeholder ca. 4 mio kubikmeter beton, det er 4 kubikkilometer, eller for alle elementer 325 kubikkilometer, et element er 217 meter langt. Hvad bliver bredde og højde? For at flyde skal det være hult, så archimedes lov. Ved en højde på 25 m bliver det flere kilometer bredt. En flydende Kæmpe-Ø?</p>
<p>En simpel enhedskontrol, ville have fanget det, eller finde de rigtige tal på fehmern.com.
Jeps - enig - enhedskontrol kan fange mange smaafejl i oploebet :-) - PS - der mangler en faktor 1000 i regnestykket ovenfor - en kubikkilometer er 1000 x 1000 x 1000 m - saa 0,004 kubikkilometer beton er nok mere passende - uanset de fejl der gaar forud for ovenstaaende regnestykke.
ha en god dag :-)
En skjult start på vores energiøer ;-)En flydende Kæmpe-Ø?
17.000.000.000.000 kg på verdensplan er en pæn mængde beton. 1/3 bliver smidt i Femeren. Jeg ved ikke rigtig hvor stort den danske produktion er, men vel næppe 1/3. Hvorfra mon de resternde 2/3 kommer fra?
De har kun rettet det i hovedteksten. I den grå faktaboks i venstre side står stadig:
"Vidste du at... ...det cirka 73.000 tusinde tons tunge element kan flyde på trods af sin enorme vægt?"
Så der er til mindst en uge mere på bagsiden ;-)
Man behøver ikke at være professor i økonomi for at regne ud, at der vil opstå en global mangel på cement, og når projektet først er sat i gang vil forbindelsens efterspørgsel med rimelig sikkerhed få prisen på cement til at stige voldsomt, så hvor er økonomerne henne??, og hvorfor er der ikke regnet på konsekvenserne af prisstigninger og i så fald, hvor høje prisstigninger?
73000 ton per element
Beton som du kan købe hos FC Beton har en ca. vægt på 2,35 ton/m3. Der er forskel på betons massefylde afhængigt af hvad det skal bruges til og dermed hvilke materialer der er brugt til at blande betonen med.
Hvilket medfører 73000/2,35 =31063,82 M^3 beton per element
Nu skal du ikke stille for store krav !En simpel enhedskontrol, ville have fanget det, eller finde de rigtige tal på fehmern.com.
Siden DASK har pressen brugt betegnelsen "elektronhjerne" om en simpel regnemaskine.
Hvert element indeholder ca. 4 mio kubikmeter beton, det er 4 kubikkilometer, eller for alle elementer 325 kubikkilometer, et element er 217 meter langt. Hvad bliver bredde og højde? For at flyde skal det være hult, så archimedes lov. Ved en højde på 25 m bliver det flere kilometer bredt. En flydende Kæmpe-Ø?
En simpel enhedskontrol, ville have fanget det, eller finde de rigtige tal på fehmern.com.
Det fremgår af teksten at elementet kan flyde. Hvis vi så lige bruger Archimedes lov, så får vi noget meg størrelsen. 1 kubikmeter vand vejer lige omkring 1 tons. Dert skal defor have et volumen på mindst 73 * 100 * 100 * 100 m. Nu er der ikke helt så dyb i Femern bælt, så lad os antage at det "kun" er 20 m højt. Det giver så en pænt lille modul på 100 m bredde og 36,5 km længde.
Er der medregnet korrektion af en faktor tusinde? Så er det ca. 0,005 % af verdems produktion, hvilket er meget. Skulle der være brugt det mængder beton der var angivet, så fylder det så meget at Lolland bliver landfast med Fehmarn.(Rent gæt, men regn volumen ud fra kendt massefylde af beton.Byggeriet tager 7-8 år, derfor hvis det skal regnes ud på årsbasis er det 4-5% af verdens produktion af beton der skal bruges hertil, hvilket også er ret meget.
Tak for artiklen om Femern byggeriet og deres forbrug af beton. Interessant læsning.
Må bare lige rette dig, idet du får det til at lyde som om 33% af den årlige produktion af beton i verden årligt skal produceres til tunnelen.
Byggeriet tager 7-8 år, derfor hvis det skal regnes ud på årsbasis er det 4-5% af verdens produktion af beton der skal bruges hertil, hvilket også er ret meget.
Fortsat god dag.
Til sammenligning: Titanic vejede 46.000 ton, så mon ikke der enten skulle stå 73.000 ton eller 73 tusinde ton? ;vD
Det er Arkimedes der bestemmer, hvor meget beton der skal bruges.