Bagsiden: En pressedims til dias eller kogebøger?

11. februar 2022 kl. 02:00
Bagsiden: En pressedims til dias eller kogebøger?
Det var denne dims, som Fritze Olsen ikke lige kunne greje, hvad var. Illustration: Fritze Lilian Olsen/privatfoto.
Fritzes eksmand havde en dims liggende i sine gemmer, men hvad var den til? Billeder, orkideer eller kogebøger?
Artiklen er ældre end 30 dage

Fritze Lilian Olsen fra Kgs. Lyngby havde, som vi fortalte på Bagsiden i november fundet en trædims i nogle kasser, der blev efterladt af hendes nu afdøde eksmand, som var maskinmester. Men hun havde ingen anelse om, hvad dimsen var blevet brugt til.

Hintet om, at den lå i en kasse med gamle dias, bragte dog flere af jer i retning af, at der nok var tale om en såkaldt bindomat, som blev brugt til at klikke de små hvide rammer fast om billederne, inden de røg i lysbilledapparatet.

Vores redaktør – som står for de sider af avisen, som ikke er Bagsiden – kan desuden fortælle, at hans far havde en lignende dims til dette formål. Man kunne nemlig godt få optræk til museskader af at sidde og klikke en hel samling diasrammer på plads ved håndkraft alene.

Redaktørens fars dims var dog så smart, at der var fire steder, den kunne trykke, så man kunne få alle hjørner på plads i ét hug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Bagsiden: Er det en fil?


Claus Jellinggaard

Han indikerer da også, at prisen kan være høj på en sådan, hvorfor det giver god mening, hvis Fritzes eksmand – eller generationer før ham – selv har fundet på en løsning.

På samme vis støtter Ejvind Johansen forslaget, da han også har oplevet, at det var meget bøvlet at holde fast i sandwichen af dias og glas, samtidig med at der skulle klistres en strimmel rundt i kanten.

Ejvind Johansen har sendt dette foto af et dias med, som viser, hvor besværligt det er at klistre strimler på dias. Illustration: Ejvind Johansen/privatfoto.

Dansk Fotografisk Forening mener imidlertid ikke, at maskinmesteren har brugt dimsen til dias.

Læs også: Bagsiden: Hvem kan regne den her ud?


Bent Nygaard Larsen

Så måske skal vi tilbage til orkidéerne, som Fritze selv var inde på, at eksmandens far interesserede sig for. Foreløbig må vi give fortabt på Bagsiden, hvis ikke dimsen er til dias.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jeppe Axelsen skyder dog lige et helt andet bud ind fra højre: Kan det være en kogebogsholder, hvor man med dimsens arm kan holde fast i hjørnet på omslaget?

I lød ikke synderligt enige med Jeppe på ing.dk, men hey – det kunne måske være en udmærket genbrugsidé til Fritze, så den fine dims kan få ny anvendelse i disse dias-fri tider? Forslaget er i hvert fald hermed givet videre, så også tak for det.

Illustration: Ingeniøren.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger