Supermarkedskæden Menys lapidariske varedeklaration på det hundedyre desinfektionsmiddel ‘Bright Water’, der angiveligt fremstilles af ”vand, salt og strøm”, og som en læser undrede sig over tilbage i nr. 13 (27. marts), har givet anledning til en del relevante kommentarer. Jeg nødsages faktisk til at give jer hele opskriften, så I selv kan fremstille det og spare en formue i en fart.
For faktisk viser varedeklarationen sig ikke at være helt tosset. Den første mail indløb fra vores ‘smuglæsende avisbud’, Lars Kerrn, som skriver:
”Den er god nok, ‘Bright Water’ er et klorbaseret desinfektionsmiddel. Klor kan fremstilles ved elektrolyse af saltvand, så vand, salt og strøm er sådan set de eneste ingredienser. Udover at det blive brugt på sygehusene, bruger avisbudene i Lyngby og Virum det også for at sikre virusfri distribution af Bagsiden med tillæg.”
Tak for forklaringen. Her på siden sætter vi som bekendt stor pris på vore talrige smuglæsere (men sig det ikke til chefredaktøren – hun sætter mest pris på rigtige abonnenter, har jeg hørt), og det er da beroligende at vide, med hvilken omhu vort blad ombringes i disse tider!
Ovre på vores netudgave bakkes Lars op af Keld Laursen, som bl.a. skriver:
”Bright Water er hypo- chlorsyre, som lader til at have gode desinficerende evner, især ved indvortes brug.
Der er en beskrivelse på siden da.hypochlorousacid.com, som også fortæller om fremstillingsmetoden, som netop er at sætte strøm til saltvand. Så der er vel ikke nogle faktuelle fejl i beskrivelsen?”
Næh, måske ikke. Bortset fra at elektricitet ikke plejer at optræde som ‘ingrediens’ i noget som helst, selv om konsekvenserne af Ørsteds opdagelse vel indgår i stort set alle vore dages produkter.
Men faktisk spiller almindelig jævnstrøm en hovedrolle her, fortæller vor læser hos COWI, som giver os opskriften og bl.a. skriver:
Kære Lynch,
Menys hånddesinfektion, ECA-vand, (Electrolytically Activated Water), er et meget effektivt og billigt desinfektionsmiddel, som man selv kan producere i en plastickande med to platinelektroder, en 12 V jævnstrømforsyning og en keramisk membran mellem elektroderne.
Ved elektrolyse af en svag sur saltopløsning, dannes der chlorsyre HClO3, en yderst effektiv baktericid.
Men, som du rigtigt bemærker, er der forhåbentlig en fejl i prisen. Fremstillingsprisen er en brøkdel af, hvad klorin koster (vand og 10% salt).
I Japan har teknikken været anvendt i over 40 år, og i USA finder den stigende anvendelse (EPA-godkendt) både til indvortes og udvortes brug. Man hævder, den kan bekæmpe de fleste infektioner. Tandlæger bruger det til mundskyl og i kølevand, når der bores. Landmænd kan holde drikkevandssystemer fri for biofilm. Frugt og grøntsager kan holdes friske.
Et toilet med tilkoblet ECA- apparat er almindeligt i USA og Canada. Endelig finder det udbredt anvendelse til svømmebassiner.
Aktiveret vand holder kun en kortere tid i den neutrale (pH7-7,5) opløsning, hvor der er den største oxyderende virkning og kan kun langtidslagres i basisk tilstand, hvorfor det er bedst at producere sit ECA-vand direkte på forbrugsstedet.
De bedste hilsner
Leo Staun Christensson
Tak for oplysningerne og for opskriften, hvormed man kan konkurrere med Menys ublu pris – selv om platinelektroder og keramiske membraner nu ikke hører til i vores husholdning ...Lynch
