Bagsiden: To elektroder og en membran ...

24. april 2020 kl. 02:009
Bagsiden: To elektroder og en membran ...
Illustration: Ingeniøren.
Artiklen er ældre end 30 dage

Supermarkedskæden Menys lapidariske varedeklaration på det hundedyre desinfektionsmiddel ‘Bright Water’, der angiveligt fremstilles af ”vand, salt og strøm”, og som en læser undrede sig over tilbage i nr. 13 (27. marts), har givet anledning til en del relevante kommentarer. Jeg nødsages faktisk til at give jer hele opskriften, så I selv kan fremstille det og spare en formue i en fart.

For faktisk viser varedeklarationen sig ikke at være helt tosset. Den første mail indløb fra vores ‘smuglæsende avisbud’, Lars Kerrn, som skriver:

”Den er god nok, ‘Bright Water’ er et klorbaseret des­infektionsmiddel. Klor kan fremstilles ved elektrolyse af saltvand, så vand, salt og strøm er sådan set de eneste ingredienser. Udover at det blive brugt på sygehusene, bruger avisbudene i Lyngby og Virum det også for at sikre virusfri distribution af Bagsiden med tillæg.”

Tak for forklaringen. Her på siden sætter vi som bekendt stor pris på vore talrige smuglæsere (men sig det ikke til chefredaktøren – hun sætter mest pris på rigtige abonnenter, har jeg hørt), og det er da beroligende at vide, med hvilken omhu vort blad ombringes i disse tider!

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ovre på vores netudgave bakkes Lars op af Keld Laursen, som bl.a. skriver:

”Bright Water er hypo- chlorsyre, som lader til at have gode desinficerende evner, især ved indvortes brug.

Der er en beskrivelse på siden da.hypochlorousacid.com, som også fortæller om fremstillingsmetoden, som netop er at sætte strøm til saltvand. Så der er vel ikke nogle faktuelle fejl i beskrivelsen?”

Næh, måske ikke. Bortset fra at elektricitet ikke plejer at optræde som ‘ingrediens’ i noget som helst, selv om konsekvenserne af Ørsteds opdagelse vel indgår i stort set alle vore dages produkter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men faktisk spiller almindelig jævnstrøm en hovedrolle her, fortæller vor læser hos COWI, som giver os opskriften og bl.a. skriver:

Kære Lynch,

Menys hånddesinfektion, ECA-vand, (Electrolytically Activated Water), er et meget effektivt og billigt desinfektionsmiddel, som man selv kan producere i en plastic­kande med to platinelektroder, en 12 V jævnstrømforsyning og en keramisk membran mellem elektroderne.

Ved elektrolyse af en svag sur saltopløsning, dannes der chlorsyre HClO3, en yderst effektiv baktericid.

Men, som du rigtigt bemærker, er der forhåbentlig en fejl i prisen. Fremstillingsprisen er en brøkdel af, hvad klorin koster (vand og 10% salt).

I Japan har teknikken været anvendt i over 40 år, og i USA finder den stigende anvendelse (EPA-godkendt) både til indvortes og udvortes brug. Man hævder, den kan bekæmpe de fleste infektioner. Tandlæger bruger det til mundskyl og i kølevand, når der bores. Landmænd kan holde drikkevandssystemer fri for biofilm. Frugt og grøntsager kan holdes friske.

Et toilet med tilkoblet ECA- apparat er almindeligt i USA og Canada. Endelig finder det udbredt anvendelse til svømmebassiner.

Aktiveret vand holder kun en kortere tid i den neutrale (pH7-7,5) opløsning, hvor der er den største oxyderende virkning og kan kun langtidslagres i basisk tilstand, hvorfor det er bedst at producere sit ECA-vand direkte på forbrugsstedet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De bedste hilsner

Leo Staun Christensson


Tak for oplysningerne og for opskriften, hvormed man kan konkurrere med Menys ublu pris – selv om platinelektroder og keramiske membraner nu ikke hører til i vores husholdning ...Lynch

9 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
29. april 2020 kl. 11:00

Andre metaller til elektroderene ? Sølv måske? Kombinationseffekt?

"Nanosølv" er bakteriedræbende og bruges som piller / flydende som vandtilsætning i campingvogne og hos bådfolket. puttes i vandtanken ..

Aqua Clean.

Der samme handelsnavn men og med brintoverilte tilsat, også bruges i drikkevandssystemer i stalde. Doseringsanlæg. Hollandsk producent.

8
29. april 2020 kl. 10:33

Piet Hein - der var en klog mand... "Den, som kun tar spøg for spøg og alvor kun alvorligt, han og hun har faktisk fattet begge dele dårligt" .

En gren af familie bruger homøpatiske dråber, mig ukendt indhold, til en gammel "gigtplaget" hund. (Spondylose)... den er blevet svagt inkontinet halter en gang i mellem og blir periodevis meget svag i bagkroppen.

Forkalkning og sammenvoksninger i mellem ryghvirlerne.

Kan en gang i mellem ikke selv hoppe op i og ned fra sofaen. kommer til at hænge på kanten.

Men de homøpatiske divisioner vekselvis med et par dråber kondensat, frilands canabis til THC hjælper angiveligt, dog ikke på dens snorken.

Man kan købe de platingitre som reservedel. 2 net isoleret fra hinanden med et par mm s afstand. Det frarådes at bruge andre metaller end platin, vandet blir sansynlivis giftigt. Kobber slår f.eks snegle ihjel. :-O

7
29. april 2020 kl. 00:34

Der er flere producenter af "bright water" i Danmark, blandt andet go-bright og samsø eca-vand.

Jeg mener at det helst skal opbevares i en lukket beholder inden det bruges, og det er derfor ikke så egnet til de normale dispensers, men måske tager jeg fejl? Hospitalerne bruger det i luftætte lukkede poser.

De skriver i folderen at ECA-Vand også virker mod SARS der er i familie med corona virussen, mens at sprit ikke dur.

https://ecavand.dk/wp-content/uploads/2020/03/ECA-VAND_Folder.pdf

Der findes ECA-maskiner, hvis man laver vandet selv, men prisen er nok høj.

6
28. april 2020 kl. 15:17

Jeg vil forholde mig kritisk til Vandrøresidens forslag om at putte magneter i køleskabet. Specielt ost og visse typer makrelsalat har vist sig at udvikle knækrodsbetændelse, når de udsættes for kraftige magnetfelter.

5
28. april 2020 kl. 12:59

Jeg har betragtet diagrammet i artilen og mener at det betænkeligt minder om et set i et amerikansk patent om et vadrensningssystem: Set, netop i en debat på en akvarieside om Chihiros Doctor.

Er man mon sikker på at ha rettighedder til at udnytte det oplyste... Blev dengang i patentbeskrivelsen hævdet at være påtænkt til kommersielt storskala brug - i vandværker. :-))

4
28. april 2020 kl. 12:42

Om det med at opvare bevandlet :-) vand har vandrøresiden et forslag: Trump foreslog jo at man skulle indtage ? desifiserene, vel sagtens drikkelige substanser.

Det virkel vel også indvortes ;-) bedre end Gin og Lime eller tonic med ægte kinin? ... ;-)

Citat:

"De fleste har naturligvis, efter røringen, en tiltrækning til at tappe vandet på dunke (evt. 5 liters dunke) og placere dem i køleskab, især i højsommeren Vi har eksperimenteret med mange løsninger på det problem, for vi kan også godt lide køligt vand. Et køleskab er et elektrisk felt som påvirker vandets struktur, hvis ikke vandet er beskyttet af et magnetfelt.

Vi er foreløbig landet på følgende løsning: "Man tager 2 femliters dunke og skærer de nederste 10 - 15 cm af den ene dunk. Derefter kan man indsætte den anden dunk i den afskårne bund, sådan at dunken får en dobbelt bund. Imellem de to lag kan man så placere en lille neodynium magnet med en diameter på 20 mm og 3 mm høj. Emballer omhyggeligt den lille magnet i en lille plastpose evt. med "lynlåslukning", neodyniummagneter er jordmagneter og eroderer (oxiderer / ruster) meget let i forbindelse med vand. Magnetens stærke magnetfelt beskytter vandets struktur mod påvirkninger fra køleskabets elektriske felt (baggrundsstråling). Derefter kan man med sindsro anbringe 5 liter rørt vand i sit køleskab". "

3
28. april 2020 kl. 12:15

Hmm. På den anden side .-) Hvorfor gøre det svært.

Et OBS og et kraftigt bagsidesidespring, eller?

Der har i nogle år i akvariekredse været debat om forskellige udgaver af dette:

Chihiros 4th Generation Bluetooth Doctor, der findes lignende systemer.

Hvor nogle så har hævdet at de ikke ville ha klor i akvarievandet.

Vi har som forsøg en udgave kørede uden at kunne se den store forskel. Skal hilse og sige at rette valg af fisk og snegle, er bedre til at holde rent i akvariet.

Jeg går ud fra at man ganske nemt kan buge platingitteret direkte med en passende kraftig stømforsyning og rette saltblanding:

Jeg går næsten ud fra at gitteret ikke er helt af platin, men tyndt coatet? har set debatter om afkalkningsmidler. Om de kan ætse platinlaget. Man kan købe dem solo som reservedel! Om vores nyeste måtte den i henhold til vejledingen ikke bruges hvis vandets ledningsevne er blevet for høj. Vi har en billg ledningsevne tester.

Skal man bruge det til at lave hånddesifiktion, skal man vel begynde med deminiraliseret vand og tilsætte hvad. ? ? Alm. køkkesalt med eller uden jod?

Man kan til akvariebrug købe jodfrit salt men det koster en formue. Kan måske med fordel fås ølologisk / organic :-) og hvad med vandet, skal det være rørt? https://www.vandrøring.dk/vandr%C3%B8ring.htm

Mange markedesførings mulighedder.

I nogle opskrifter på nettet om håndrens kan man tilsætte brintoverilte..

Jeg har 2 stks eletroder og 12 V 5 A strømforsyninger liggende. Hvis den tilhørene Doctor styring skippes kan jeg måske begyndet at lave håndrens?

Nyt markedesområde for en smart producent. ?? Guld værd i disse tider, Men skidt at være afhængig af kinesere som underleverandør ??

2
28. april 2020 kl. 10:58

Jeg kan ikke rigtig se, hvilken funktion membranen har - alle ioner ser jo ud til lystigt at passere membranen i begge retninger? Det kan vel ikke være for at holde gasformig klor og brint adskilt, det er jo væsken, man skal bruge?

Og skulle der være noget i vejen for at bruge et par stumper billig kobbertråd, i stedet for dyre platinelektroder, som de alligevel ikke har i byggemarkedet? Iøvrigt tak for et spændende indlæg, det skal helt sikkert prøves af ved lejlighed.

Apropos lejlighed: Forsøget bør ABSOLUT IKKE udføres INDE I en lejlighed, da man i så fald risikerer en alvorlig klorforgiftning, som er langt farligere end corona-sygdommen.

1
24. april 2020 kl. 09:00

...for en liter ? og for 10 liter ? ...og hvad er strømforbruget ?

Jeg kunne godt forestille mig det til følgende:

  • i campingvognen (så er man fri for at koge vandet i udlandet)
  • til toilettet hjemme
  • for at holde temperaturen lavere på varmvandtsbeholderen