

Belysning af nummerplader på biler er et af de vigtige emner, der i umindelige tider er blevet forsømt her på Bagsiden. Men det råder Carl-Erik Ravn heldigvis bod på:
»Jeg står for, at skulle udskifte en pære til mit nummerpladelys på bilen. Ud over vanskeligheder med overhovedet at få adgang til pæren, så forekommer det mig, at være lidt af en bagstræberisk og gammeldags indretning. Hvem opfandt den regel? Hvorfor skal vi overhovedet have lys på nummerpladen, der i vore dage jo er selvlysende,« skriver han.
»Jeg kan til nød forstå det når der er tale om veterankøretøjer med emaljerede nummerplader. (Jeg er nu ikke engang sikker på, at veterankøretøjer selv skal belyse egen nummerplade)«
Det sidste er der højst sandsynligt en veteranbilentisiast blandt Bagsidens læsere, der kan oplyse os om. Men reglen eksisterede faktisk allerede i den allerførste ‘Lov om Kørsel med Automobiler’, der blev vedtaget i Folketinget 24. marts 1903. Her hedder det i §7:
Reglen om nummerpladebelysning daterer sig helt tilbage til Danmarks første færdselslov, der bl.a. forbød automobiler at »udvikle Røg, Damp eller ilde Lugt, der er til Hinder for Færdselen«.
»Enhver Motorvogn skal foruden med de ovennævnte Lygter være forsynet med en Lygte, der klart kan belyse det Nummer, som i Medfør af § 9 skal være anbragt paa Vognen.«
I Ingeniøren blev der i øvrigt udtrykt tilfredshed med vedtagelsen af loven:
»Der er nu naaet faste Regler for Automobilkørslen for hele Landet, hvad der er et stort Fremskridt, selv om de ivrige Automobilister finde Loven for stræng. Automobilerne er nu en Gang ikke populære ude i Landet. I Norge, hvor Chr. Krogh har døbt Automobilet med Navnet „Hurtighedsdjævelen”, er al Automobilkørsel forbudt.«
Definitionen af dette nye fænomen synes at have voldt justitsminister Alberti og hans embedsmænd visse problemer:
»Ved Automobil forstaas i denne Lov ethvert Køretøj, der er forsynet med Kraftmaskine, som drives med Damp, sammenpresset Luft, Gas eller Elektricitet, uden Hensyn til, om det tillige kan sættes eller holdes i Bevægelse paa anden Maade,« hedder det i §2.
Af §3 fremgår det desuden, at »Motorvogne maa ikke i Størrelse eller Udseende væsentlig afvige fra de til tilsvarende Brug benyttede Hestekøretøjer.«
Hastighedsgrænsen blev fastsat til 2 mil i timen (15 km/t) i byer og 4 mil i timen på landevej. Dog kun 1 mil i timen på steder, hvor der er stærk trafik, eller kørebanen er »slibrig«.
Måske nok et adstadigt tempo, men da lovforslaget blev fremsat, var grænsen faktisk endnu lavere: 1½ mil i timen i byer og 2 mil i timen på landevej. Under Folketingets udvalgsbehandling fandt man det tilsyneladende forsvarligt at give den lidt mere gas. Men automobilisterne skulle udvise behørig forsigtighed:
»Møder Automobilet kørende eller ridende, skal Føreren straks standse Køretøjet og Kraftmaskinen (saa ingen Lyd fremkommer), naar Kusken eller Rytteren gør Tegn til ham eller han selv bliver opmærksom paa, at Hestene eller Hesten vise Tegn til Ængstelse,« står der i §19.
Nå, men tilbage til nummerpladelyset. Carl-Erik Ravn mener, at tiden er inde til at slukke for det for at spare energi: »Det plejer jo at være et mantra på Borgen,« konstaterer han.
»Tænker jeg kører videre med kun den ene side belyst, indtil den også opgiver ævred.«
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Ja, det har de tilsyneladende. Iøvrigt interressant artikel du har fundet frem.Mon ikke ordensmagten har styr på, hvad fantasifulde mennesker kan finde på af underlige krumspring.
Fandt denne artikel på version2, så den må man jo kunne stole på ........
"Tidligere har det været muligt at ‘blokere’ for nummerpladerne ved at bruge en spray, der er usynlig for øjet, men som får pladerne til reflektere mere lys og dermed gør det umuligt for kameraerne at genkende tallene. Det er dog ikke længere muligt ifølge Nick D’hoedt, der blandt andet giver analysesoftwaren æren for det.
»Vi har analyseret hver type af nummerplade, så vi ved præcis, hvordan tegnene skal rekonstrueres, når kameraet får et billede ind,« siger han."
Mon ikke ordensmagten har styr på, hvad fantasifulde mennesker kan finde på af underlige krumspring.
Filosoferingen med refleksspray, er at det netop er helt usynligt for politiets øje, med mindre de tager et foto af nummerpladen med blitz. Og det bliver svært for politiet, at begrunde en bøde, når man tydeligt kan se tallene. Det er heller ikke nemt at bevise, at det er føren, som har sprøjtet pladen - bilen kan være købt brugt, med en sprøjtet plade. Hvis du ser de videoer jeg linkede til, så kan refleks spray'en ikke ses, med mindre du sætter blitz på. Måske kan findes måder at klare det, f.eks. polariseret blitz lys og polarisationsfiltre på kameraet.Jeg forstår stadig ikke, hvad en camoflering af nummerpladen skulle gøre godt for. Der ville garanteret ikke gå lang tid, før en af politiets vogne med nummerpladescanner "fanger" den "manglende" registrering, med en større bødeudskrivning som resultat.
Jeg forstår stadig ikke, hvad en camoflering af nummerpladen skulle gøre godt for. Der ville garanteret ikke gå lang tid, før en af politiets vogne med nummerpladescanner "fanger" den "manglende" registrering, med en større bødeudskrivning som resultat.
Jeg tror at Torben har ret - polariseringen sker ikke hvis der ses direkte ind på nummerpladen i forhold til lyset.Re: Nummerplader reflekterer IR
Nej, det vil kræve, at lyskilden er polariseret…</p>
<p>Ikke nødvendigvis. På nogle overflader af medier med et andet brydningsindex end luft som fx. vandpytter er det reflekterede lys polariseret: <a href="https://en.m.wikipedia.org/wiki/Brewster">https://en.m.wikipedia.org/wi…;
<p>Jeg ved dog ikke nok om det reflekterende lag i nummerplader til at sige om det også gør sig gældende for dem?
Nej, det vil kræve, at lyskilden er polariseret…
Ikke nødvendigvis. På nogle overflader af medier med et andet brydningsindex end luft som fx. vandpytter er det reflekterede lys polariseret: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Brewster%27s_angle
Jeg ved dog ikke nok om det reflekterende lag i nummerplader til at sige om det også gør sig gældende for dem?
Nej, det vil kræve, at lyskilden er polariseret og filteret er justeret fuldstændigt i forhold til lysets polarisationsretningen under hele målingen. Alene parallaxen mellem kamera og nummerplade gør det umuligt.Den reflekterede IR stråling kan måske fjernes med polarisationsfiltre.
Den reflekterede IR stråling kan måske fjernes med polarisationsfiltre.Jeg tror du ville slippe bedre fra at give de sorte områder lidt IR reflekterende lak. Begge dele vil formodentlig være ulovligt.
Et helt andet spørgsmål om nummerplader på automobiler: Alle moderne biler har indrettet en speciel plads med belysning til nummerpladen bag på.</p>
<p>Men langt de fleste biler er IKKE indrettet med en praktisk plads til nummerpladen FORAN. Man må skrue for-nummerpladen på kofangeren med nogle tilfældige skruer, skrue den fast midt i luftindtaget eller finde på en eller anden løsning.</p>
<p>Der er altså nogle bildesignere/ingeniører, der har glemt at tænke sig om.
Mange kunstnere laver deres kunst for at tjene til dagen og vejen. Uden at være kunstkender, har jeg en opfattelse af at kunstmalere m.fl. ikke afsætter plads til prismærkatet på lærredet. Tænk blot en prisseddel placeret hen over Mona Lisa's smil, i den tænkte situation at hun var til salg. Tror nok at Leonardo ville have betakket sig.
Ligeså er en ekslusiv del af bilmodeller ren kunst på hjul. Her vil en nummerplade på fronten vil en katastrofal øjebæ, som kun en stakkels regelrytter kan bifalde.
Som bekendt findes de ypperste designs i Italien. Måske er det grunden til at man netop her har en meget mindre nummerplade foran, og alligevel overholder international lov om nummerplader.
Alle køretøjer, også veterankøretøjer, skal have nummerpladelys. Nummeret X 703 er fra Silkeborg Købstad og Birk og Hids Herred samt Skanderborg Købstad og Hjelmslev-Gjern Herreder.
Der er to kameraer - politiet kombinerer et almindeligt synligt-lys kamera med et IR kamera. Og da der i forvejen i pladens konstruktion er kraftig kontrastforskel, skal du formodentlig give pladen rigtig mange lag af den "magiske" IR dræber lak.Jeg vil nok give min nummerplade en gennemsigtig men IR-sort lak.
Jeg tror du ville slippe bedre fra at give de sorte områder lidt IR reflekterende lak.
Begge dele vil formodentlig være ulovligt.
Jeg vil nok give min nummerplade en gennemsigtig men IR-sort lak.
Ville det ikke være at sammenligne med vandladning i bukserne? Ville det mon ikke hurtigt blive detekteret af en af politiets kørende nummerpladescannere?
Jeg vil nok give min nummerplade en gennemsigtig men IR-sort lak.NB! Hvis nogen skulle få den (ulovlige) idé at sætte en kraftig IR LED i bilens nummerpladelygte, så glem det: De sorte områder på pladen absorberer IR, så man kan ikke overstyre kameraene med for meget IR.
Alle danske nummerplader reflekterer infrarødt lys fra pladens hvide områder. Alle nummerplade aflæsningssystemer benytter derfor IR belysning og IR følsomme kameraer til aflæsning. Det fungerer lige godt i kraftig sollys og i buldrende mørke.
Om den smule lys nummerpladepæren giver så sætter andre i stand til at aflæse pladen er et godt spørgsmål.
NB! Hvis nogen skulle få den (ulovlige) idé at sætte en kraftig IR LED i bilens nummerpladelygte, så glem det: De sorte områder på pladen absorberer IR, så man kan ikke overstyre kameraene med for meget IR.
Buspassagerer bag eget rat kan man møde midt om natten, med kun kørelys foran, i byen eller på nominelt oplyste motorveje.
Ingen signalering med ens egne lygter kan få dem til at fatte at de kører rundt med komplet utilstrækkeligt lys.
Danmarks tåbelige enegang på bilområdet, der tidligere har kostet os muligheden for anhængertræk på mikrobilerne, slår også igennem på muligheden for at udskifte halogen med LED, idet Danmark ikke anerkender at f.eks. Osram laver H4 LED pærer, der i Tyskland er godkendt specifikt til en række bilmodeller, herunder VW Up! og den enæggede søskende fra Seat og Skoda.
Non-baglys idéen, er en af de mest tåbelige EU love som findes. Som jeg ser det, er baglygterne utroligt vigtige. Uden lys i baglygterne, er større risiko for påkørsel bagfra i f.eks. tåge, dis og ved dårlig sigtbarhed. Og dertil kommer, at mange ikke tænder lyset, fordi at forlygterne lyser, og så tænker de ikke på, at baglygterne er slukket. At spare på strømmen til baglyset, når der altid bruges LED pærer er tåbeligt. Der bruges langt mere energi på meget andet i bilen end et LED baglys. Det er ganske få watt det drejer sig om til LED baglyset, og lyssensoren der slukker og tænder lyset automatisk, bruger oftest mere strøm! Den bruger tilmed strøm hele tiden, også når LED lyset er tændt. Men der er ingen lovkrav til at lyssensoren bruger mindre end LED'en som slukkes.På den anden fløj, så sætter en del bilister sin lid til kørelys, og tror at det altid dækker indtil de ikke selv kan se en hånd for sig. Problemet er især de bilister, som ikke har fået oprettet baglys fra den tåbelige EU-non-baglys ide. Så kører de halvmørke rundt, måske endda bag en anden bilist med blændende tåbebaglygter.
Den rent teknikse overvejelse er at det er rent bullshit: en 100W halogen bliver en hel del varmere end en 50W LED
Parabolen kan nemt tage skade af en 100W halogenpære på grund af strålingsvarmen, og så falder de reflekterede lys jo, og vi ender måske tilbage med et lysudbytte, som med den gamle 60W pære. Noget andet mere alvorlig er at ledningsnettet og især lyskontakten slides op væsentlig hurtigere, medmindre at man sætter et relæ ind i kredsløbet.
Alt dette kan man undgå, såfremt man bytter den gamle halogenpære ud med LED, som kun bruger en brøkdel af denne strøm. Strålevarmen fra LEDn er negligibel, men soklen bliver varm. Denne varme kan enten afledes via en microfan, eller ved en "buket" af braided wires, men det kræver i begge tilfælde en lidt ombygget bagstykke på lygtehuset. Det burde dog ikke være en udfordring for en ingeniør.
Der stilles lovkrav til bilernes lys, og dette har ikke ændret sig. De fleste bilpærer lyser i dag væsentligt mere end nødvendigt for at opfylde lovkravene, og sammenlignes nye biler med ældre biler, så havde ældre biler ofte et sløvt lys, der havde svært ved at oplyse vejen og omgivelserne.
Hvilket minder mig om mange bilisters dårlige lygteføring. En gammel Amazon havde nærmest NEFA baglygter (kan I huske dem?). Der var ikke meget glød i dem, og tågebaglygter kunne have en eksistensberettigelse. Moderne biler har så meget lys i baglygterne, at tåbebaglygter er overflødige IRL. Jeg mener - skulle tågebaglygter have en afgørende forskel, så kører du ikke efter forholdene.
På den anden fløj, så sætter en del bilister sin lid til kørelys, og tror at det altid dækker indtil de ikke selv kan se en hånd for sig. Problemet er især de bilister, som ikke har fået oprettet baglys fra den tåbelige EU-non-baglys ide. Så kører de halvmørke rundt, måske endda bag en anden bilist med blændende tåbebaglygter.
Kom ind i kampen!
Man må slet ikke justere hverken Xenon eller LED lys selv og de må ikke bruges hvis de ikke er justeret rigtigt og i øvrigt ikke har automatisk nedblænding som virker.
Får man en bøde hvis man har justeret lygterne selv - korrekt?
Har alle biler med Xenon og LED lygter automatisk nedblænding? - - - som i, jeg kender tilfælde hvor bilerne ikke har denne automatik.
I det klare lys af lommelygten, har jeg nu skiftet (begge) pinolpærer til mit nummerpladelys. Helt uden at ødelægge noget. Tidligere ejer/værksted havde brugt et eller andet yums mellem glas og lygtehus. Til gengæld står jeg måske med en endnu større (= dyrere) udfordring. Min bil var åbenbart født med xenon og dermed automatisk lygtejustering. Det er så på et tidspunkt udskiftet til lygtehuse med halogen, og ingen lygtejustering. Kontakten i kabinen er tilsyneladende også skiftet, til en med knap for højdejustering. Men det virker ikke. Bilen er faktisk synet sådan.
Det er jeg helt enig i - det var en teknisk observation.Ikke desto mindre mener jeg ikke man som udgangspunkt skal forvente at det er lovligt at erstatte halogenpærer med LED pærer.
Jeg mener til gengæld ikke der er problemer med BA15, BA9 og pinol lyskilder i forsk. udgaver så længe de både giver lys nok og ikke for meget - dvs. så meget som den pære man udskifter. Baglygtelamper må f.eks. ikke blænde bagvedkørende (derfor skal man husk at slukke bagerste tågelampe).
.. fra LED kan faktisk være et problem ved kørsel i snefog. Når der endelig er snefald i Danmark, er det ikke usædvanligt at se biler, hvor lygterne er "gemt" under sne, og der på resten af bilen ligger tykke lag af sne. Kun er der "glughuller" hvor viskere har gjort sit bedste. Sikkerhed er åbenbart ikke det første, der er faldet chaufføren ind.
Ikke desto mindre mener jeg ikke man som udgangspunkt skal forvente at det er lovligt at erstatte halogenpærer med LED pærer. Biltema skriver f.eks. at deres H4 LED pærer ikke er godkendte. De fleste sælgere undlader at oplyse, at deres LED pærer ikke er godkendte. Skifter man sine pærer ud med LED, syntes jeg man bør få et lygtesyn hos FDM - så får man at vide, om de er i orden, og går de igennem lygtesynet vil man sandsynligvis også nemt få sin bil igennem et normalt syn.Den rent teknikse overvejelse er at det er rent bullshit:
Den rent teknikse overvejelse er at det er rent bullshit: en 100W halogen bliver en hel del varmere end en 50W LED (hvis ikke for andet så bare for mængden af energi i Watt som brændes af i enheden) - LED'en bliver varm på bagsiden hvor halogenen bliver varm ved glødetråden hvilket primært har en betydning for soklen og bagsiden af lampehuset og ikke så meget for glas og parabol - i begge tilfælde afledes en del varme fra lampen via soklen til parabolen som for f.eks. H4 er eneste køleflade som har direkte kontakt med pæren.I nogle tilfælde kan fabrikanten tilbyde omstillingskits, eller der kan købes nye forlygter der passer til bilen, som er godkendte til LED.
https://bilmagasinet.dk/guides/lovgivning/eftermonteret-led-lys
https://autolight.dk/lovgivning/
https://vagcars.dk/phpbb/viewtopic.php?t=156074
Lygtehuset skal være godkendt til LED for at det er lovligt ifølge ovenstående. Det betyder, at det ikke er lovligt i ældre biler. Måske er det lovligt, hvis du får bilen synet med LED pærer monteret. Jeg vil anbefale, at man får sine lygter tjekket hos FDM hvis der udskiftes til LED lamper. Her justerer de også ved fejl på justeringen. Som FDM medlem er et lygtetjek gratis. (Ellers koster det 295 kr.)
Som de skriver i ovenstående forum, så er en europædisk TUV godkendelse af pæren ikke nok til, at den er lovlig i danske biler jfr. synsloven.
I nogle tilfælde kan fabrikanten tilbyde omstillingskits, eller der kan købes nye forlygter der passer til bilen, som er godkendte til LED.
Hvilken pære du bruger i positionslys, bremselys, blinklys, nummerpladebelysning etc. er ligegyldigt så længe lysmængden fra lampen svarer til den som kommer fra den foreskrevne std. pære - de skal naturligvis være godkendte til formålet og det findes. De går gennem syn uden problemer.Er det blevet lovligt?
Problemet opstår hvis man sætter hvide LED bag rødt glas da hvide LED ikke indeholder nok rødt lys, så konceptet er røde LED bag rødt glas og gule LED bag gult glas og forhandleren skal garantere at LED'en er godkendt til formålet.
Der findes også LED ekvivalenter til H4 og H7 og også godkendte, de kan dog ikke bruges i alle biler pga. størrelsen.
Det kan måske også skyldes prisen.Når moderne lygter er vanskelige at justere, er det simpelthen fordi alle de dygtige optikere som tidligere har arbejdet med billygter, nu er blevet erstattet af designere som ikke har forstand på lygter, og som har udskiftet al lygteglas med plast.
Der stilles lovkrav til bilernes lys, og dette har ikke ændret sig. De fleste bilpærer lyser i dag væsentligt mere end nødvendigt for at opfylde lovkravene, og sammenlignes nye biler med ældre biler, så havde ældre biler ofte et sløvt lys, der havde svært ved at oplyse vejen og omgivelserne.
Når moderne lygter er vanskelige at justere, er det simpelthen fordi alle de dygtige optikere som tidligere har arbejdet med billygter, nu er blevet erstattet af designere som ikke har forstand på lygter, og som har udskiftet al lygteglas med plast.
Kort sagt lygternes kvalitet er blevet langt dårligere de sidste 15-20år, bedre pærer har hjulpet lidt på det, men det er dog utilgiveligt dårligt.
Det var tidligere et krav i Frankrig at forlygterne lyste gult.
Da jeg var i Frankrig i 1977 var gult enten stadig påbudt eller stadig dominerende
Da jeg var i Frankrig i 1993 var gult lys blevet sjældent
Er det blevet lovligt?
Et helt andet spørgsmål om nummerplader på automobiler: Alle moderne biler har indrettet en speciel plads med belysning til nummerpladen bag på.
Men langt de fleste biler er IKKE indrettet med en praktisk plads til nummerpladen FORAN. Man må skrue for-nummerpladen på kofangeren med nogle tilfældige skruer, skrue den fast midt i luftindtaget eller finde på en eller anden løsning.
Der er altså nogle bildesignere/ingeniører, der har glemt at tænke sig om.
SÅ gammel er jeg også... ;-)For nu at tage den lidt længere, så er jeg så gammel, jeg kan huske biler (især franske?) med gult lys i forlygterne. Jeg har kun lægfolks forklaring på fænomenet, men gult lys skulle ikke blænde så meget, fordi øjet er bedre til at håndtere det gule - eller noget.</p>
<p>Hvordan måler man, at en billygte blænder?
Jeg kan ikke huske forklaringen men den gule farve er fortsat lovlig og der laves endda LED'er ekvivalenter til H4 og H7 med den.
Man måler primært lampens styrke i candela (cd) og desuden om der er skader i glasset som evt gør at lyset spredes i uønskede retninger - blænding er "subjektiv" og afh. også af alder, der er forlygter som blænder min kone men ikke blænder mig. Desuden har din forrude også en indvirkning på om du bliver blændet derfor giver det ingen mening at gøre noget ved lamperne. Det bedste ville være hvis forruden kunne pletvis blive mørkere der vor lyset rammer på samme måde som bakspejl bliver det nu - men det skal virke meget hurtigt.
Det er ulovligt at bruger pærer det ikke er godkendt til lygtehuset
For nu at tage den lidt længere, så er jeg så gammel, jeg kan huske biler (især franske?) med gult lys i forlygterne. Jeg har kun lægfolks forklaring på fænomenet, men gult lys skulle ikke blænde så meget, fordi øjet er bedre til at håndtere det gule - eller noget.En fejl man gør er at sætte hvide .....
Hvordan måler man, at en billygte blænder?
PS: Lad nu vær med, at tage briller med gult glas på om natten. Det gør ikke noget godt for synet (især det perifere).
En fejl man gør er at sætte hvide LED bag rød glas og det dur ikke, der findes godkendte røde LED pærer til stop- og positionslygter og de lyser korrekt (men de koster også mere).Hvis du udskifter almn. pærer med LED lys, er jeg ikke sikker på, at de lyser korrekt.
De LED lamper jeg skrev om at man ikke må justere selv var nær- og fjernlys, der findes ganske vist H4 og H7 ekvivalenter i LED og de er bygget så de passer i parabolen (og de justeres som normale H4) men de stikker typisk meget længere bagud end en H4 gør så der er ikke altid plads til dem.
Hvis du udskifter almn. pærer med LED lys, er jeg ikke sikker på, at de lyser korrekt.
LIge netop med nummerpladelys går det nu nok. Jeg har skiftet mit nummerpladelys til LED, da jeg var træt af at skulle udskifte pærer, der ikke var til at få fat på og vredet ud, og som var monteret bag en plastlåg, der ikke var til at få af.
Jeg spurgte for sjov på det autoriserede forhandler værksted, hvilke lygter de ville skifte til, hvis de skulle skifte min nummerpladelys. De ville skifte til de original reservedele fra forhandleren, som ikke var LED. Hvorfor i alverden ikke skifte til LED hvis de alligevel tager omkring 500 kr minimum for den lille operation.
Hvis du udskifter almn. pærer med LED lys, er jeg ikke sikker på, at de lyser korrekt.Man må slet ikke justere hverken Xenon eller LED lys selv og de må ikke bruges hvis de ikke er justeret rigtigt og i øvrigt ikke har automatisk nedblænding som virker.
Almn. pærer og LED pærer, sender lyset ud forskelligt, og brændpunktet for lygten passer normalt ikke til alle LED pærer.
Hvis der ikke er en reflektor, og lyset spredes tilfældigt, f.eks. i baglygten, så er der måske ingen forskel, men det er ikke altid at LED lamper overholder lovene, f.eks. ved kombineret baglys og bremselys vil bremselyset i nogle tilfælde lyse med et for svagt lys i forhold til baglyset. Der er lovkrav til, hvor meget kraftigere at bremselyset skal lyse, og disse overholdes ikke altid ved LED lamper.
Man må slet ikke justere hverken Xenon eller LED lys selv og de må ikke bruges hvis de ikke er justeret rigtigt og i øvrigt ikke har automatisk nedblænding som virker.Tror du skal overlade den opgave til værkstedet med justeringen
...og så er det sidste skift i bilens levetid - så sparer du også på strømmen og dermed brændstoffet (ikke at 10W til 2W kan ses på regningen - du kommer måske 100m længere pr. tank).
Du kan finde LED'er hos https://www.matronics.dk/ jeg er IKKE på nogen måde tilknyttet Matronics, jeg er bare tilfreds kunde.
Hvor mange "flugtbiler" er blevet identificeret af bløde(nde) trafikanter?
Der kan forekomme vidner der ikke bløder.
Min holdning var at blot fordi pladen er reflektiv, så kan det være fint at have den belyst. Dermed kan den aflæses lettere i flere situationer.
Det kan en gående eller cyklende.......
Hvor mange "flugtbiler" er blevet identificeret af bløde(nde) trafikanter?
En nummerplade er ganske vist reflekterende hvilket gør den læsbar for andre bilister (eller andre med en kraftig lommelygte). Det er dog ikke kun andre bilister som i ny og næ har behov for at aflæse en nummerplade i mørke. Det kan en gående eller cyklende (gisp) også have behov for. Nummerpladebelysning, og alt anden belysning på og i en bil bliver i stigende grad skiftet til LED-belysning hvilket formindsker besværet ganske betragteligt. Det giver selvfølgelig andre gener, da man nu skal skifte en hel lygte ved fejl. Jeg tror dog alle bilister sætter pris på den bedre belysning som moderne lygter kan præstere.
I samme omgang ville det skønt at fjerne det forældede asymetriske nærlys. Det blænder og vanskeligt at få justeret, specielt i de kraftige zenon og LED lamper.
Tror du skal overlade den opgave til værkstedet med justeringen
Jeg synes nu når jeg færdes i eksempelvis USA, at så savner jeg især det assymetriske lys.
På trods af artiklens grundige beskrivelse af, hvordan biler ikke er de eneste der færdes i trafikken virker set som om der er et par stykker der ikke har tænkt over om nummerplader eventuelt også skal kunne læses af andre mennesker som ikke tilfældigvis sidder i en bil placeret foran eller bagved.
Som gående er det ikke lige hver nat jeg har en kraftig lygte med, som jeg kan oplyse nummerpladen på en flugtbilist køretøj med, så jeg kan nå at aflæse den.
Må jeg forresten benytte denne lejlighed til at advokere for at retstavning en bliver rettet til igen at stave strængt korrekt.
Når jeg ser de forankørende biler, hjælper nummerpladelyset overhovedet ikke på læsbarheden!
I samme omgang ville det skønt at fjerne det forældede asymetriske nærlys. Det blænder og vanskeligt at få justeret, specielt i de kraftige zenon og LED lamper.
Det vil være bedre at klage over den/de ingeniører der har lavet nogle biler, hvor man ikke kan skifte en forlygtepære uden at tage batteriet ud, og i nogle af disse biler mister bilens computer sine indstillingen uden batteristrøm, så man også skal bruge et ekstra batteri for at skifte en forlygtepære. Du kan også lige klage også over de ingeniører der har konstrueret biler, hvor det kræver en lift for at hæve bilen op for at skifte oliefilter og olie. Husk også at klage til bilforhandleren, hvor du købte din bil, fordi han har solgt dig en bil med vanskelig nummerpladeskift. Skift så den nummerplade pære før du får bilen kasseret ved det næste syn.