

Næste dimseudfordring kommer fra en for Bagsiden meget nostalgisk lokation. Det er nemlig ejeren af tanken i Tikøb (Ja, den fra Baronessen fra Benzintanken!), som har fundet et stykke værktøj, og nu har hans gode ven Michael Deichmann hjulpet med at sende et par billeder ind til Bagsiden af den.
Michael Deichmann kan fortælle, at de små metaldimser på den ca. 20 cm lange dims får den til at ligne en såkaldt ‘ornepik’ – en betegnelse som dækker over et stykke værktøj, som man bruger til at trække knækkede bolte ud af et emne med.
»Men ‘gevindet’ går den gale vej. Selve holderen ligner mest noget, smeden selv har lavet til at holde de her små dimser på plads,« skriver han til os.
Så vi kommer til at bede om lidt hjælp her – hvad er det for en dims, der er blevet efterladt på tanken?
Skriv til bagsiden@ing.dk eller her i kommentarsporet. Vi følger op i en senere avis og her på sitet.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Jeg har hørt begge udtryk siden jeg omkring 1963-64 så værktøjet første gang.
Sidespor: Hvornår er en ornepik blevet til en ornepit?
Louis Nielsen? ;-)
Nej... der tror jeg du er på afveje... Louis Nielsen tror jeg ikke har benyttet disse redskaber.... eller det håber jeg da ikke ;)
Men du har nok ret.... der er nok gevind... så bare ud som om den der lå for sig, ikke havde gevind når man zoomede ind.
Det kan også være en "hul" måler dims på samme måde som dem man bruger til at måle ringe med.
Hver dims har så en grund størrelse, hvor hver horisontal rille indikerer f.eks. 1/10 mm ring udviddelse.
Ved nærmere eftersyn er der ikke gevind. Der er en række riller, og en lodret rille, som ser ud til at være slidt ca. halvejs nede.
Så det er ihvertfald ikke skruer, men enten noget som bankes ind eller som låses fast med en eller anden både horisontal og vertikal holdemekanisme i et håndtag. Jeg tror ikke det bankes ind, da det koniske design ville gøre at det nemt falder ud igen. Så det skal indsættes og fastholdes mekanisk. Den lodrette rilles slittage kunne godt ligne at der har siddet en "tap" i den lodrette rille lige der, som har forhindret rotation af "bit"en.
som kan skrues i et håndtag. Den ene ende med gevind ser temmelig ens ud på alle dimserne, som jeg kan se, det unikke er den anden ende, som jeg tror passer til forskellige skruer/bolte/indstik.
Jeg tror, du har ret Søren - en hængselagtig krog med bespændingsskruer til.
Hvis det skulle være et værktøjssæt, burde skruerne jo have forskellig størrelse.
.... at der slet ikke er tale om et stykke værktøj, men derimod et gammelt smedet beslag, som bare har været fastgjort med sådanne skruer?
Baronessens benzintank består jo af en ældgammel vognhal (formentlig bygget til heste og vogne), hvor sådanne smedede beslag til forskellige formål kunne høre hjemme.
Hvis jeg ikke er blevet helt øst-vest-diffus på det seneste, har de viste tappe alle højre-gevind, hvorfor jeg hurtigt udelukkede at det er ornepitter.Idet den viste aftrækker/prop/ornepit har venstre gevind, bliver den knækkede nippel/bolt som skal have en højre gevind, skruet ud.
Desuden har ornepitter meget stejlere stigning, så de griber fat i skruet uden at udvide den for meget, men det kan have ændret sig siden ornepittens barndom?
Hvis du zoomer godt ind, vil du se at "sporet" er præget ned i gevindet (måske med en mejsel), hviklet betyder at det, udover at det umuligt vil kunne skære, at tappen er alt for blødt til at kunne præge gevind i andet end metaller, der er blødere end stål.Lige præcis den som ligger alene ser da ud til at have en eller anden form for langsgående spor (hvilket jo forresten vil gøre det til en ret dårlig prop :o)
Jeg gætter på rillen er lavet for at få den til at holde bedre i gevindet. Om det vil øge eller mindske tætningen af gevindet, er jeg i tvivl om, men når et gevind er utæt, følger udsivningen som regel gevindsporet rundt om skruen, ej på langs af skruen.
benyttes til at fjerne knækkede luft/smørnippler og evt. bolt (efter at have boret et hul i boltens akse).
Der vælges den rigtig aftrækker/prop/ornepit størrelse i forhold til hullet i nipplen eller bolte, for derefter at skrue aftrækker/prop/ornepi "omvendt" i nipplen/bolte.
Idet den viste aftrækker/prop/ornepit har venstre gevind, bliver den knækkede nippel/bolt som skal have en højre gevind, skruet ud. Når dette værktøj engang var benyttet kunne den nok, ikke benyttes på engelsk biler og maskiner.
da de mangler æggene til at skære gevindet.
Lige præcis den som ligger alene ser da ud til at have en eller anden form for langsgående spor (hvilket jo forresten vil gøre det til en ret dårlig prop :o)
Hvis det er til rense eksisterende gænger skal de jo ikke egentlig skære; men bare mase sig ned. I øvrigt troede jeg at koldpressede gevind var mindst lige så gode som skårne, især til koniske gevind; men jeg er bare en glad amatør...
.... men der er nu ikke tale om ornepits, da de er snoet den gale vej til at kunne drive en knækket skrue ud, med mindre den er med linksgevind.
Det er heller ikke snittapper, da de mangler æggene til at skære gevindet.
Propper til at lukke diverse huller med konisk rørgevind, lyder ikke helt skævt. Man kan så fundere over hvad det har skulle bruges til på en tankstation.
Kan det være et kit af propper i forskellig størrelse til at have ved hånden hvis en dyse eller oliekanal eller lignende skulle lukkes?
Ikke til at etablere nye gevind men bare lige fjerne rust og slag fra et eksiterende gevind.
Lidt i (lidt mere primitiv) stil med denne her: https://www.goantiques.com/antique-rethreading-threader-2361188
Det ser lidt ud til at det er flikket sammen i en håndevending af aflagte snittapper og et stykke fladjern/eks-beslag som bakke og holder :o)