Bagsiden: Dimsen bruges til at afrette slibesten

Illustration: Finn Hoffmann/privatfoto

Er den mon til læderarbejde, ville Finn Hoffmann fra Køge gerne vide om en dims, han havde fået af skraldemanden, og som vi efterlyste en forklaring på i slutningen af juni.

Nix, lød det hen over sommeren fra 150 bagsidelæsere, som næsten alle lyder til at have haft sådan et stykke værktøj i hænderne, enten forud for svendebrevet som tømrer eller smed for årtier tilbage eller i et nuværende job, der involverer et værksted, hvor der slibes værktøj.

For I var ret enige om, at der her er tale om en godt slidt afretter, også kaldet en smergelstensafretter, til de slibesten på bænkslibemaskiner, der holder stemmejern, knive og andet grej skarpt, men som med tiden selv bliver skæve og fyldt med slibestøv.

Martin Rørbye Angelo har sendt dette foto, hvor han viser, hvordan afretteren sættes på bænksliberen. Illustration: Martin Rørbye Angelo
På Eric Bramsens foto ses proceduren fra en anden vinkel. Illustration: Eric Bramsen

Flere har sendt gode billeder af jeres egen slibestensafretter. Herunder Martin Rørbye Angelo, som skriver i sin mail, at hvis man primært sliber små ting som spiralbor, kørnere og opmærkningsværktøj, så har slibestenen det med at få en fordybning på midten.

»Det rettes ved at presse dette værktøjs roterende dele mod stenen, mens stenen roterer. Herved slås de steder af stenen af, der rager frem, og stenen bliver pæn jævn igen,« fortæller Martin Rørbye Angelo.

Læs også: Spørg bagsidelæserne: Er det et værktøj for urmagere?

Erik Casper Jørgensen kender også sådan en fætter og uddyber:

»Man starter bænksliberen, lægger støtten (på dimsen, red.) under hjulet an på landet på bænkslibere, løfter i håndtaget, så det lille hjul skubbes ind og roterer mod slibestenen. Under stor larm og gnister rettes stenen hurtigt af og bliver perfekt rund igen.«

Om håndtaget skal løftes eller ej, ser der dog ud til at være blandede meninger om. Ebbe Nøhr har sendt et billede af en side fra værket ‘Metalbearbejdning’, som er digitaliseret af DTU Bibliotek på siden tekniskkulturarv.dk. Bogen blev skrevet af H.I. Hannover og udgivet i 1911, og i figur 3 på side 274-275 (Plan 204-205 i bogen) ser vi en sådan afretter med den medfølgende tekst:

»Den bør støttes som vist på et anlæg b, så at dets hjul angriber skiven lidt under dens centrum. Under brugen skal man da trykke let ned på håndtaget b i stedet for at løfte derpå, hvorved afretteren ville ligge mindre støt. Man bør smøre afretteren med olie, og hvis der kommer gnister, trykkes der for hårdt.«

Læs også: Bagsiden: En populær pibefræser

En demonstration kan desuden ses i denne YouTube-video, som Hartvig Ekner har sendt os:

Vi takker for de mange gode svar, som alle er læst og nydt. Vi har indsat flere af jeres fotos her under artiklen, så man kan se afretteren i arbejde.

Ligger du selv inde med en uidentificérbar dims – eller har set en anden besynderlighed på din vej – så tøv ej med at sende et billede af den til bagsiden@ing.dk. Som I nok kan se, står en stor ekspertskare klar til at hjælpe.

Hans Meulengracht-Madsen anskaffede denne afretter i 1970’erne og har været til stor nytte gennem tiden. Illustration: Hans Meulengracht-Madsen
Illustration: Jørgen Højer Christensen
Illustration: Sune Bjerregaard

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.