Bagsiden: Da vi fik 98-årige Tove Manswells tilladelse
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Bagsiden: Da vi fik 98-årige Tove Manswells tilladelse

Illustration: Ingeniøren

Lov om ophavsret gør det somme tider ret besværligt at genudgive gamle bøger, selv når det sker med historieskriverens ikke-merkantile formål. Først 70 år efter forfatterens død kan det ske uden tilladelse fra arvingerne.

Derfor har jeg i forbindelse med den digitale genudgivelse af 10 ingeniørhistoriske bøger, som nu er tilføjet vores helt egen danmarkshistorie på ing.dk, brugt en del tid på at opspore arvinger til ét af værkerne.

Tove Manswell med det eksemplar af faderen Povl Vindings bog, der nu kan læses digitalt på ing.dk/danmarkshistorie. Bogen udkom i 1939, da hun var 19 år. Illustration: Privat

Andre var ret nemme at finde, men arvingerne efter brandchef mv. Povl Vinding, der døde i 1960 og derfor ikke er faldet for 70-års grænsen, måtte jeg til sidst efterlyse her på siden. Hans bog ‘Dansk Teknik gennem 100 Aar - Belyst i Levnedsskildringer’, skulle absolut med!

Ad hjælpsomme omveje, bl.a. via et af Vindings oldebørn, nåede budskabet omsider frem, og jeg blev noget overrasket, da jeg blev ringet op af Povl Vindings ældste datter, den 98-årige Tove Manswell. Hun og hendes 90-årige lillesøster synes, det var en helt fin idé at digitalisere faderens gamle bog.

For at få det skriftligt (og af nysgerrighed) tog jeg ind på Østerbro i København og besøgte Tove. De af jer, som så DR-dokumentaren om Tove Manswell, ‘Skøn, skæv og 98’, i begyndelsen af januar, vil forstå, at det blev en lærerig og underholdende samtale bl.a. om hendes far (se evt. udsendelsen på dr.dk/tv).

Således oplivet – dog uden at vi havde delt en joint – drog jeg hjem med tilladelsen underskrevet.

/ Lynch

PS.: Læs i øvrigt artiklen om digitaliseringen af ‘ingeniør­bøgerne’ på side 14 i vort tillæg i denne uge.

Illustration: MI Grafik
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten