Bagsiden: Da Royal mail sagde pænt undskyld
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Bagsiden: Da Royal mail sagde pænt undskyld

Ganske vist nåede Post Danmark i sin tid lige netop at indføre selvklæbende frimærker 20-30 år efter de fleste andre lande, og netop som stort set al analog brevveksling ophørte. Tak for det!

Men for at slippe af med de sidste rester af de besværlige snailmails lod man derefter brevportoen stige kraftigt.

Siden blev den danske postetat af uudgrundelige årsager som bekendt til en afdeling under det dansk-svenske postombringningsvæsen Postnord. Det har svenskerne med garanti bittert fortrudt.

UPS! We are sorry, sagde Royal Mail på sin hjemmeside Illustration: Privat

Nu har den danske del af firmaet så med et vist held også forsøgt at prissætte sig ud af markedet for ikke-monopoliserede forsendelser. Det har selvfølgelig vakt stor begejstring hos de private distributører, der naturligvis har sat deres priser herfor op på niveau med Postnords. Nu kan det så koste 60 kr. at sende en bog fra Valby til Skovlunde.

Nå, det er der alt sammen ikke noget at gøre ved. E-mails og e-bøger har da også lettet lidt på denne nye afgiftsbyrde. Samt yderligere bidraget til postvæsnets langsomme selvmord.

Men for det tilfælde ”at postetat-hadning stadig er en del af Bagsidens ressort”, videresendte ing.dk-blogger (mv.) Poul-Henning Kamp fra sit lavenergihus på jernbaneterrænet i Slagelse forleden en opløftende historie om en ganske anderledes postal situation i Storbritannien.

Det er den britiske avis The Guardian, som fortæller, at det derværende, ligeledes privatiserede Royal Mail er kommet til at hæve portoen for B-breve (second-class stamps) med én penny fra 60 til 61 pence syv dage før, det strikse tilsyn med al offentlig kommunikation, Ofcom, har givet sin tilladelse hertil.

Stor skandale!

61 pence er ca. 5,27 kr. (det skrøbelige pund står lige nu i 8,65), altså kun godt det halve af Postnords danske monopolpriser på 10 kr. for et brev op til 50 gram og 20 kr. for op til 100 gram (som om de logistiske omkostninger er proportionale med vægten – suk!). Selv hvis vi sætter pundets kurs til de ca. 10 kr, som det lå på for 4-5 år siden, er britisk porto aldeles rimelig.

Nå, men Royal Mail kom altså til at hæve portoen med knap 9 øre den 25. marts, mens Ofcom først havde godkendt prisstigningen til ikrafttrædelse syv dage senere.

Hvorefter Royal Mail idømte sig selv en bod på godt 500.000 kr. (60.000 pund). Angiveligt svarende til den merindtægt fra ombringningen af ca. 6 mio. B-breve, som firmaet vil oppebære på de syv dage. Beløbet vil blive doneret til velgørende formål, og Royal Mail har offentligt sagt undskyld for fejltagelsen.

Ja, de er skøre, de briter! Se også på deres takst for A-breve, som her til lands koster 29,00 kr. (op til 100 gram), men derovre koster 70 pence, dvs. godt 6 kr. Jeg kender ikke vægtgrænsen, men selv et A-brev på kun 10 gram koster 29 kr. hos os, så den grænse er ret ligegyldig.

Royal Mail har for resten beregnet gennemsnitpriserne i Europa for B-breve til 6,66 kr. (77 p) og for A-breve til 8,56 kr (99 p). De danske takster trækker altså de gennemsnit kraftigt i vejret.

I Sverige, hvor afstandene som bekendt er langt større end i Danmark, koster et B-brev med samme Postnord da også kun 9,00 SEK, dvs. 6,3 danske kroner. Men det er en anden historie, hvis konsekvenser jeg ikke orker at gennemtænke lige nu. Dog har jeg lige plads til at nævne, at Postnord trods sine rimelige priser vist fortsat er en trecifret millionoverskudsforretning – i Sverige.

/Lynch

Illustration: MI Grafik
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Ja, det har de sandelig! Tak fopr henvisningen til tv-satiren, som jeg bliver nødt til at nævne på papirbagsiden - bare jeg havd set den, inden jeg skrev om sagen ....

Til jer andre: Kør frem til ca. 20 min. ind i udsendelsen og læn jer tilbage og nyd hvordan værten Jesper Rönndahl forklarer, at danskerne har snøret Sverige i samarbejdet om Postnord og nu kræver svensk *Pexit' . Ubetaleligt morsomt! Vh. Lynch

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten