Bagsiden classic: Logologisk vending

Som man har kunnet læse her på ing.dk blev det ikke i denne omgang, at IDA blev woke, så formanden kunne vælge imellem titlerne: forperson, forkvinde eller formand.

Vedtægtsændringen krævede to tredjedeles flertal i IDAs repræsentantskab, og det kunne forslagsstillerne ikke mønstre.

I debatten under artiklen kan man læse mange interessante betragtninger angående kønsneutrale titler og betydningen af mand i såvel ‘formand’ og ‘bussemand’. Blandt andet foreslår Niels Jørgensen under overskriften ‘Vor Herre til hest!!’ sarkastisk, at forkortelsen for Ingeniør­foreningen ændres, da det nuværende er for kvindeligt.

Læs også: Der er fortsat en formand – og ikke en forperson – i spidsen for IDA

Det fik bagsidenredaktionen til at vågne op og rode i det digitale arkiv, for hvordan gik det egentlig til, da Ingeniør-Sammenslutningen og Dansk Ingeniørforening 1. januar 1995 »mødtes i ægtesengen, lovformeligt velsignet af et kvalificeret flertal af medlemmerne«, som det nok så kækt blev formuleret i Ingeniøren.

Da det nye IDA-logo blev præsenteret i 1994, kom det under ­kærlig behandling på Bagsiden, og det syntes vi godt kunne tåle et gensyn. En læser, Flemming Winther, havde fundet på at vende det på hovedet, hvorved der kom til at stå VCI. Og hans forslag til, hvad den forkortelse kunne dække over, holder 100 procent i dag med tanke på den aktuelle debat – blandt andet om forpersoner.

Udfordringen er blot, hvordan I vil få vendt skærmen på hovedet for at læse teksten. Klik HER eller på billedet for at gå til den gamle bagside:

Illustration: Ingeniøren