Bagsiden: Bukkemekanisme til blytuber?

Illustration: MI grafik

Som sædvanlig har flere hjælpsomme læsere meldt sig med mulige svar på spørgsmålet om, hvad den mærkelige samling tandhjul, som Michael Berg-Nielsen fremlyste i sidste uge, har været brugt til.

Jeg har naturligvis også sendt historien til firmaet Diaf Pilvad Aps i Fredensborg, hvis forfædre efter alt at dømme har produceret mekanismen. Her gik salgschef Dan Jakobsen forgæves i kælderen efter gamle brochurer og tog en snak med ældre medarbejdere. Ingen kunne dog præcis erindre maskinens formål, og et gæt er, at den måske blev brugt til at lukke tube-ender med, dengang tuber var af bly.

Det er endnu uafklaret, hvad denne samling tandhjul med håndsving har været brugt til. Illustration: Privat

Knud A. Henriksen i Løgstør erindrer at have set en lignende maskine for ca. 60 år siden på et kontor, hvor den blev brugt til at sammenføje to eller flere stykker papir ved at presse de indførte ark sammen med de tandhjul, som er fri af hinanden. ”Ingen hæfte­klammer. Samme geniale metode er måske brugt til at sætte kanter af andre foldbare materialer sammen, fx blik og pap,” skriver han.

Men maskinen her vil dog næppe tillade samme fremgangsmåde, bl.a. fordi håndtaget i så fald skulle passere forbi papiret undervejs.

Kunstner og maskininge­niør (KM62) Georg Eidnes Andersen i Tappernøje har for mange år siden fremstillet en tilsvarende ‘tandhjulsmaskine’ eller i hvert fald næsten magen til, af en samling tandhjul, og bruger den stadig.

”Jeg klipper en 2 mm tyk aluminiumstrimmel ud på min maskinsaks, 49 mm bred, og kører den igennem tandhjulene med de skarpe tænder og får hermed et profil med fortløbende V-mønster, som jeg bruger til kantudsmykning og i andre sammenhænge med de kunstgenstande, sagt i al beskedenhed, jeg går og laver.”

Per Mejnecke fortæller, at et lignende apparat i sin tid blev brugt i hans fars virksomhed til at lukke cellofanposer. ”Posens åbne ende blev kørt gennem de skarpe tandhjul, og posen var forseglet.”

Tja, ingen af de nævnte eksempler er vist særligt sandsynlige, men nærmere kommer vi ikke opklaringen af gåden i denne uge.

/Lynch

Illustration: MI Grafik