Bagsiden: Binær volapyk hos DR

‘Dare mighty things’ står der skjult i binær kode på faldskærmen, der bragte Mars-bilen Perseverance sikkert det sidste stykke til marsoverfladen. Felterne i den ydre ring angiver GPS-koordinater for et område ved indgangen til besøgscentret ved Nasa Jet Propulsion Laboratory. Illustration: Nasa/JPL-Caltech

Faldskærmen, der bragte Perseverance til sikker landing på Mars, indeholdt, som sikkert nu de fleste ved, en skjult besked. Men at ikke alle har forstået princippet, vidner DR’s forklaring om:

»De små firkanter i faldskærmen repræsenterer hver især et ettal eller et nul – en efterligning af binær computerkode. I koden på faldskærmen repræsenterede de orange og hvide felter bogstaver i alfabetet. To felter betød for eksempel ‘b’, mens fem felter betød ‘e’«.

Hmm, mon dog. Det er vist en form for binær volapyk.

DR’s faktaboks om binær kode er lige lovlig spacy. Illustration: dr.dk

Næh, fidusen består i at læse indefra og ud i grupper af ti begyndende med sekvensen 0000000100, som er 4 i binær notation. Hertil lægges 64, det giver 68, som er ASCII-koden for D. Næste sekvens er 0000000001 som bliver til A efter samme princip, osv.

Afslutningen af et ord markeres med ettaller efter hinanden, og man springer ud til næste ring. Den yderste ring angiver GPS-koordinaterne for et område ved indgangen til besøgscentret ved Nasas Jet Propulsion Laboratory.

‘Dare Mighty Things’ skulle efter sigende være Perseverance-holdets motto.

Illustration: Ingeniøren
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det er vel ikke nødvendigt at gå via Ascii? Bogstavet A kan vel ligeså godt kodes som 1, som med 65?

  • 10
  • 0

Overskriften er for engangs skyld næsten dækkende.

Denne artikel er mere forkert end den på DR. Der bruges slet ikke ASCII i koden. Bogstaver er simpelt hen 1=A, 2=B osv. Tal er kodet i noget meget nærliggende når der nu bruges binære tal, nemlig som binære tal!

Der er nogle gode beskrivelser derude af decodningen, hvis man graver lidt dybere end øverste link på google.

  • 12
  • 0

Ingen grund til at skyde på JR. Hans artikler er altid fremragende, og det her er en meget lille ting.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten