Bagsiden: Bedre end næsten halvdelen af gennemsnittet ...?
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Bagsiden: Bedre end næsten halvdelen af gennemsnittet ...?

Illustration: Ingeniøren
Illustration: Screendump fra tv2.dk
Illustration: Screendump fra tv2.dk

Anders L. Østergård i Virum gør opmærksom på en chokerende nyhed fra TV 2 om befolkningens evner som bilister. For hvordan skal man fortolke udsagnet: ”Næsten halvdelen af danskerne mener, at de kører bedre end gennemsnittet. Men danske kørelærere er af den stik modsatte overbevisning”?

Han noterer sig, at det er ”i favoritgenren, journalister (og andet godtfolk), som jonglerer lidt frit med matematikken ... og ja, der er jo forskel på median og gennemsnit, men for nu at bevare håneretten, kan vi så ikke bare være enige om, at danskernes køreevner er normalfordelte... Det er godt nok et Sisyfos-arbejde for kørelærerne, hvis de skal løfte den tunge halvdel, som uanset anstrengelserne forbliver den største halvdel ... eller hvordan det nu er?”

Tja-bom-bom ... når ‘næsten halvdelen’ kører bedre end gennemsnittet, og kører­lærerne mener, at det ‘stik modsatte’ er tilfældet, er det så godt halvdelen, der kører dårligere end resten eller omvendt? Nå, men glem det hellere ...

/ Lynch

Illustration: MI Grafik
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Median og middelværdi er sammenfaldende for normalfordelinger, men rigtig mange ting er ikke normaltfordelte. Eksempelvis molekylers fart i en idealgas eller penislængde.

Fordelinger der ikke kan komme under nul, kan pr. definition ikke være normaltfordelte.

Ergo kan bilisters evne ikke være normaltfordelt.

Derfor kan over halvdelen af bilister sagtens køre ringere end gennemsnittet - af køreevne.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten