Bagsiden: Et apparat til at vise alfapartikler

Illustration: Ingeniøren
Illustration: Privatfoto
Illustration: Struers katalog

I denne uge kan vi opklare to af mysterierne fra forrige uges Bagside og starter med fysiklærer Morten Terp Randrups mystiske apparat fra Fredericia Gymnasium.

Det første svar indløb fra selveste leverandøren, nemlig fra salgschef mv. Kristian Kolbæk Hansen, der er ingeniør hos Struers A/S i Ballerup, som er Struers Kemiske Laboratoriums arvtager.

Nu om dage er firmaet specialiseret i at levere ‘verdens bedste løsninger’ indenfor materialografisk apparatur, såsom billedanalysestationer, materialemikroskoper og hårdhedsmålere.

Kristian måtte søge hjælp hos en god ven og tidligere kollega hos Struers, nemlig Erni Lundberg, som kunne fortælle, at der er tale om et Wilson apparat til synliggørelse af alfapartikler.

Som dokumentation medsender han kopi af en side med det viste billede fra Struers katalog fra 1936, hvor apparatet er vist i afsnittet om ‘Atomfysik og radioaktivitet’.

Han konstaterer: ”Alt i alt et interessant tidsbillede fra mellemkrigstiden, og det ser ud til, at Struers har været tidligt ude.”

Apparatet er dog uden spejlet og med gummiballon i stedet for en prop i bunden.

Den hjælpsomme Erni Lundberg giver os desuden adressen på en artikel fra 1932, hvor spejlet er forklaret. Det fremgår her, at spejlet ikke, som formodet, har til hensigt at lade eleverne se på afstand, hvad der foregår nede i cylinderen, men skal gøre det muligt at tage to fotografier af indholdet fra hver sin vinkel med en enkelt linse. Læs selv artiklen her: llk.dk/oqbvg6

Også tak til Thomas Rerup for samme henvisning og for adressen til en større udredning om radioaktivitet, herunder ‘Wilson cloud chamber’, som kan læses her: solitaryroad.com/c1055.html

Wilson-tågekammeret findes i forskellige udformninger. Hos ‘skolebutik.dk’ kan ses en mindre udgave.

Nu skal Morten så bare lige have apparatet til at virke igen ...

/Lynch

Illustration: MI Grafik