Bagsiden: Afgørelse om dimsen fra Døllefjelde

Illustration: Rune Michaelsen

For to uger siden bragte vi et foto af en lang metaldims, fundet på Lolland, for at høre, hvad det mon kunne være. Og så kan det nok ellers være, at der kom gang i Bagsidens indbakke.

Læs også: Bagsiden: Dimsen fra Døllefjelde

Det er væltet ind med gode forslag. Hovedparten har fordelt sig i tre grupper. Mange mente, at det var en såkaldt ‘rougine’, som tandlæger bruger til at løsne benhinden (periost) fra knoglen under tandoperationer.

Men rigtig mange mente også, at det måtte være et redskab, som keramikere bruger til at forme ler med. Og endelig syntes mange, at den lignede en neglebåndsskubber.

Enkelte bød også ind med, at det kunne være en dåseåbner, et værktøj til voksmodellering, en pibekradser, en hudormeudklemmer eller en ørevoksfjerner.

Ikke til ler

Vi fik mange gode billeder tilsendt, men vi følte os ret overbeviste, da civilingeniør Bent Mølgaard sendte os et billedet af en samling tandlægegrej, som i mange år havde været i familiens eje. Blandt udstyret lå nemlig en tro kopi af den dims, som Rune Michaelsen havde sendt til os.

Bent Mølgaard sendte os dette foto af sin mand Henrik Larsens samling af tandlægegrej, hvor man ser den slående lighed mellem det næstøverste instrument og Rune Michaelsens fund. Illustration: Bent Mølgaard

Så vi rundede den lige med Aarhus Tandlægeskole, som skriver, at det ganske rigtigt ser ud til at være en ældre udgave af de rouginer, som de bruger i dag på klinikken.

Læs også: Tænkeboks: Hvor langt slæbes klodsen?

For en god ordens skyld kørte vi den dog også forbi Århus Kunstakademi og kosmetologskolen Cidesco i København for at høre, om de har lignende dimser i sortimentet.

Fra keramikerne lyder det, at det sagtens kan ligne keramikerværktøj, men at det er sjældent, at de er lavet helt af metal. Typisk er de af træ.

Tak fra Rune

Kosmetologerne kan sagtens se noget lignende blive brugt til at skubbe neglebånd. De har sendt et foto, hvor man ser en vis lighed – dog ikke helt så meget, som når man ser på de fotos, Bent Mølgaard og tandlægeskolen har sendt os.

Derfor tillader vi os at konkludere, at der vitterligt var tale om et tandlægeinstrument, selv om spørger selv havde det oppe at vende som en vittighed.

Vi skulle i hvert fald hilse fra finderen, Rune Michaelsen, og sige tak for de mange indspark. Han er enig i, at der må være tale om et tandlægeværktøj, der engang blev brug til voksmodellering eller operationer. Nu bor den i hans kuglepenholder.

Har du også en dims liggende, du ikke aner, hvad er, så send et billede til bagsiden@ing.dk.

Illustration: Ingeniøren

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Der kom mange gode bud, og kun få at dem virkede decideret forkerte. Det er ganske enkelt et meget funktionelt stykke værktøj, som har fundet vej mange steder hen. Jeg tror, det er startet som et tandlægeinstrument. Eller måske er de udviklet parallelt hos kirurger, tandlæger mfl. Men lige det eksemplar Rune har fundet, er nok ikke faldet ud af en tandlæges værktøjsbælte, men snarere ud af lommen på en piberyger, der lige skulle ryge under en pause i kørslen.

Her er et billede fra en shop der sælger pibegrej: https://sc04.alicdn.com/kf/HTB1FwmJXAxz61V...

PS i øvrigt interessant, at inputtet kommer pr mail fra papirlæserne, samtidigt med at der kører en reel debat på ing.dk. Så tak til Mie/redaktion for at samle op her.

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten