Bagsiden: 47-årig tørretumbler – ny rekord?

Illustration: Ingeniøren
Den 47-årige maskine er stadig i brug – med slangen ud af et vindue, når den kører. Illustration: Privatfoto

Apropos Gurli Nyander Poulsens sørgmunstre historie i nr. 18/19 om den gamle vaskemaskine, som ingeniørmanden hele tiden reparerede:

Kære Lynch.

Jeg kan fortælle om en 47 år gammel tørretumbler af typen Míele Electronic T332, som min kone stadig dagligt bruger og som aldrig har været gået i stykker – bank under bordet og salt over skulderen!

Det må da siges at være kram, også uden at være ejer af aktier i foretagendet.

Mvh. Hans Bendix Pedersen

– – –

Tak for historien! Måske har jeres tumbler sat en aldersrekord for sådan et et stykke hvidevare? Er der mon nogen ældre derude?

/Lynch

Illustration: MI Grafik
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Har du set strømforbruget på din 47 år gamle tørretumbler for nylig og sammenlignet med en moderne maskine? Vi er enige om man ikke skal designe hårde hvidevarer til kun at holde 3 år, men omvendt er der altså sket meget omkring strømbesparende maskiner på 47 år.

 • 3
 • 0

Tja - den Indesit mine forældre købte i 1978 holdt da mindst 35 år.

Tørretumblere er blandt de hvide varer der holder længst, og enig med SA - meget bær skiftes alene af energihensyn før de går i stykker

 • 1
 • 0

De gamle ting holdte godt. Jeg havde for nogle år siden et gammel Atlas køleskab fra 1967-1968, og det holdte også ca. 47 år. Jeg kasserede den på grund af strømforbruget selvom jeg var lidt ked af det. Min fryser gik i stykker og jeg valgte at udskifte begge dele samtidigt. Den virkede stadigt fin, og redede også mine frostvarer.

 • 2
 • 0

I dag findes der tørretumblere med varmepumpe teknologi, men de billigste består blot af et varmelegeme og en ventilator. Tror ikke der er den store forskel i strømforbrug.

Det gik jeg også og troede, men så checkede jeg lige på elsjokofanten, og selv deres billigeste tumbler til 1800 kr er faktisk en kondenstumbler - der er sket en vis udvikling trods alt.

Korrektion: Elektrolux (kan det undre nogen, selv i tresserne var det noget lort, utroligt de stadig lever) har selvfølgelig en aftrækstumbler - og så er den oven i købet 400kr dyrere.

 • 0
 • 3

En ny Miele tørretumbler kan erhverves for 6000,00 kr. (energimærke B). Tørre man 7 kg tøj 3 gange om ugen koster det (ifølge Bolius beregner) ca. 500 kWh pr. år. Med en strøm pris på 2,25 kr./kWh kan man for 6000,00 kr. købe 6000/2,25 = 2667 kWh eller ca. 5,3 års forbrug af strøm til tørretumbleren.

Selv om strømprisen er høj mener jeg der er god grund til at holde liv i hvidevaren så længe det er muligt.

Med venlig hilsen Peter Vind Hansen

PS Samme beregning med en A+ tørretumbler giver et årligt forbrug på 265,20 kWh men så er tørretumbleren også dyrere.

 • 0
 • 1

I stedet for en tørretumbler, så har vi i vaskekælderen en affugter : Woods DS15.

På et produktblad, jeg har fundet, angives forbruget til 180 W/h. Er det helt tosset, hvis jeg laver følgende beregning : 3 dage x 24 timer x 52 uger x 180 W/h, som jeg så får til ca. 67,4 kWh?

Mvh Bjørn

 • 1
 • 2

Selv om strømprisen er høj mener jeg der er god grund til at holde liv i hvidevaren så længe det er muligt.

Da jeg byggede nuværende hus for 15 år siden, fulgte godt brugte 3 fasede Miele vaskemaskinen med. Vaskemaskinen centrifugerer med 1400 o/min og da tromlen er ca 45 cm i diameter, så skal tøjet faktisk kun dampes af, det medførte at tørretumbler blev valgt fra og der blev bygget et tørreskab. Tørreskabet har indblæsning fra ventilationen forneden og fugtige luften udsuges sammen med rummets udsugning oppe under loft. Tørreskabet har virket fortrinligt og skal indtænkes i det nye hus også, her bliver det endnu effektivere, da ventilationsvarmepumpen får gavn af kondensering, hvilket krydsveksleren i mit nuværende ventilationsanlæg ikke får.

I tidens ånd er lillemor begyndt at diske op med masser af grønt især kål og det forsager, at der skal ventileres ganske kraftigt. I det nye hus bliver det ophængt wc i forhold til nuværende gulvmonterede. I det ophængte wc skal der monteres opadvent t-stykke mellem cisternen og kummen og t-stykket forbindes med rør og ventilator.

Har funderet lidt over hvordan ventilatoren skal styres, i almindelighed starter ekstra loftsventilatorer med IR sensor, men særdeles ueffektivt, om den starter når man kun skal børste tænder. En eller anden form for sensor i toiletsædet, har været oppe at vende, trykføler, gassensor, indoperere kontaktpunkter sammen med modstandsmåling, plader limet op under sædet og så kan kapacitiv måling afsløre, om der sidder en sæk vand og forretter sin nødtørf.

Bliver dog ved med at falde tilbage til, at det enkleste er IR sensor rettet imod wc, er der mon anden enklere løsning.

P.S ATEX skal indtænkes om nogen byder ind

 • 1
 • 1

Jeg gjorde mig den ulejlighed at måle forbruget, som viste sig at ligge på lige over 1.000 kWh/år. Derfor blev det droppet.

Jeg gjorde nogenlunde den samme erfaring med en oldgammel kummefryser jeg havde i sommerhuset - den røg ud og køleskabet fik genboen til lejlighedsvis festbrug.

Ind kom i stedet et nyt kombiskab, med bedre kapacitet for både køl og frys - strømbesparelsen har betalt det på under to år.

 • 3
 • 0

Spørgsmålet er så bare om den overhovedet kører så meget? (Peter K, er det ikke sådan en du har?)

Det er nu en DS12. Den kører ikke så meget al den stund, at den stopper, når beholderen (10,4 l) er fuld. Den havde for et par uger siden startnykker forårsaget af et startrelæ, der havde sat sig. Et par velrettede slag fik det til at virke, hvilket det så har lige siden. Et nyt relæ har det ikke været muligt at fremsaffe af de normale pushere, men et næsten tilsavernde er dog fremskaffet, der dog vil kræve en mindre tilpasning, når udskiftningen trænger sig på. Jeg har ikke målt forbruget, da det jo bl.a. afhænger af fugtigheden. ;-) Den bruges ved tørring af tøj og for at holde kælderens fugtighed (ca 65% RF) nede (om sommeren).

Min kummefryser (Atlas Crystal Freezer 310 fra 1968) kører med en temperatur på ca -27° og har et målt årsforbrug på ca. 700kWh, som nok ville være noget lavere, hvis jeg holdt den på ca -18°, men det giver en længere opbevaringstid. ;-)

Mit samlede elforbrug ligger på ca 3,5 MWh. (Hus)

PS. DS15 har et forbrug ved 27° og 60% RF på 240 W/h (DS12 220 W/h) Begge affugter ca 6 l/døgn ved 27° og 60% RF

 • 0
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten